събота, 13 септември 2014 г.

Мафрум



Откакто членувам в кулинарните групи научих много интересни рецепти. Тази е една от тях. Вярвам, че много кулинари приготвят мафрума, но аз за първи път видях рецептата публикувана от една невероятно трудолюбива и добра кулинарка - Марияна Цвяткова, и от нея разбрах, че рецептата е на Цвета Анастасиу, която живее в Триполи.
Това е либийско ястие, което се приготвя с доматен сос, а предложението на Мариянка беше с млечно-чеснов сос. Понеже у дома няма да се приеме добре с нито един от двата соса и затова аз го предложих само с гарнитура.
Има и други промени от моя страна, съобразени с вкуса на нашето семейство.
В оригиналната рецепта каймата е омесена с лук и чесън, но аз предпрочетох само подправките, които ние обичаме. И така се получи доста модифициран от мен мафрум :)

Продукти:
  • 2-3 големи картофа
  • 200 г домашна кайма
  • чер пипер
  • чубрица
  • кимион
За панировката:
  • 1 яйце
  • брашно

Приготвяне:
Картофите се обелват и се нарязват на много тънки филийки, с дебелина около 2 милиметра.


Взема се малко от каймата, поставя се върху една филийка картоф и се похлупва с друга филийка картоф.


Процедира се по същият начин до изчерпване на продуктите.
Рецептата, по която аз се придържах, мафрума беше паниран с брашно и яйце, но аз предпочетох да направя панировка от яйце, брашно и малко вода.
Мафрума се топи в панировката и се пържи на среден огън. След изваждането всеки мафрум се поставя върху кухненска хартия да се отцеди от излишната мазнина.
Може би няма нищо общо моя мафрум с оригиналния, но аз нагодих тази интересна рецепта според нашия вкус и предпочитание.


На нас ни беше вкусно, вярвам че и на вас ще ви бъде, след като го приготвите и опитате! 

5 коментара:

  1. Този вариант със сигурност ще бъде харесан от моите хора....Записвам си рецептата за мафрума,
    Благодаря за рецептата,Хриси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, доста се отклоних от оригиналната рецепта, но обикновено интерпретирам рецептите по наш вкус.
      Хубав ден!

      Изтриване
  2. Хриси, интересно е това..но не оставта ли леко сурови картофите, или успяват да се задушат и запържат в панировката?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, и аз се притеснявах да не останат картофите сурови и затова ги пържих на по-слаб огън и ги обръщах периодично. Получи се наистина нещо много вкусно. Действай смело!

      Изтриване