вторник, 27 април 2021 г.

Козунак Кръфин

 


Много идеен, красив, различен и вкусен козунак. Понякога трябва да излезем от стереотипа, да се огледаме встрани и да пробваме нещо ново. Миналата година вдъхновена от козунаците Кръфин създадох такава питка, сега е времето и на разкошният козунак. 

Продуктите, които използвах и начина на направа на самото тесто са тези, с които правя козунаците си от миналата година. Тестото е уникално, лесно се работи с него, много е вкусно и се получават прословутите ,,конци". Не се колебайте, приятели, запрятайте ръкави и за празниците у вас ще ухае на топлина, уют и любов! 

Продукти:

  • 650 г брашно
  • 3 яйца - 1 жълтък, който отделяме за намазване на козунаците, като теглото на останалото количество яйца трябва да е 150 г
  • 200 мл прясно мляко
  • 130 г захар
  • 7 г суха мая
  • 60 г краве масло
  • 60 г олио
  • 1 равна ч. л. сол
  • 1/2 ампула ром или аромат по желание
  • 2 ванилии
още:



Приготвяне:
От тази доза тесто се получават два козунака Кръфин с размери d19 см и h10 сантиметра. 
Брашното се пресява.
Прясното мляко се затопля и в него се разтваря солта.
Яйцата се разбиват заедно със захарта до пухкавост. Към тях се добавя прясното мляко и ароматите. Течната смес се поставя в контейнера на хлебопекарната. Отгоре се добавя брашното и върху него - маята. 
Хлебопекарната се пуска на програма ,,тесто", която меси 20 минути. Изключва се и тестото се оставя в контейнера 1-2 часа. Тестото трябва да се отпусне, не е нужно да втасва напълно. 
Кравето масло (60 г) се смесва с олиото и се затопля до тяхното обединяване. Оставя се да изстине. 
Хлебопекарната се включва на ново на програма ,,тесто" и се започва прибавянето по-малко на мазнината към тестото. Ако случайно тестото не е успяло да усвои мазнината, програмата за месене се пуска на ново. 
Тестото се оставя в хлебопекарната за 15-20 минути.
През това време се подготвят формите за печенето на козунаците. 
Формите са с размер d19 см и h8 сантиметра. Понеже козунака се получава по-висок, от вътрешната страна на борда се поставя хартия за печене, която е с по-голяма височина. Дъното на формата също се покрива с хартия за печене. 
Тестото се получава 1.230 г, което се разделя на две равни части или по 0.615 грама. 
Взема се едната част от тесто и се разточва на правоъгълник с размер 60/40 сантиметра.
Кората се намазва с 30 г меко краве масло и се поръсва с екстри по желание. Аз единият козунак го направих с портокалови корички и шоколадови капки, а другият с портокалови корички и стафиди. 
От дългата страна на правоъгълника се навива на руло, което се разрязва на две по неговата дължина. Получават се две части, като всяка се навива на руло. 



Взема се едното руло, поставя се във формата и върху него се поставя второто руло. 
По този начин се процедира и с останалото тесто. 



Формите се покриват със стреч фолио и се поставят в затоплена фурна на 50 градуса да втасат. 
Към отделеният жълтък се прибавят няколко капки прясно мляко и козунаците се намазват с мека четка. 
Козунаците се пекат в предварително затоплена фурна на 150 градуса 40 минути. Ако сметнете за необходимо, след известно време  формите се покриват с алуминиево фолио. 



Доста време отнема правенето на домашни козунаци, но си заслужава всяка една минута, която отделяме, защото няма нищо по-вкусно и сладко от приготвеното с любов, собствени ръце и сърце. 



Весели, благословени и споделени празници! 
Бъдете здрави, бъдете щастливи и най-вече усмихнати и обичани! 



2 коментара:

  1. Страхотен е! Поздравления. Искам да го направя, но нямам хлебопекарня. Какъв е метода на месене на този кръфмн!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Аля!
      Много се радвам на твоето присъствие при мен! :)
      Козунакът си го замесваш класически. В пресятото брашно се слага маята + мокрите съставки и се замесва тесто. Оставя се да втаса и след това се започва влагането чрез месене на мазнината. Оставя се тестото да се отпусне и тогава се оформят козунаците.
      Весели празници!

      Изтриване