петък, 12 юни 2015 г.

Сиропирани топки



След ,,Поачи", това е втората рецепта, която взаимствам от една много мила и добра кулинарка Sevinch Adil  . Дамата предлага в кулинарното пространство много интересни и вкусни рецепти и аз немога да остана равнодушна при наличието на такива вкусотии. Благодаря, Севинч, за всички кулинарни изкушения!

Десертът е учудващо много лесен и бърз за изпълнение. Започнах го почти на шега и докато се обърнах и  топките бяха полегнали блаженно в ароматен сироп.
Ето и рецептата, и се убедете сами в лесното и достъпно изпълнение на тези сладки топки. :)


Продукти:
   за топките:

  • 12 с. л. брашно (220 г)
  • 12 с. л. пшеничен грис (150 г)
  • 1 пак. бакпулвер (10 г)
  • 6 с. л. кисело мляко
  • 6 с. л. олио

   за сиропа:                                                        
  • 1 1/2 ч. ч. вода
  • 1 1/2 ч. ч. захар
  • ванилия
  • лимонова кора на 1/2 лимон
  • 1 с. л. лимонов сок
  • щипка сол
чаената чаша е с вместимост 250 милилитра


Приготвяне:
Брашното, гриса и бакпулвера се смесват и се объркват.
Прибавят се киселото мляко и олиото.
Сместа се бърка с лъжица и се доомесва с ръка.
От тестото се късат топки с големина на орех и се подреждат в тава постелена с хартия за печене. Получават се около 40 броя топки.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.

Приготвя се сиропа и се ароматизира с ванилията и лимоновата кора.

Опечените топки се подреждат в тава и се заливат студени с топлия сироп.
Гарнират се с разбит белтък със захар или поръсени с кокос, орехови ядки, шам фъстък. 


Да ви е сладко и  усмихнато! :)


17 коментара:

  1. Прекрасно изглеждат, Хриси!
    Приличат малко на шекерпаре, но са по-различни.
    Ще ги пробвам :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иле! Не съм правила шекерпаре, така че немога да направя връзка между тях.
      Така съм си записала рецептата от Севинч и мога да кажа, че е много сполучлива и точна.
      Поздрави и прекрасен ден! :)

      Изтриване
  2. Правила съм подобни по рецепта на баба. Даже рецепта в блога имах, но за момента е в чернови, докато не направя по - добри снимки. Представям си колко са вкусни тези със сметаната отгоре.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, защо криеш хубавите рецепти??? :))))
      Публикувай, че да ги правим :)
      А, топките са страхотни, почерпи се, мила!
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Хриси, много ми допада вкусът ти за десерти! Обожавам всичките ти рецепти, както и естетиката, която блика от тях! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, Люси! Много ме радват твоите думи! :)
      Прегръдка и прекрасен ден! :)

      Изтриване
  4. Колко лесно, а ефектно и вкусно! Поздравления, Хриси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Вили, лесно, ефектно, вкусно и с налични продукти :)
      Поздрави, мила!

      Изтриване
  5. И аз съм им хвърлила оче на тези топки Хриси! Леле, колко вкусно изглеждат!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде, Вили...няма само аз да ставам хубава дебеланка :))))
      Прегръдка, мила!

      Изтриване
  6. Хриси, наистина прелестна рецепта е тази, изобщо сладките ти предложения винаги са много интересни. Прекрасна събота, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! :) Много обичам сладко и сигурно затова сладките рецепти са все пред очите ми и немога да им устоя :))
      Поздрави, с пожелание за прекрасни почивни дни!

      Изтриване
  7. Пълен провал, с това количество продукти не може да се омеси тесто за късане става на трохи.

    ОтговорИзтриване
  8. Пълен провал, с това количество продукти не може да се омеси тесто за късане става на трохи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Валентина, незнам защо ви се е получило така тестото. Рецептата на Севинч беше в лъжици, но аз ги претеглих и дадох продуктите и в грамаж. Получи ми се много меко тесто.

      Изтриване
  9. Хриси, прилича ми на саварини, които много обичам, но те не са с грис, сега ще ме караш да ги мисля...че заминавам командировка до събота.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, до колкото знам саварините се приготвят от козуначено тесто. Но те сиропираните десерти си приличат и...са много вкусни! :)
      Поздрави!

      Изтриване