Продукти за блатовете:
- 220 г брашно
- 350 г захар
- 65 г какао
- 10 г бакпулвер
- 2 ч. л. сода бикарбонат
- 1/2 ч. л. сол
- 240 мл прясно мляко
- 1 с. л. прясно изцеден лимонов сок
- 120 мл олио
- 2 яйца L
- 2 ванилии
- 200 мл горещо еспресо кафе
Продукти за крема:
- 300 г крема сирене
- 250 г маскарпоне
- 300 г бял шоколад
- 200 г заквасена сметана
- 60 г пудра захар
Продукти за шоколадовата заливка:
- 150 г шоколадов кувертюр 52%
- 150 мл течна сладкарска сметана
Приготвяне на блатовете:
Лимоновият сок се смесва с прясното мляко и се оставя за 10 минути.
В купа се смесват брашното, захарта, какаото, бакпулвера, содата и солта. Разбъркват се.
В друга купа се разбъркват с тел яйцата и се прибавят прясното мляко, олиото и ванилията.
Мократа смес се прибавя към сухата и се разбърква. Накрая към сместа се излива горещото кафе. Получава се доста рядка смес, която се разделя на три еднакви части.
Всяка част се излива във форма с размер 24-26 см, постелена с хартия за печене
Блатът се пече на 180 градуса 15 минути.
Приготвяне на крема:
Белият шоколад се разтопява на водна баня и се оставя да се охлади.
Маскарпонето се смесва с крема сиренето. Прибавя се пудрата захар и се разбърква.
Добавят се охладеният шоколад и заквасената сметана. Кремът се разбърква с лъжица и е готов за употреба.
Сглобяване на тортата:
Отваряем ринг се поставя на подходящ поднос. В него се поставя единият блат. Върху него се поставя 1/3 от крема, следва блат, крем, блат и се завършва с крем. Тортата се поставя в хладилник за 3-4 часа.
Освобождава се от ринга и се залива с шоколадовата глазура, която се приготвя по следният начин:
Сметаната се загрява до кипване. Отмества се от огъня и към нея се прибавя натрошеният кувертюр. Разбърква се до еднородност и тортата се залива с нея.
Украсата е по ваш вкус и желание.
В моят случай ягоди, къпини, арония и между тях листенца маточина. Накрая поръсих тортата с натрошена целувка.
Тортата беше предназначена за моя приятелка, с която и' пожелавам много хубави емоции, сбъднати мечти и незабравими мигове с любимите и' хора!
Искам и аз!!!
ОтговорИзтриване:) За теб винаги, Веси! :)
ИзтриванеPREKRASNA POSLASTICA
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Божица!
ИзтриванеПрегръдки!
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеЛюбим блат! И в комбинация с крема... страшно!☺
ОтговорИзтриванеЛюбим блат! И в комбинация с крема... страшно!☺
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Светле! Комбинацията наистина е уникална!
ИзтриванеПоздрави!
Позволих си да използвам рецептата Ви. Страхотна е! Поздравления!
ОтговорИзтриванеМного благодаря за доверието! Радвам се, че рецептата Ви е харесала!
ИзтриванеПоздрави!
С какво мога да заместя кафето в блата?
ОтговорИзтриванеПредполагам, че може да се замести с гореща вода, но не съм пробвала и не мога да кажа със сигурност.
ИзтриванеЗдравейте! С крема може ли да се измаже тортата, държи ли или трябва друг? Иска ми се да измажа тортата, да направя стичаща се бяла или розова глазура по краищата и да поставя фигури от фондан отгоре. Благодаря.
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Кремът е стабилен и може да се измаже тортата с него, но трябва да си направите по-голямо количество.
ИзтриванеМоже ли кафето да се замести с какао?
ИзтриванеВ блатът има какао и по-добре е да се замести с прясно мляко или гореща вода.
ИзтриванеВъзможно ли е с тази рацапта /разбира се като увелича продуктите/ да направя двуетажна торта
ОтговорИзтриванеЗдравейте, тортата е превъзходна. Правих я няколо пъти, но сега искам да я направя на 2 етажа. ще се получи ли
ОтговорИзтриване