неделя, 11 юни 2017 г.

Сорбе от рози и ягоди


Нямаше как да подмина уханният розов храст на комшиите и да не си набера няколко шепи от нежните листенца. Голямо ми беше двоумението дали да направя сироп или разкошното сладко на Ивана (още не е късно) от тях, но реших да експериментирам и да пробвам да направя сорбе. Сорбето надделя и защото исках да няма топлинна обработка.Отделно като се залее топка сорбе с вода и става превъзходен ароматен и разхлаждащ сироп. И за да е пълен разкоша към уханните листенца прибавих и ягоди.


Продукти:
  • 150 г листенца от розов храст
  • 300 г ягоди
  • 1.200 л вода
  • 1.500 кг захар
  • сока на 1/2 лимон

Приготвяне:
Уханните листенца се измиват, поръсват се с една шепа захар и леко се претриват.
Към тях се прибавят пасираните ягоди и водата.
Сместа се оставя на студено за 24 часа.
Прецежда се и към отварата се прибавя захарта и сока на лимона. Бърка се отвреме на време, до разтопяване на захарта. Получава се гъст сироп.
Налива се в кутия и се прибира във фризер.


И вече е ваш избор дали ще си гребнете от кутията и си подсладите с ледено сорбе или към ароматната топка ще налеете вода, ще прибавите резенче лимон и стрък мента и се разхладите с една невероятна напитка.


Весело и слънчево лято, приятели!
Бъдете здрави и се наслаждавайте на всяка прекрасна минута! 



6 коментара:

  1. Много красив и уханен пост!
    Запази ми 2 топки сорбе! :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Хриси,
    чудесно, много ароматно сорбе с рози се е получило.Ще го пробвам, имам розов цвят.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, много се радвам, че сорбето те е впечатливо!
      Поздрави!

      Изтриване