сряда, 27 януари 2021 г.

Озахарени портокалови корички

 


В много случаи си мислим, че като знаем нещо от години, и другите го знаят, но явно грешим. Така се получава и с тези портокалови корички. От години си правя вкъщи домашни и никога не купувам от магазините, но не съм се и сещала да напиша в блога тяхното приготвяне. И когато няколко хора ме попитаха как се правят, реших да споделя рецептата. Понеже в годините съм ги правила на око, сега си направих труда да измеря количеството портокалови корички и захарта за улесняване на вас, моите последователи. 

Продукти:

  • 300 г портокалови корички почистени от бялата част
  • 300 г захар

Приготвяне:

Преди да се обелят портокалите се.измиват много хубаво. На всяко резанче се премахва бялата част. Трябва да остане само оранжевата коричка. 

Поставят се в тенджерка и се заливат със студена вода. След като водата заври, се изхвърля и се налива нова вода. Така се процедира 3-4 пъти. 

Към изварените корички се добавя 100 мл вода и захарта. Поставят се на котлона и се варят до гъстотата на сладко. Или капка от сиропа капната в чиния, да не се разлива. 

Готовите корички се прехвърлят в сух и затоплен буркан. Бурканът се обръща с капачката надолу, до пълното му изстиване. 



Това е...лесно и в същото време имате чудесни ароматни домашно приготвени портокалови корички, които може да използвате в сладкиши, бонбони, козунаци, щолени ...  

2 коментара:

  1. Страхотни!Когато реша да ги направя, задължително ще е по тази рецепта. Обожавам този вкус. Напомнят ми на бонбоните "Черноморец", лоото много обичам, но за съжаление тук няма откъде да купя.
    Благодаря, Хриси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, Иве!
      При мен е задължително зимата да си направя озахарени портокалови корички и след това ги използвам през цялата година.

      Изтриване