събота, 10 октомври 2015 г.

Снежно дзукото


Продукти:
за блата
  • 8 белтъка
  • 8 жълтъка
  • 170 г брашно
  • 150 г захар
  • 2 ванилии

за крема:
  • 1 л прясно мляко
  • 200 г + 70 г захар
  • 50 г нишесте
  • 50 г брашно
  • 4 жълтъка
  • 4 белтъка
  • 2 ванилии
  • 3 с. л. сироп от сладкото от зелени смокини
  • 6-7 зелени смокини от сладко
  • 15 г желатин

за украсата:
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 50 г шоколад + 30 мл сметана


Приготвяне на платката:
Белтъците заедно със захарта се разбиват на сняг. Към тях един по един се прибавят жълтъците. Сместа се разбива до пухкавост.
Прибавя се пресятото брашно и се разбърква внимателно с шпатула. 
Сместа се изсипва в тава с размери 30/40 см, постелена с хартия за печене. 
Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна.
Платката се оставя да изстине върху хартията.


Приготвяне на крема
Жълтъците се разбиват до побеляване. Към тях се прибавят нишестето и брашното, и се разреждат с около 150-200 г прясно мляко.
Останалото мляко заедно с 200 г захар се поставя на котлона да заври.
Към врящото мляко се изсипва сместа и крема се бърка до сгъстяване.
Отнема се от огъня, оставя се около 3-4 минути, като се разбърква отвреме навреме и се добавя желатина.
Кремът се покрива плътно със стреч фолио и се оставя да изстине.

Белтъците се разбиват на сняг с останалата 70 грама захар и сиропа от сладкото от смокините.
Прибавят се към изстиналия крем и се разбърква внимателно.

Обла купа с вместимост  2 литра се облицова със стреч фолио.
Платката се разрязва на две части по дължина. Едната част се нарязва на триъгълници, които се поставят в купата.


От другата част се отделя за капак на дзукотото и останалия блат се нарязва на кубчета.

В купата се излива от крема, поставят се нарязаните смокини и парчета блат.
Изсипва се крем и пак се повтаря смокини, блат и накрая крем. Дзукотото се покрива с отделения блат като капак. Покрива се със стреч фолио и се оставя в хладилника за 3-4 часа.
Моят съвет е блата може леко да се сиропира с прясно мляко или захарен сироп.


Охладеното дзукото се обръща в поднос и се украсява с разбита сметана и шоколад.

Рано е още за снежни рецепти, но виждането ми за украса на този прекрасен италиански сладкиш беше такова :), а и е предназначен за хора с бели престилки!

Огромна благодарност на д-р Ненов, д-р Кабалан и целият екип от ортопедична клиника на
МБАЛ ,,Св. Панталеймон" гр. Плевен за високия професионализъм, за грижите и вниманието, и не на последно място за усмивките и добрата дума, която е най-лекуваща!
Искам да изкажа и благодарността си и на екипа, който стои в сянка - анестезиолозите начело с д-р Попов!
На всички вас поклон и благодаря!



И една по-различна визия на дзукото :)



22 коментара:

  1. Каква е тази красота, Хриси?! Прекрасна торта и да знаеш само, много ми се иска да видя парченце :)
    Чудесна комбинация на вкусния пандишпанов блат с варен крем и най-вкусното сладко от зелени смокини!
    Със сигурност са си похапнали вкусно, тези за които е била предназначена :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танче! След чудесното дзукото с вино и праскови реших за тези прекрасни хора да направя дзукотото с любимият ми крем. Предполагам, че се е получило вкусно :)...незнам и снимки в разрез нямам, но здраве да е :) Ще гадаем и фантазираме как изглежда отвътре сладкиша :)
      Прегръдки и спокойна вечер, мила!

      Изтриване
  2. Снежна вкусотия! Прекрасна е! И на мен като Таничка ми е любопитно да видя парченце, но предполагам, че щом не е била предназначена за вкъщи, едва ли имаш снимка. Нищо, другия път.
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, Светле!
      За съжаление нямам снимка как изглежда сладкиша отвътре, но както писах и на Таня, ще гадаем :)
      Весел утрешен ден!

      Изтриване
  3. Хриси, надявам се всичко е минало благополучно и тортата е знак не само на признателност, но и на радостен развой. :)
    Изглежда чудесно поредното ти предложение, за вкуса нямам съмнение. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така, Гери тортата е в знак не само на признателност, но и за здраве :)
      Благодаря ти, мила, за вниманието и слънчевото ти отношение!
      Поздрави и прекрасна вечер!

      Изтриване
  4. Много красиво изглежда, Хриси! И без парченце си представям колко е вкусна и красива отвътре!
    Пожелавам ти много здраве, на теб и семейството ти! Много се радвам, че има такива признателни хора като теб в днешно време! Много хубав начин да благодариш за доброто отношение на лекарите! Заслужават го, особено щом са подходили с внимание и просионализъм.
    Прегръдки и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! Нищо не ни коства да изкажем благодарността на хората, които заслужават. И нека не забравяме, че добрата дума и хубавия жест се връщат стократно.
      Поздрави и прегръдки, мило момиче! :)

      Изтриване
  5. Ето такива снежни красоти мога да гледам без да ми омръзва, за разлика от наближаващата зима, на която почва да замирисва. :(
    Но да се върна на сладкиша - страхотен, красив и без парченце съм сигурна, че е бил красив и отвътре. :)
    Поздрави, Хриси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, мила, благодаря ти за хубавите думи!
      Колкото и да не ни се иска зимата наближава и нека и' се радваме, така както и на останалите сезони! Всеки сезон си има своето очарование!
      Поздрави и прекрасна нова седмица!

      Изтриване
  6. Наистина снежна красота, макар че ми е още рано за сняг! :)
    Чудесен израз на благодарност, явно хората си заслужават!
    Хубава неделна вечер, Христинка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, наистина ни е рано за сняг, но белотата е по своему много красива. Обичам белият цвят и всичко свързано с него.
      Поздрави и хубава слънчева седмица, мила!

      Изтриване
  7. Хриси,пожелавам здраве на теб и хората,на които си се отблагодарила с тази невероятно сочна торта!А и толкова красива и белоснежна!Разходих се и назад-ах,каква прелест е всяка рецепта-гозбата ухае невероятно,ще се прави,добре ме подсети,че скоро не съм готвила в гювеча!Кокосовият сладкиш и питките са чудесни,обаче кремчетата както си строила и нагласила-думи нямам,голямо търпение имаш,признавам!Сърдечен поздрав от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, Роси, как ми стопли душата и ме накара да се усмихна широко :)))
      Благодаря ти, мила, за прекрасните думи!
      Чудесна и спорна седмица!

      Изтриване
  8. Хриси, аз по принцип мога и от офис на Еконт да си я взема, ти само я изпрати. Ще ти пратя адреса по-късното :) Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, къде ще ходиш до Еконт да си губиш времето, ти за това време ще я спретнеш и даже ще поканиш и приятелки на кафе :))

      Изтриване
  9. А, и тук ще се изкажа, не съм правила подобен десерт и ми изглежда много вкусен и ефектен!
    Явно си попаднала и на добри лекари, имам предвид и като хора, че обикновено се отнасят с подигравка на подобни подаръци, които не са сложени в плик...за жалост.
    Твоите явно са заслужили благодарността и уважението ти, дано има повече такива!
    Но дано не ти се налага да ги посещаваш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, клиниката е частна и отношението на лекарите и персонала нямат нищо общо с други болници. С тортата аз не съм плащала, а съм почерпила за високия им професионализъм и за доброто им отношение. Дай боже повече такива хора като в тази клиника!
      А десерта е много вкусен и лесен за направа. :)

      Изтриване
  10. Страхотна рецепта, вече е изпробвана, всички у дома са доволни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Ани, че тортата ви е харесала :)
      Поздрави!

      Изтриване