Купих си нова форма за сладкиши, такава една къдравичка, сладурска - отдавнашна мечта.
Винаги съм си представяла в нея разположено кремче с бишкоти и като го обърнеш се получава една феерия, чудна за окото. Остава да го докарам и на вкус :) Затова прибягнах към старите тефтери, или по-точно старата Технология на храната..., че оттам измъкнах и си припомних този крем. По принцип кремчетата се разсипват и сервират в чаши, но аз реших този път да избягам от стереотипа. Получи се едно вълшебство, топящо се в устата и предизвикващо човек да иска още и още.
Продукти:
- 400 мл прясно мляко
- 200 г захар
- 3 жълтъка
- 3 белтъка
- 2 прахчета ванилия
- 15 г желатин
- 200 мл течна сладкарска сметана
- 100 г (12 броя) бишкоти
- 150 мл прясно мляко
- сладко от къпини
Приготвяне:
Прясното мляко, подсладено с 150 г захар се загрява до кипване. Прибавя се на тънка струйка към леко разбитите жълтъци, като се бърка енергично, за да не се пресекат жълтъците. Яйчно-млечната смес се връща на котлона и се вари 2-3 минути, чрез постоянно бъркане с тел. Към нея се прибавя желатина, предварително накиснат с 50мл студена вода. Сместа се бърка до разтваряне на желатина. Ароматизира се с ванилията и се оставя да изстине.
През това време белтъците се разбиват на сняг с останалата 50 г захар. Прибавят се към вече изстиналата смес, като се разбъркват внимателно с лъжица.
Разбива се и сметаната до меки връхчета и тя се прибавя към крема.
Във формата се сипва малко крем, нареждат се 3-4 бишкоти, натопени в допълнителното 150 мл прясно мляко, поставят се къпини от сладкото, следва крем, бишкоти сладко и т. н. до изчерпване на продуктите, като се завършва с крем. На мен ми остана малко крем, който поставих в чашки.
Запълнената форма се поставя в хладилник и след един час вече можете да обърнете крема в подходящ поднос. За по-лесно обръщане, потопете съда за кратко в съд с гореща вода и тогава обърнете формата. Сервира се полят със сиропа от сладкото.
Ако решите да си доставите това удоволствие, може да разсипете крема в чаши, а бишкотите да начупите, така както е и написано в старите дебели книги по готварство.
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриването си е направо една торта, и то много съблазнителнааа
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Вили! И аз така си помислих, че се получи една много вкусна торта :))
ИзтриванеИли шарлота, както и да е - важно че е вкусно. Имам такава формичка, ама рядко я ползвам, идеята за крем в нея ми харесва.
ОтговорИзтриванеВеси, и аз незнам как се казва, по- важното е, че се насладихме на един прекрасен сладкиш :)))
ИзтриванеПриказно!Поздравления,Хриси:))))))и лека вечер
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленче и най-вече благодаря за многото усмивки, които ми отправяш :)))
ИзтриванеЛека вечер и от мен!
Ами, искам още и още, то е просто грехота в чинийката ти, Хриси... Чудно кремче! :) И честита формичка, със здраве да си я ползваш.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Гери, благодаря ти! Почерпи се колкото душа ти иска!
ИзтриванеПоздрави и от мен, и хубави почивни дни! :)))
Този коментар бе премахнат от автора.
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ИзтриванеСтрахотен крем се получил,ще го пробвам само не разбрах къде отиват тези 150 мл прясно мляко.Поздрави!:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Торти4ка!
Изтриване150 мл прясно мляко трябват за потапяне на бишкотите в него.
Ще се постарая да редактирам публикацията за по-добро разбиране.
Поздрави и от мен!
Благодаря за разяснението!:)
ИзтриванеМодерното име на този вкусен, разкошен крем с бишкоти, Хриси, аз си го представих като, Панакота с бишкоти, а то си е крем Дипломат :) с тези модерни имена съвсем се объркахме в превода :)
ОтговорИзтриванеНай-важното е да е вкусно, а това изкушение със сигурност е!
Както има мода в облеклото, така има мода и в кулинарията. Но нека да не забравяме и старите рецепти, дори и с нови имена. Много често срещам едни и същи продукти, но под друго наименование, но както казваш, Танче, важното е да е вкусно и да ни доставя удоволствие!
ИзтриванеСлънчев и усмихнат ден! :))
За съжаление при мен не се получи, крема не се желира, пусна си водичка :(
ОтговорИзтриванеСъжалявам, че крема не се е желирал. И аз съм имала проблем с желирането, ако желатина е някаква ,,измислена марка''.
ИзтриванеГолямо значение има марката желатин. Аз ползвам желатина на Д-р Йоткер или на Кастело (от Лидъл).
Марката немога да се сетя , но при следващия ми опит ;) ще си взема желатин на Д-р Йоткер :)
Изтриване