събота, 23 декември 2017 г.

Прясна питка


Питките с мая са много вкусни и определено красиви, но и прясната питка си има своя чар и обаяние. Бързо се прави и спасява много пъти липсата на хляб. Предполагам всеки си има рецепта, но не мога да не покажа и моята прясна питка, която правя от години.

Продукти:
  • 400 г (1 кофичка) кисело мляко
  • 1/2 ч. л. сода бикарбонат
  • 1/2 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 4 с. л. олио
  • 500 г брашно София Мел Екстра
  • 10 г бакпулвер



Приготвяне:
В дълбока купа се поставя киселото мляко и се прибавя содата. Разбърква се до шупване и се добавят солта, захарта и олиото. 
На порции се добавя пресятото брашно с бакпулвера, като бъркането с лъжица продължава. Когато тестото стане трудно за бъркане се доомесва с ръце.  Оформя се на топка, поръсва се с брашно и се оставя, покрито с кърпа да почине 15-20 минути.
От тестото се отделя 1/3, оформя се на топка и се поставя върху хартия за печене.
Останалата част се разделя на три. Всяка част с намаслени ръце се разтегля на фитили, дълги около 60-65 сантиметра. Оплитат се на плитка, която се поставя около топката.
Питката се намазва леко с олио и се слага в студена фурна да се пече на 180 градуса.


Добър апетит! 

6 коментара:

  1. Чудесна е питката, Хриси!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Хриси,
    чудесна питка.Нека да е мирна, свята и благословена тази тиха нощ.Честити Рождественски празници ! Честита коледа ! Мир, здраве и благословение във всеки български дом !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Весели и благословени празници на цялото ти семейство!

      Изтриване
  3. Много е хубава, не знаех, че се казва прясна питка. Наскоро правих и аз и стана чудесна, без дългото чакане от втасването.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прясна или содена, няма значение как се казва...вкусна е и бърза за направа, която я прави честа посетителка на масата :)

      Изтриване