вторник, 10 май 2016 г.

Питка крънч


Продукти:
  • 200 мл прясно мляко
  • 4 с. л. кисело мляко
  • 3 с. л. олио
  • 2 яйца - 1 жълтък за намазване на питката
  • 1 пак. (7 г) суха мая
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 600 г брашно
  • 30-40 г краве масло


Приготвяне:
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят топлото прясно мляко, киселото мляко, маята, олиото, солта, захарта и яйцето + белтъка. Замесва се меко тесто, което се поставя в намаслена купа. Покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.

Тестото леко се премесва и се разточва на правоъгълник с размер 50/40 сантиметра.
Кората се намазва с разтопеното краве масло и се навива на руло.
Рулото се разрязва през средата по дължина. Двете части се усукват и след това се навива на охлюв, като краищата се подпъхват отдолу.


Питката се поставя в тава постелена с хартия за печене с размер 26 сантиметра.
Оставя се на топло да втаса.
Питката се намазва с отделеният жълтък, разреден с малко олио и прясно мляко. 
По желание се поръсва със сусам.

Питката се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.  


Да ви е сладко и денят ви бъде с много усмивки озарен! :)

30 коментара:

  1. Лелее какви конци, какви цветове, каква пръхкавост?!!! Страхотно попадение!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдки и за теб, момиче мило!
      Благодаря ти! :)

      Изтриване
    2. Хрисиии, не мога да спра да мисля за тази питка.
      Довечера ще я направя!!! Ще споделя впечатления.

      Изтриване
    3. Габи, с нетърпение очаквам и твоята красавица :)

      Изтриване
  2. Ех, че вкусна и неустоима питка, Хриси! Чудна е! Веднага бих пресегнала за парченце!

    ОтговорИзтриване
  3. Ехе, голяма е! Разкошна! Поздрави, Хриси!

    ОтговорИзтриване
  4. Neystoimo izky6enie..bravo iZglejda vkysna..6te se probvam..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че питката Ви е харесала и вдъхновила да я направите :)

      Изтриване
  5. Уникална питка, Хриси! Грее като слънце и е пухкава като памук! Благодаря ти за тази идея, не съм се сещала по този начин да оформя тестото за питката!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, много си мила, за което ти благодаря!
      Ще се радвам да видя питката и в твое изпълнение!
      Поздрави! :)

      Изтриване
  6. Мога ли да добавя сирене? П

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рали, със сирене питката ще стане още по-хубава!

      Изтриване
  7. Олее, каква е тази пухкава чудесия! Обезателно ще я направя! Чудесна си, Хриси! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, много ме ласкаеш :))
      Ще чакам да споделиш резултата.
      Поздрави и прегръдки, мило момиче!

      Изтриване
  8. Благодаря за отговара, ще я пробрам тези дни! ;)

    ОтговорИзтриване
  9. За мен всички хрупкави ръбчета:)

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря за рецептата! Никога не съм правила такава питка, получи се прекрасно и вкусно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Кате, че съм внесла радост във вашето семейство!
      Бъдете здрави и щастливи! :)

      Изтриване
  11. Впечатляваща серия празнични предложения, Хриси -
    чийзкейкът Рафаело, крехкото агнешкото, пилешкото в бутер тесто и тази вълшебна питка -
    изобилие от вкусове, аромати, приготвени с много любов и майсторски умения!
    Поздравления и комплименти за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, и аз съм впечатлена от всички твои хубави думи изказани за мен! :)
      Благодаря ти!
      Поздрави и весели пролетни дни!

      Изтриване
    2. Страхотна е само, че вътре сложих извара с червен пипер и малко чесънче. Фантастична стана. Благодаря за споделената рецепта

      Изтриване
    3. Страхотна е само, че вътре сложих извара с червен пипер и малко чесънче. Фантастична стана. Благодаря за споделената рецепта

      Изтриване
  12. Здравейте, Уникално творение. Искам само да попитам може ли с жива а не суха мая? С нетърпение чакам да я опитам. Чест и Почитания към Вас

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Маги, за хубавите думи!
      Питката няма проблем да се направи и с прясна мая. За целта ти е нужна 20 г мая, като предварителмо я разтвориш в топлото мляко, и след това действаш, както съм описала в рецептата.
      Поздрави и честит празник! :)

      Изтриване
    2. Благодаря много за отговора 🙂. Честит празник и на теб!

      Изтриване
  13. Превъзходен крънч! Поздравления!

    ОтговорИзтриване