четвъртък, 14 февруари 2019 г.

Питка за Трифоновден


Продукти:
за тестото

  • 200 мл прясно мляко
  • 200 г кисело мляко
  • 10 г суха мая 
  • 3 яйца - 1 жълтък
  • 5 с. л. олио
  • 1 ч. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • 750-800 г брашно

за пълнежа
  • 60-70 г крема сирене
  • 100 г сирене


Приготвяне:
В топлото прясно мляко се поставя маята, захарта и 2 с. л. брашно. Оставя се сместа да шупне.
В купа се пресява брашното. Прави се кладенче и се поставят яйцата, солта, олиото и шупналата смес. 
Замесва се меко тесто, което се поставя в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса. 
Втасалото тесто леко се примесва и се разточва на правоъгълник върху поръсен с брашно плот. Кората се нарязва на правоъгълници с приблизителен размер 10/6 сантиметра. От тестото се отделя малко за украса. 
Средата на всеки правоъгълник се намазва с малко крема сирене и се поставя от сиренето. Похлупва се и се навива на охлювче. 


Всички охлювчета се нареждат в голямата тава на печката, върху хартия за печене. 
Питката се оставя да втаса. 
През това време се подготвя украсата от лозови листа и клонки, които се изрязват с ножче. 
След като питката е втасала се намазва с отделеният жълтък, разреден с малко прясно мляко и олио. 


Питката се украсява и се поставя в предварително загрята фурна на 170 градуса.  Пече се 30 минути. 


Приятен апетит! 

2 коментара: