събота, 2 май 2015 г.

Ябълков сладкиш с бадеми



Ябълкови сладкиши, както се казва под път и на път, и аз май не им отдавам толкова голямо значение, но за този мога да кажа с чиста съвест - невероятен. То аромат, то вкус, то прекрасна влажна консистенция, всичко съчетано в едно! 
Но, какво ли да ни предложи Ивана от ,,Нож и вилица в ръка", ако не наистина нещо прелестно и ефектно! 



Продукти:
  • 3 яйца
  • 200 г захар
  • 250 г брашно 
  • 80 г нишесте
  • 60 + 30 смлени сурови бадеми
  • 1 бакпулвер
  • 180 мл прясно мляко
  • 120 г краве масло
  • 4 големи ябълки
  • сока и кората на 1 лимон
  • 1 ванилия
  • 3 с. л. кафява захар

Приготвяне:
Две ябълки се обелват и се нарязват на малки кубчета. Поливат се с лимоновия сок.
Смесват се брашното, нишестето и бакпулвера, и се пресяват. Добавят се 60 г бадеми.
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Към тях на порции се прибавят сухата смес и прясното мляко, като разбиването продължава на най-ниска скорост на миксера. Накрая се излива и разтопеното и охладено краве масло. Добавят се ябълките на кубчета. 
Сместа се ароматизира с ванилията и настърганата лимонова кора. Изсипва се във форма с откопчаваш ринг с размер d 26 см, постелена с хартия за печене. 
Останалите две ябълки се обелват и се нарязват на тънки филийки. Подреждат се ветрилообразно върху сладкиша, поръсва се с останалите 30 г бадеми и 3 с. л. кафява захар.
Сладкиша се пече около 50-55 минути на 180 градуса в предварително загряна фурна. 


Да ви е сладко, весело и радостно! 

16 коментара:

  1. Невероятна рецепта, Хриси! С бадемки и кафява захар... страхотно звучи! Ще се пробва! Поздавления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вили! Много ароматен и вкусен сладкиш! Не го пропускай!:)
      Весел уикенд!

      Изтриване
  2. Ха, моите "зимни" ябълки, при теб звучат доста пролетно, Хриси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина се получи много пролетен сладкиш, Веси!
      Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  3. Ама как да не харесаш? То и Ивана е голяма работа, но и ти не и отстъпваш, Хриси;) Сигурно е генетично;) Прегръдки и за двете ви.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, сърдечни благодарности и от двете ни! :)
      И ние те прегръщаме топло!

      Изтриване
  4. Разкошен сладкиш и невероятни снимки, Хриси :)
    Иска ми се да се пресегна и да си грабна едно сочно парченце вкусен и ароматен сладкиш!!!
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Почерпи се и като опиташ сладкиша ще поискаш още и още...
      Благодаря за комплиментите за снимките! Твоите думи много значат за мен! :)
      Сърдечни прегръдки!

      Изтриване
  5. Ах, тъкмо помислих, че ми е дежа вю, така добре го помня:))) Ох, и при теб е станал разкошен! И двете с Ив сте вълшебници. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Много си мила!
      Сладкиша е невероятно вкусен и се радвам, че го направих.
      Поздрави и от двете ни! :)

      Изтриване
  6. Хриси, перфектен е!
    Обичам сладкиши с ябълки! Поздравления за перфектното изпълнение!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аля, благодаря ти за хубавите думи! :) Щом обичаш ябълки, това е и твоят сладкиш!
      Поздравявам те за хубавият празник - Гергьовден със слънчева прегръдка!

      Изтриване
  7. Ех,личи си ,че и двете сестри им държите края на десертите,Хриси,и колкото пъти се отбия все очите ми са пълни и съм възхитена!Прекрасна рецепта на сочен и много ароматен сладкиш,поздравления и към двете ви!Честит празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Приемам с огромно удоволствие поздравленията и за двете ни! Благодаря ти, Роси!
      Честит празник! :)

      Изтриване