След успешният ми опит за питка Цвете, вече съм по смела и реших да импровизирам.:) Пак е цвете, но цъфнало върху оплетен венец.
Продукти:
- 200 мл прясно мляко
- 200 г кисело мляко
- 25 г прясна мая
- 2 яйца + 1 белтък
- 5 с. л. олио
- 1 ч. л. захар
- 1 ч. л. сол
- 700-800 г брашно
- 60 г краве масло
- 60 мл олио
- 1 жълтък + 1 ч. л. олио + 1 ч. л. прясно мляко
- сусам за поръсване
Маята се разтваря в топлото прясно мляко, заедно със захарта. Слагат се две шепи брашно и сместа се оставя на топло да шупне.
Б брашното се прибавят киселото мляко, яйцата, олиото, солта и шупналата смес. Замесва се меко тесто, покрива се с кърпа и се оставя 15 минути да почине.
Тестото се разделя на две, като едната половина е малко по-голяма. По-голямата половина се разделя на 8 части. Всяка част се разточва на елипса. Поставят се една върху друга, като помежду тях се маже обилно с разтопеното краве масло, смесено с олиото.
Другата половина се разделя на 5 части.
Четирите топки се разточват на кръг с диаметър 20 сантиметра. Поставят се една върху друга, като между тях също се маже с мазнина.
Така оформеното тесто се оставя за 15 минути пак да си почине.
Елипсата се разточва на голяма елипса :) Навива се на руло и се разрязва по дължина на три. Плете се на плитка.
Взема се петата част от тестото и се разточва на тънък кръг. С чаша се изрязват кръгчета и се нареждат един до друг с леко застъпване.
Навиват се на рулце (получава се розичка) и се поставя в средата на питката.
Питката се намазва с жълтъка, смесен с пр. мляко и олиото, и се поръсва със сусам.
Поставя се в студена фурна , като температурата се наглася да пече на 180 градуса.
Много, много ароматна и вкусна питка.
С благодарност на Илиана от ,,Щъркелово гнездо'' за сполучливата рецепта за тесто!
Повече от прекрасна е!
ОтговорИзтриванеБраво!
Илианка, музика за моите уши са твоите похвали!
ИзтриванеБлагодаря,ти!
Хриси, май вече си майстор на цветната питка. :) Чудна е и тази!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Гери! Много си мила и се радвам, че така топло съм приета в ,,старото'' блогърско семейство!
ИзтриванеПоздрави и от мен!
Досега мой фаворит бе сестра Ви Ивана. Но вече с интерес следя и Вашите публикации. Продължавайте все така. Поздрави! Миа
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миа! И на мен моята сестра е фаворит, и се радвам, че моите скромни кулинарни предложения Ви допадат!
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Красота, Хриси! - от стар (интернет)кулинар, но млад блогър:)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси!
ИзтриванеПоздрави и прекрасен ден ти желая!
Ехааа,прекрасна питка,Хриси!Много,много прецизно подредена и красива!Поздравления!
ОтговорИзтриванеРоси, много ти благодаря за всички хубави думи! :)
ИзтриванеБраво :*! Е, много е хубава!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, ти! :)
ИзтриванеЦелувки и прегръдки!
Христинка, питката ти е прекрасна :) Освен, че е красива се вижда, че е и много пухкава и вкусна! Поздравлeния :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Таня!
ИзтриванеКакто и съм отбелязала тестото е по рецепта на Илианка. Получава се невероятно вкусно и лесно за работа тесто.
Току-що направих питка по друга рецепта и много съжалявам.
Хубав и слънчев ден!
Прелестна е! Радвам се, че Ви открих! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ви! За мен е удоволствие, че посетихте моя блог!
ИзтриванеПоздрави!
Ох,много е хубава ! Аз направих за Задушница по този начин,но сложих много плънка и малко се деформира! :) :) Ама нищо пак ще опитам ! Имам идея да направя сладък вариант със медения бриош на Ивана ! Ама ще видим кога ще е ! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Славка!
ИзтриванеПо някой път не винаги се получава както ние искаме, но моето мнение е: важното е, че сме се потрудили въпреки резултата.
Хубав ден!
Приказно красива! Браво за идеята! Правила съм питка цвете, но твоята идея да цъфне върху погачка ми хареса много! Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Снежи, за хубавите думи!
ИзтриванеМного си мила!
Поздрави и прекрасен ден!