сряда, 24 септември 2014 г.

Сечена катмер баница




Продукти:
  • 1 яйце
  • 1 с. л. сол
  • 2 с. л. олио 
  • 400 мл топла вода
  • 150 г сирене
  • свинска мас. краве масло, олио - 250 мл
  • брашно около 700-800 г

Приготвяне:
Брашното се пресява, прибавя се солта и се прави кладенче. Поставя се яйцето, олиото и водата и се замесва меко тесто. Разделя се на две топки, поръсват се с брашно, покриват се с кърпа и се оставят 20 минути да се отпуснат.


Взема се едната топка и се разточва на кръг с диаметър около 50-55 сантиметра. В средата на кръга се поставя купа с d 15 см и кръга се разделя на 12 части.


Кравето масло, заедно със св. мас се разтопяват и към тях се прибавя олиото. Съотношението трябва да бъде горе-долу 1:1:1. Премахва се купата и кръга се намазва с мазнина.
Започва реденето на катмер баницата.
Трапецовидните листа се изтеглят с ръце и се поставят върху кръга в средата. Процедира се по същият начин с всички листа. Между всеки лист се маже с мазнина.


Получената слоеста питка се поставя в чиния и се прибира в хладилник, да стегне мазнината.


По същият начин се постъпва и с втората топка от тестото.
Взема се първата слоеста питка и се поставя в подмазана тава с размер 32 сантиметра. Преплесква се с ръце до размера на тавата. Намазва се с мазнина и се поръсва с натрошеното сирене.


Изважда се от хладилника и втората слоеста питка, разтегля се леко с ръце и се поставя върху сиренето.
Баницата се нарязва на квадрати или триъгълници и се намазва с останалата мазнина.
Поставя се в загрята фурна на 180 градуса и се пече около 30-40 минути.
След изпичането се поръсва с вода и се завива в кърпа.


Това е още една рецепта, която видях в кулинарните групи. Стана много вкусна! С хрупкава коричка и мекичка отвътре, напомняща ми дърпаната баница, която правеше бабата на моя съпруг.
Направете, опитайте и да ви е сладко!  
  

13 коментара:

  1. Няма как да не ни е сладко, Хриси, чудесна е!
    Поздрави. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери!
      Поздрави и от мен, и хубав ден! :))

      Изтриване
  2. Я,каква интересна баница!За първи път виждам такова оформление,изглежда супер слоеста и апетитна,Хриси,поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси и на мен ми беше много интересна тази баница и любопитно какво ще се получи :), резултата - празна тава :)))
      Поздрави и благодаря, Роси!

      Изтриване
  3. Прекрасна баница, Христина! Аз имам слабост към подобни тестени прелести и тази много ми допадна. Чудесно си я представила, непременно ще я пробвам! Поздравления за интересния блог!

    ОтговорИзтриване
  4. Точно време си си улучила да ни представиш рецептата за тази перфектна баничка,Хриси!Така както есента с бързи крачки настъпва ,явно ще се точи тази вкусотия:)))Не бях я чувала,затова огромно"Благодаря!"

    ОтговорИзтриване
  5. Откъде пък я измъкна тази баница, че не разбрах:)...ама изглежда чудно вкусно!
    Целувки и да ви е сладко! :*

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви, момичета! Благодаря ви, за топлите думи и за радушното отношение към мен!
    И аз за първи път чух за катмер баница. Доколкото разбрах ,,катмер'' е турска дума и означава слой. Баницата става с много слоеве и затова явно така е кръстена. На нас много ни хареса. Дано да допадне и на вас!
    С пожелание за спокойна и отпускаща вечер на всички вас!

    ОтговорИзтриване
  7. Аааа, по това време е ред на следобедната закуска, Хриси...с тая баничка ако ти кажа колко изкушаваш, ще си издърпаш сама ушите, да знаеш:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)))Веси, нали това е целта - да изкушавам, вие да правите и ядете. Няма само аз да се заоблям и да ставам ,,хубава'' жена! :)))

      Изтриване
  8. Изглежда чудесно, трябва да се изпробва.

    ОтговорИзтриване
  9. Само да попитам.Дали ще се получи добре да сложа равни количества масло и олио като елиминираме мастта а???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма да имате никакъв проблем при избора на мазнина.
      Поздрави и успех!

      Изтриване