вторник, 27 март 2018 г.

Бриош с течен шоколад


Продукти:
  • 500 г брашно Козунак София Мел
  • 2 яйца
  • 70 г кафява захар
  • 180 мл прясно мляко
  • 60 г студено краве масло
  • 7 г суха мая (20 г прясна мая)

  • 4 с. л. течен шоколад
  • ванилова пудра захар за поръсване


Приготвяне:
Прясното мляко леко се затопля и в него се разтваря маята. Ако работите с прясна мая, процедурата е същата. 
Брашното се пресява и се поставя в купата на миксера. Към него се добавят захарта, кравето масло нарязано на малки парченца, яйцата и прясното мляко с разтворената в него мая. 
На миксера се слагат бъркалките за тесто. Тестото се замесва до хомогенност на продуктите. 
С намаслени ръце се поставя върху плота и се доомесва. Не е необходимо тестото да се меси много, достатъчно е да се прехвърли 3-4 пъти. Получава се гладко и еластично тесто. 
Поставя се в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.

Втасалото тесто се поставя върху плот и леко се притиска с ръце. Разделя се на две еднакви части, които се разточват в кръг с размер 28-30 сантиметра. 
Едната кора се намазва с омекналият течен шоколад, като покрая се оставя около 1 сантиметър ненамазан. По-лесно течният шоколад се втечнява, като се постави за 10-15 секунди в микровълновата печка, но внимавайте, че много лесно загаря. 
Върху шоколадът се поставя другия кръг от тестото. 
Тестото се нарязва на 16 сектора. 
Всеки триъгълник се навива на кифличка, които се нареждат в тава постелена с хартия за печене, с размер 26 сантиметра. Тук може да видите постъпковите снимки за оформяне на бриоша. 
Бриоша се оставя на топло да втаса.  
Пече се на 160 градуса с вентилатор 35 минути. Тестото е много нежно, така че наблюдавайте бриоша и като се позачерви отгоре, го покрийте с алуминиево фолио.

Готовият бриош се поръсва с ванилова пудра захар. 


Да ви е сладко!


9 коментара:

  1. Истинска фантазия, Хриси!
    Чудесно печиво, аромат и много вкус има тук.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иле!
      Чудесен бриош се получи, много е вкусен!
      Поздрави! :)

      Изтриване
  2. Ама защо изкушаваш ти така предпразнично:)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей Христина
    Много е изкушаващ този бриош, а е и с малко масло. Смятам да го изпробвам но имам два въпроса. Мога ли да забъркам тестото от вечерта и да пренощува в хладилника и след като е изпекан на другия ден пак ли е така вкусен.
    Предварително ти благодаря за отговара и дано нямаш нищо против че ти писах на ти но просто така стана.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Кате!
      Когато си общуваме в интернет пространстово на ,,ти" се чувстваме по близки и без притеснение можем да си изкажем мнението, така че няма проблем.
      Специално на този бриош, тестото не съм поставяла в хладилника, но често ми се е случвало да замеся тестото от вечерта и да го използвам на другият ден. Така,че предполагам, че няма да има никакъв проблем и с това тесто.
      Тестото е много хубаво и дори след два дена бриоша беше много вкусен и мек. Само, че съхранявай в плътно затворена торбичка.
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Здравей Хриси. Направих го и съм много,много доволна. А имай предвид че имам страх от маята. Спазих почти точна рецептата, като единствено сложих 80 гр масло и намазах кифличките с паста от мак. Всичко друго е по твоята рецепта.
    Искам да ти кажа, че ви се възхищавам на теб и сестра ти. Уникални сте.
    Благодаря ти за точната рецепта и ти пожелавам здраве и късмет във всичко.
    Поздрави, прегръдки от Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ме зарадва коментара ти, Кате! Радвам се, че бриоша ти е харесал и си вложила креативност в рецептата!
      От мое име и името на сестра ми ти благодарим за доверието и хубавите думи, и ти пожелаваме да си здрава и да радваш семейството си с още повече вкусотии!
      Поздрави и от нас! :)

      Изтриване