неделя, 6 август 2017 г.

Питка Боженци



Продукти:
  • 2 яйца
  • 1 с. л. захар
  • 1 с. л. олио
  • 1 с. л. оцет
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 500 г кисело мляко
  • 10 г бакпулвер
  • 500 г брашно
  • 250-300 г сирене


Приготвяне:
Яйцата се поставят в купа и се разбъркват с бъркалка. Добавят се захарта, олиото и киселото мляко.
Содата се смесва с оцета, изчаква се да спре да шупти и тогава се прибавя към яйцата и млякото.
Добавя се солта.
Брашното се смесва с бакпулвера и се пресява. Прибавя се към сместа и се бърка с лъжица. 
Накрая се добавя натрошеното сирене.
Тавичка с размер 26 см се постила с хартия за печене и се намазва с олио.
Тестото се изсипва в тавата, заглажда се леко и се поставя в предварително загряла фурна на 180 градуса.
Питката се пече 35-40 минути. 
Като се извади от фурната питката веднага се намазва с бучка краве масло.

Колкото и лесно да ни се струва направата на содена питка, доста често във вътрешността се получават тъмни петна и питката е по-сбита. Спазвате ли точната рецепта ще получите вкусна, разтърсена и уханна питка, която и на другият ден е мека и въздушна. 


Да ви е сладко! 

17 коментара:

  1. В Боженци имаше един Бай Иван- посрещаше с такава питка на печка с дърва

    ОтговорИзтриване
  2. В Боженци имаше един Бай Иван- посрещаше с такава питка на печка с дърва

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не го познавам бай Иван, но рецептата я имам в една стараааа тетрадка и много интересно, защо чак сега се сетих да публикувам тази питка :) Предполагам, че на бай Иван, впредвид и Боженската атмосфера, питката ще е уникално вкусна.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Хриси,
    чудесна содена питка.Записвам си рецептата.Ще я изпробвам, смятам да смеся бяло и царевично брашно за по - добър вкус.Чудесна, много красива питка.
    Поздрави, весело лято и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, много ти благодаря за хубавите думи!
      Ще чакам с нетърпение и твоята питка!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Здравейте! Не съм добра в кулинарията, но ми харесва рецептата! Бихте ли ми споделили, колко гъсто етестото, както и на каква фурна печете: дали с вентилатор или не, някакви други съвети! Предварително Ви благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Тестото е доста гъсто, но все пак може да се бърка с голяма лъжица. Когато поставите дадените продукти и ще получите нужната гъстота.
      Питката я пека без вентилатор, но ако Вие я печете с вентилатор, намалете температурата на 160-170 градуса. Другите ми съвети са, както съм и написала да спазите последователността на продуктите.
      Поздрави и успех!
      Ще очаквам отзиви!

      Изтриване
  5. Здравейте! Първо, благодаря за бързия отговор! И аз бързичко я направих! Стана превъзходна! Никакви забележки! Това е заради Вашата отзивчивост! Благодаря! Бъдете здрава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, много се радвам, че съм била полезна и питката Ви се е получила чудесна!
      Благодаря за хубавите думи и за доверието!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Хриси, прияде ми с от тази вкусна содена питка...ммм, ще я запиша.

    ОтговорИзтриване
  7. Моята стана малко клисава отвътре.Доколкото разбрах тестото не трябва да се меси, нали така?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правилно си разбрала, Мария, тестото не се меси. Предполагам, че от печенето може да е станала малко клисава. Много са капризни содените питки и понеже рецептата е много сполучлива и затова я споделих с всички вас.

      Изтриване
  8. Хриси, уникална питка! Следвах точно рецептата и стана великолепна. Най-много се зарадвах като се получи напукания ефект отгоре. Толкова подробно описваш рецептите си и са толкова изпипани и сполучливи, че си поставям почти нереалистичната си цел да изпробвам всички или надявам се почти всички твои рецепти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много за доверието и хубавите думи!
      Има ли човек желание и мотировка постига, и невъзможното! Пожелавам ти го от все сърце!
      Поздрави!

      Изтриване