сряда, 31 август 2016 г.

Бърза торта на тиган


Кой казва, че в тигана само манджи се приготвят :) Ето и опровержението - вкусна торта.   Бърза и лесна за приготвяне, като единственото условие е тигана да бъде с незалепващо покритие. И естествено за мен беше истинско удоволствие да изпека блатовете на тортата в универсалния тиган Деличия на Делимано.

адаптирана от тук Сърдечно благодаря, Снежи, за прекрасната и нестандартна рецепта!

Продукти 
за блатовете:

  • 200 г подсладено кондензирано мляко (разделете кутийката на две части)
  • 2 яйца М
  • 1/2 ч. л. сода бикарбонат
  • 300 г брашно
  • 1 ванилия
  • 5-6 капки оцет или лимонов сок 

за крема:
  • 200 г подсладено кондензирано мляко
  • 400 г заквасена сметана
  • 200 г крема сирене
  • 150 мл течна сладкарска сметана
  • 1 ванилия
  • сладко от зелени смокини



Приготвяне:
Яйцата се прибавят към кондензираното мляко и се разбъркват с тел до еднородност. Прибавят се содата угасена с лимоновия сок и ванилията. Накрая се добавя брашното и се замесва тесто, което се разделя на 6 равни части. Моето тесто излезе 600 г и всяка част я разтеглих по 100 г. 
Всяка част се разточва на тънко и се изрязват кръгове с размер 24 см в диаметър. 
Кръгът се поставя в загрятият тиган Деличия (тук е мястото да кажа, че дръжката на тиганите от серията Деличия имат термосензор, който се оцветява в оранжево, когато тигана загрее)
Когато на тестото започнат да се образуват мехури блата се обръща. Запича се леко. Блатът трябва да остане мек.

По този начин се изпичат шесте блата. От изрезките се изпича до хрупкавост още един блат, който се смила за паниране на тортата. 

В купа се поставя кондензираното мляко, заквасената сметана и крема сиренето. Всичко се разбива до хомогенност.
Течната сметана се разбива до плътност и се прибавя към горната смес. 
Разбърква се с шпатула до усвояване на сметаната с другия крем. 

Отваряем ринг се поставя в подходящ поднос. Поставя се единият блат, върху него се сипва част от крема и се разпръскват тук-там нарязани парченца смокини. Ако от сладкото има сироп е хубаво и от него да се постави. 
Така се нареждат всички блатове, като се завършва с крем.
Тортата се поставя в хладилника, най-малко за 4 часа. 

Последният блат, който е изпечен до хрупкавост се смила и към него се прибавят смлени орехи.
Тортата се освобождава от ринга и се панира със сладката галета. 
Аз малко си поиграх, като допълнително направих фигурки с течен шоколад. 


Да ви е сладко!
Весели и топли оставащи летни дни! :)





10 коментара:

  1. Много е красива, Хриси!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Хриси,
    тази торта наистина е много интересна и лесна за приготвяне.Чудесна е станала.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. дали може с маскарпоне вместо с крема сирене? Смятате ли, че много ще се промени вкусът? Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Теди! Решението ти за маскарпоне вместо крема сирене е чудесно. Смятам, че вкусът на тортата ще бъде още по-хубав!

      Изтриване
  4. Мерси Христина, задължително ще го пробвам и ще пиша. Пробвала ли сте да изпечете блатовете предния ден и да се сглоби на другия ден. Притеснявам се да не се изсушат блатовете, ако престоят? Чудесен блог и снимки - разтапят ми сърцето и сетивата:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди, много ти благодаря за хубавите думи! Усмихна ми вечерта! :)
      Блатовете могат да се опекат дори и няколко дена предварително, но като изстинат ги постави в найлонова кесийка и след това в хладилника.
      Хубава вечер! :)

      Изтриване
  5. Много ми хареса идеята със смокините, Хриси. Да ви е сладко и се радвам да видя рецептата и в твоя блог. Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Снежи за чудесната рецепта!
      Тортата е много вкусна и лесна за направа.
      Поздрави и усмивки! :)

      Изтриване