понеделник, 5 декември 2016 г.

Катена пита


Родопска пита с хрупкава коричка и мека среда, която се дели на пластове или катове, откъдето идва и името на питата.
Благодаря на Елена Цекова за споделената рецепта.
Нека запазим и съхраним хубавите ни ароматни, стари, български рецепти.

Продукти:

  • 500 мл топла вода
  • 11 г суха мая
  • 1 ч. л. сол
  • 1 с. л. захар
  • 750-800 г брашно
  • 200-250 г сирене
  • 200 г свинска мас


Приготвяне:
Брашното се пресява. Прави се кладенче. В него се поставят солта, захарта, сухата мая и водата. Замесва се меко тесто. 
Разделя се на 12 топки с големина на средна ябълка. Покриват се с кърпа и се оставят да починат 15 минути.

Маста се разтопява, а сиренето се натрошава.
Дъното на тавата Стоун ледженд 2 в 1 се намазва с 2-3 с. л. мазнина.
Взема се една топка и се поставя в мазнината. След това се разтегля като мекица и се разстила на дъното на тавата, като се доразтегля с големината на тавата.
Поръсва се със сирене. 
По същият начин се процедира и с останалите топки. 
Така наредените пластове (катове) се прегъват навътре, като плик. Обръща се с прегънатите краища надолу и с ръце тестото се разтила по цялата тава.
Питата се нарязва на квадрати и се оставя на топло да втаса.


Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна.


Да ви е сладко! 
Бъдете здрави и усмихнати! 

10 коментара:

  1. Чудна е, Хриси, майсторска работа! Мисля, че тази питка е позната и като сеченица, но дали се бъркам, не знам:). Чудна пухкавелка! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате!
      Рецептата както съм споменала е от Елена Цекова. Може по други краища на България питата да се казва сеченица, но това няма значение. Важното е да запазим и съхраним старите ни рецепти, обичаи и нрави.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Правила съм нещо подобно, но май бе наречено тутманик:),важно, че е вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, дали е тутманик или пита си го хапнахме с удоволствие :)

      Изтриване
  3. Хриси, най-сетен сколасах да намина и аз по масите на приятелите-блогъри. и добре, че го направих, че виж какво да изпусна за малко. Чудна питам, мила! Прегръдки и весело посрещане на празниците!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Люси!
      Топли приятелски прегръдки!

      Изтриване
  4. Разкошна празнична пита, Хриси -
    чудесна идея да запазим и съхраним хубавите стари български рецепти.
    Благодаря, светли и благословени празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Дианка!
      Весели и щастливи празници!

      Изтриване
  5. Хриси,
    Честито Рождество Христово ! Честита Коледа ! Весели, мирни и благословени празнични дни ! Мир и благодат в твоето семейство !
    Весели празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита и благословена Коледа и на теб, Ели!
      Здрави и щастливи празници!

      Изтриване