събота, 3 септември 2016 г.

Еликсир от черен бъз


Черният бъз е познат и изпозван от човечеството от векове и е наричан супербилка, заради многобройните му лечебни свойства.
Аз нямам за цел да ви запознавам с лечебния му ефект, само искам да споделя с вас и да ви напомня, че сега е момента да си наберете от тези черни зрънца и да си направите един имунно укрепващ еликсир за студените зимни дни.
Тук е едно от малките места в Интернет, където може да прочетете какво представлява черният бъз и неговите лечебни свойства.

Берат се само напълно узрели плодове, тъй като в зелените има силни токсини.


Най-лесно зрънцата се отделят от съцветията с ръце, но понеже цапат много, е желателно да имате латексови ръкавици.
Изронените зрънца се нареждат в стъклен буркан, като на всеки ред се поръсва обилно със захар.
Бурканът се покрива с марля и се поставя на прохладно и тъмно място.


Доста са противоречията в различните рецепти, относно престоя на сместа - от една седмица до 40 дена, но аз реших да прецедя отварата след 10 дена.
Тогава и ще кача снимки на прецедения еликсир.
А сега тичайте по баирите да се снабдите с тези черни и лечебни зрънца :)

4 коментара:

 1. :) Хриси, усмивке, ще тичаме по баирите:))) Ще чакам да споделиш резултата. Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 2. Хриси,
  правим редовно този еликсир всяка година.40 дни престоява сместа, разбърква се 2 - 3 пъти седмично за да си пусне сок плода.Използвам кафява захар.Правихме и с мед, но правим сок от плодчетата в сокоизтисквачка.Също става много вкусно и полезно.Съхранява се или на студено, тъмно и хладно или в хладилник.Захарта / медът / и плодчетата трябва да са по равни части, за да не ферментира сместа.
  Поздрави !

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Сърдечно благодаря, Ели, за споделената информация,която ще бъде полезна както на мен, така и на читателите!
   Поздрави!

   Изтриване
 3. Аз пък едва ли ще ида да бера, но мога да си купя от пазара. Да споделя начин за оронване - с вилицата падат лесно узрелите плодчета. Правих една година и пих, но не забелязах някаква промяна в здравословното си състояние:), май е по-скоро мит тази чудодейност, но иначе не е лошо на вкус:), бих си приготвила отново.

  ОтговорИзтриване