понеделник, 15 септември 2014 г.

Питка На добър час


На всички ученици пожелавам най-много здраве и успешна нова учебна година!
На добър час и на нашият син, изпратен за първия учебен ден с плисване на вода на прага на вратата и закичен с китка здравец.


Продукти:
  • 600-650 г брашно
  • 1 с. л. захар
  • 1,5 ч. л. сол
  • 200 мл айрян
  • 100 мл прясно мляко
  • 20 г прясна мая
  • 75 г краве масло + 60 г за намазване между слоевете тесто
  • 2 яйца + 1 белтък
  • 1 жълтък за намазване на питката

Приготвяне:
Маята се разтваря в топлото прясно мляко + захарта. Посипва се с 2 с. л. брашно и се оставя да шупне.
Кравето масло (75 г) се разтопява.
Смесват се айряна, яйцата, шупналата мая, солта и разтопеното краве масло.
В получената смес постепенно се прибавя пресятото брашно, замесва се меко тесто. Оставя се да втаса.
От втасалото тесто се отделя около 200 г и другото тесто се разделя на две. Едната част се разточва на правоъгълник и се намазва с разтопеното кр. масло (60г).
Разточва се и втората част от тестото и се поставя върху първата. Намазва се също с кр. масло.
Двете кори се навиват на руло, което се нарязва на триъгълници.


Нарязаните триъгълници се нареждат в намазана с мазнина тава с острата част на триъгълника навътре. Аз ги наредих в добрата стара, стара ел. тенджера.:)
Отделената малка част от тестото се разточва на малка елипса, намазва се с кр. масло, прегъва се на две и леко се нарязва.


 Навива се на рулце и се поставя в средата на питката.
Питката се оставя да втаса. Намазва се с жълтъка смесен с няколко капки олио и прясно мляко.


Пече се на 170 градуса.


 И отново На добър час, Мирко!

10 коментара:

  1. На добър час и от мен, Мирко! Жив и здрав и все така добър и работлив!
    Грабвам си един залък от страхотната питка и отивам да скубя трева в градината :)!
    Целувки от мен и Роби!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, много! Много вкусна питка стана и затова може и повече да си хапнеш!
      Целувки и от нас за двама ви!

      Изтриване
  2. Offfff Anunturi gratuite съседните Поздрави от Румъния. ediyorum.siz винаги се опитват рецепти следват вас научих много от България. Поздрави от Anunturi gratuite. от България

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави от мен и България!
      Радвам се, че ви харесват моите рецепти!

      Изтриване
  3. Хриси, на добър час на твоя ученик, много хубава питка си му направила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси!
      Нека да му е успешна учебната година и да бъде всеки ден панаир, както той казва. :)))

      Изтриване
  4. Страхотна питка! На добър час и от мен на твоето момче! Нека да те направи горда майка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Петя! Винаги съм се гордяла с моите момчета! Дай боже на всички родители, като моите деца!

      Изтриване
  5. Успехи пожелавам от сърце,а питката ти е душичка,Хриси,чак тук ми замириса на прясно изпечена,пухкава,топяща се в устата питка,разкошна е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Роси!
      Питката не стана на вид това, което исках, но беше много вкусна и пухкава. По-важното е повода, за който съм я направила. Винаги когато имам възможност правя питка за здраве!
      Хубав ден!

      Изтриване