петък, 26 септември 2014 г.

Крем Дипломат



Купих си нова форма за сладкиши, такава една къдравичка, сладурска - отдавнашна мечта.
Винаги съм си представяла в нея разположено кремче с бишкоти и като го обърнеш се получава една феерия, чудна за окото. Остава да го докарам и на вкус :) Затова прибягнах към старите тефтери, или по-точно старата Технология на храната..., че оттам измъкнах и си припомних този крем. По принцип кремчетата се разсипват и сервират в чаши, но аз реших този път да избягам от стереотипа. Получи се едно вълшебство, топящо се в устата и предизвикващо човек да иска още и още.

Продукти:
  • 400 мл прясно мляко
  • 200 г захар
  • 3 жълтъка
  • 3 белтъка
  • 2 прахчета ванилия
  • 15 г желатин
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 100 г (12 броя) бишкоти
  • 150 мл прясно мляко
  • сладко от къпини

Приготвяне:
Прясното мляко, подсладено с 150 г захар се загрява до кипване. Прибавя се на тънка струйка към леко разбитите жълтъци, като се бърка енергично, за да не се пресекат жълтъците. Яйчно-млечната смес се връща на котлона и се вари 2-3 минути, чрез постоянно бъркане с тел. Към нея се прибавя желатина, предварително накиснат с 50мл студена вода. Сместа се бърка до разтваряне на желатина. Ароматизира се с ванилията и се оставя да изстине.
През това време белтъците се разбиват на сняг с останалата 50 г захар. Прибавят се към вече изстиналата смес, като се разбъркват внимателно с лъжица.
Разбива се и сметаната до меки връхчета и тя се прибавя към крема.
Във формата се сипва малко крем, нареждат се 3-4 бишкоти, натопени в допълнителното 150 мл прясно мляко, поставят се къпини от сладкото, следва крем, бишкоти сладко и т. н. до изчерпване на продуктите, като се завършва с крем. На мен ми остана малко крем, който поставих в чашки.
Запълнената форма се поставя в хладилник и след един час вече можете да обърнете крема в подходящ поднос. За по-лесно обръщане, потопете съда за кратко в съд с гореща вода и тогава обърнете формата. Сервира се полят със сиропа от сладкото.




Ако решите да си доставите това удоволствие, може да разсипете крема в чаши, а бишкотите да начупите, така както е и написано в старите дебели книги по готварство.


19 коментара:

  1. то си е направо една торта, и то много съблазнителнааа

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вили! И аз така си помислих, че се получи една много вкусна торта :))

      Изтриване
  2. Или шарлота, както и да е - важно че е вкусно. Имам такава формичка, ама рядко я ползвам, идеята за крем в нея ми харесва.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, и аз незнам как се казва, по- важното е, че се насладихме на един прекрасен сладкиш :)))

      Изтриване
  3. Приказно!Поздравления,Хриси:))))))и лека вечер

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленче и най-вече благодаря за многото усмивки, които ми отправяш :)))
      Лека вечер и от мен!

      Изтриване
  4. Ами, искам още и още, то е просто грехота в чинийката ти, Хриси... Чудно кремче! :) И честита формичка, със здраве да си я ползваш.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти! Почерпи се колкото душа ти иска!
      Поздрави и от мен, и хубави почивни дни! :)))

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    3. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
  5. Страхотен крем се получил,ще го пробвам само не разбрах къде отиват тези 150 мл прясно мляко.Поздрави!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Торти4ка!
      150 мл прясно мляко трябват за потапяне на бишкотите в него.
      Ще се постарая да редактирам публикацията за по-добро разбиране.
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
    2. Благодаря за разяснението!:)

      Изтриване
  6. Модерното име на този вкусен, разкошен крем с бишкоти, Хриси, аз си го представих като, Панакота с бишкоти, а то си е крем Дипломат :) с тези модерни имена съвсем се объркахме в превода :)
    Най-важното е да е вкусно, а това изкушение със сигурност е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Както има мода в облеклото, така има мода и в кулинарията. Но нека да не забравяме и старите рецепти, дори и с нови имена. Много често срещам едни и същи продукти, но под друго наименование, но както казваш, Танче, важното е да е вкусно и да ни доставя удоволствие!
      Слънчев и усмихнат ден! :))

      Изтриване
  7. За съжаление при мен не се получи, крема не се желира, пусна си водичка :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам, че крема не се е желирал. И аз съм имала проблем с желирането, ако желатина е някаква ,,измислена марка''.
      Голямо значение има марката желатин. Аз ползвам желатина на Д-р Йоткер или на Кастело (от Лидъл).

      Изтриване
    2. Марката немога да се сетя , но при следващия ми опит ;) ще си взема желатин на Д-р Йоткер :)

      Изтриване