Нямах никакво намерение да публикувам тази рецепта, че то кой ли не знае как се прави тиквеник, но вече готов си промених решението.
Получи се много ароматен и най-вече сочен тиквеник. И за да бъде още по-сочен и да мога да удовлетворя желанието на моя съпруг за многоооо сочен тиквеник, към соса, който се е отделил от тиквата аз добавих и прясно мляко. И понеже тиквеника го свързвам с аромата на канела - добавих и нея.
Продукти:
- 1.500 кг настъргана тиква
- 400 г фини кори за баница
- 250 г захар
- 150 мл вода
- 100 г орехи
- 100 г стафиди
- 150 г разтопено краве масло
- настъргана кора на 1 портокал
- ванилия
- 1 ч. л. канела
- прясно мляко
Приготвяне:
Настърганата тиква заедно със захарта, водата и ароматите се задушава до омекване.
Поставя се в цедка, (ако нямате голяма цедка, решението е сито), и се отцежда. Отделеният сок се запазва.
Корите две по две се намазват с кравето масло, поставя се от тиквата, орехите и стафидите.
Корите се навиват на руло и се поставят в тава застелена с хартия за печене. Отгоре тиквеника също се намазва с масло.
Подреденият тиквеник се поставя в загрята фурна на 180 градуса. Пече се до леко зачервяване.
Към отделения сок се добавя прясно мляко. Общото количество да стане 400 милилитра.
Когато тиквеника е почти готов се залива с млечно-тиквения сос. Връща се във фурната за още 5-6 минути.
Крайният резултат е ...мммммм!
Благодаря на Йоли за тази чудесна рецепта, благодаря и' за заразяващото вдъхновение и за всичко споделено с нас!!!
Чуден е, Хриси! :)
ОтговорИзтриванеИначе съм имала щастието да разговарям лично с Дешка и от нея знам, че тиквеникът по техния край наистина е само с кори и тиква, нищо друго като аромати и вкусове. ;)
Поздрави!
Ехе, Гери с много интересна личност си общувала!
ИзтриванеНаистина, по различните краища на страната ни, рецептите са доста разнолики, но в крайна сметка всеки си нагажда рецепта според вкуса на семейството. На моят съпруг майка му тиквеника го е заливала със захарен сироп и той затова все ми иска да бъде сочен.
Сърдечни поздрави!
Аз пък от дядо ми знам да добавям и 1-2 настъргани ябълки към тиквата, става по-сочна плънката, пък и по-лека. :) А чинка ми веднъж беше приготвила точно сиропиран тиквеник - по принцип иначе и по нашия край не се сиропира. Даже мисля, че имам рецептата - взех я веднага, страшно ми хареса на вкус! :) Ако искаш, ще ти я изпратя. Поздрави, Хриси! И съм сигурна, че тиквеникът много ви се е усладил, трябва и аз да си направя тези дни. :) Ние вкъщи май само по Бъдни вечер се сещаме за него...
ИзтриванеГери, и аз си мислех да му сложа ябълки, но впоследствие се отказах.
ИзтриванеПусни една публикация със сиропиран тиквеник, или ми напиши рецептата :)
Е, мнго хубаво си добавила вскичо това, та и аз като съпругът ти да хапна. Тиквеникът за мен задължително трябва да е сочен и този оправдава очакванията ми. Поздрави!
ОтговорИзтриванеМарте, тиквеника наистина стана сочен. Моят съпруг много го хареса и се радвам, че е допаднал и на теб!
ИзтриванеПоздрави и от мен!
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеИ аз се присъединявам към желанието на Дарката за сочен тиквеник и ще опитам рецептата :)!
ОтговорИзтриванеДавай, направи, че да хапнем и от твоя! :)))
ИзтриванеПрегръдка!
ne haresvam "ka6av" tikvenik (razbiraj so4en) ....obi6am vsi4ko da e pryhkavo i v cqlost.. :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Анонимен!
ИзтриванеРазличните хора имат и различен вкус. Аз готвя за моето семейство и се съобразявам с нашите вкусове. Има много рецепти за тиквеник, така че все някоя ще Ви допадне.
Поздрави и хубав ден!