неделя, 21 септември 2014 г.

Катми



Поредната сполучлива рецепта видяна от неуморната Марияна Цвяткова, за което и' благодаря много!

Продукти:
  • 2 яйца
  • 1/2 с. л. сол
  • около 500 г брашно
  • 600 мл топло прясно мляко 
  • 1/4 кубче прясна мая или 1/2 суха мая
  • 2 с. л. олио

Приготвяне:

Маята се размива в малко топла вода. В дълбока тенджера или купа се смесват яйцата, олиото, солта и маята. Постепенно към сместа се прибавят редувайки брашното и топлото млякото. Трябва да се получи смес с гъстотата на боза. Покрива се с кърпа или капак и се оставя да втаса, докато напълни купата. Втасването отнема 2-3 часа.
След това на загрят сач или тефлонов тиган леко намазнен се сипва с черпак от втасалата смес и с дъното му се правят кръгове, за да се разнесе хубаво сместа.
Катмата се пече докато изсъхне и отгоре стане на дупчици. Тогава катмата се обръща и се намазва с помощта на четка с краве масло.
Готовите катми се поставят в съд с капак, за да се задушат.
Малко е спорно колко дебели трябва да бъдат катмите. Според рецептата на Мариянка катмите трябва да са по-дебелички, а моят съпруг твърди, че неговата баба казвала, че колкото по-тънки са катмите, толкова по-майсторски са направени :)
Сервират се със сирене, любимо сладко или течен шоколад, кой както му харесва. Важното е да им се насладим и да ни е хубаво на душата. :)

 
Хубав и спорен ден! 

4 коментара:

  1. Хриси, чудесни са! Много апетитни са се получили, с удоволствие бих си грабнала едничка. :)
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, Гери!
      Всеки твой коментар ме кара да се усмихвам широко!
      И на теб много хубав и емоционален ден!

      Изтриване
  2. Ох, направо си дръпвам една Хриси :) Усмихната неделя ти желая :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С голямо удоволствие те черпя, Вили!
      Усмивки и само усмивки нека има всеки ден :))) Благодаря ти!

      Изтриване