След ,,Поачи", това е втората рецепта, която взаимствам от една много мила и добра кулинарка Sevinch Adil . Дамата предлага в кулинарното пространство много интересни и вкусни рецепти и аз немога да остана равнодушна при наличието на такива вкусотии. Благодаря, Севинч, за всички кулинарни изкушения!
Десертът е учудващо много лесен и бърз за изпълнение. Започнах го почти на шега и докато се обърнах и топките бяха полегнали блаженно в ароматен сироп.
Ето и рецептата, и се убедете сами в лесното и достъпно изпълнение на тези сладки топки. :)
Продукти:
за топките:
- 12 с. л. брашно (220 г)
- 12 с. л. пшеничен грис (150 г)
- 1 пак. бакпулвер (10 г)
- 6 с. л. кисело мляко
- 6 с. л. олио
за сиропа:
- 1 1/2 ч. ч. вода
- 1 1/2 ч. ч. захар
- ванилия
- лимонова кора на 1/2 лимон
- 1 с. л. лимонов сок
- щипка сол
чаената чаша е с вместимост 250 милилитра
Приготвяне:
Брашното, гриста и бакпулвера се смесват и се объркват.
Прибавят се киселото мляко и олиото.
Сместа се бърка с лъжица и се доомесва с ръка.
От тестото се късат топки с големина на орех и се подреждат в тава постелена с хартия за печене. Получават се около 40 броя топки.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.
Приготвя се сиропа и се ароматизира с ванилията и лимоновата кора.
Опечените топки се подреждат в тава и се заливат студени с топлия сироп.
Гарнират се с разбит белтък със захар или поръсени с кокос, орехови ядки, шам фъстък.
Да ви е сладко и усмихнато! :)
Прекрасно изглеждат, Хриси!
ОтговорИзтриванеПриличат малко на шекерпаре, но са по-различни.
Ще ги пробвам :)
Поздрави!
Благодаря, Иле! Не съм правила шекерпаре, така че немога да направя връзка между тях.
ИзтриванеТака съм си записала рецептата от Севинч и мога да кажа, че е много сполучлива и точна.
Поздрави и прекрасен ден! :)
Правила съм подобни по рецепта на баба. Даже рецепта в блога имах, но за момента е в чернови, докато не направя по - добри снимки. Представям си колко са вкусни тези със сметаната отгоре.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Габи, защо криеш хубавите рецепти??? :))))
ИзтриванеПубликувай, че да ги правим :)
А, топките са страхотни, почерпи се, мила!
Прегръдки!
Хриси, много ми допада вкусът ти за десерти! Обожавам всичките ти рецепти, както и естетиката, която блика от тях! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеСърдечно ти благодаря, Люси! Много ме радват твоите думи! :)
ИзтриванеПрегръдка и прекрасен ден! :)
Колко лесно, а ефектно и вкусно! Поздравления, Хриси!
ОтговорИзтриванеТака е, Вили, лесно, ефектно, вкусно и с налични продукти :)
ИзтриванеПоздрави, мила!
И аз съм им хвърлила оче на тези топки Хриси! Леле, колко вкусно изглеждат!!
ОтговорИзтриванеХайде, Вили...няма само аз да ставам хубава дебеланка :))))
ИзтриванеПрегръдка, мила!
Хриси, наистина прелестна рецепта е тази, изобщо сладките ти предложения винаги са много интересни. Прекрасна събота, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! :) Много обичам сладко и сигурно затова сладките рецепти са все пред очите ми и немога да им устоя :))
ИзтриванеПоздрави, с пожелание за прекрасни почивни дни!
Пълен провал, с това количество продукти не може да се омеси тесто за късане става на трохи.
ОтговорИзтриванеПълен провал, с това количество продукти не може да се омеси тесто за късане става на трохи.
ОтговорИзтриванеВалентина, незнам защо ви се е получило така тестото. Рецептата на Севинч беше в лъжици, но аз ги претеглих и дадох продуктите и в грамаж. Получи ми се много меко тесто.
ИзтриванеХриси, прилича ми на саварини, които много обичам, но те не са с грис, сега ще ме караш да ги мисля...че заминавам командировка до събота.
ОтговорИзтриванеВеси, до колкото знам саварините се приготвят от козуначено тесто. Но те сиропираните десерти си приличат и...са много вкусни! :)
ИзтриванеПоздрави!