четвъртък, 18 юни 2015 г.

Една година блог и Френски сладкиш Париж - Брест



Ден след ден, седмица след седмица и ето, че се изниза една година от първата ми публикация в ,,Животът може да е вкусен''. Дни на вълнения и трепети, дни на съмнения и дни на надежди. Всичко това премина през тази година и заедно с подкрепата на моето семейство, сестра ми Ивана и всички вас приятели, мисля че първата година на блога беше много добра и ползотворна. Всеки ваш коментар и мнение бяха важни за мен, това беше и моето огледало във вашите очи.
Благодаря на всички за подкрепата, за всички радостни мигове, за хубавите ви думи, които ме караха да се усмихвам, а понякога и просълзявам!  И най-вече ви благодаря за топлото и гостоприемно посрещане в кулинарното блогърско общество!
Бъдете здрави и весели всички посетили моят блог!

Френски сладкиш Париж - Брест


Продукти за пареното тесто:
  • 125 мл прясно мляко
  • 125 мл вода
  • 100 г краве масло
  • 140 г брашно
  • 1 ч. л. захар
  • 1/2 ч. л. сол
  • 4 яйца

Продукти за крема:
  • 500 мл прясно мляко
  • 4 жълтъка
  • 40 г брашно 
  • 40 г царевично нишесте
  • 160 г захар
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • ванилия
  • горски ягодки 

Приготвяне на еклеровото колело:
В подходяща тенджерка се смесват млякото, водата, кравето масло, захарта и солта, и се поставят на котлона до завиране. Изсипва се брашното наведнъж и се бърка с лъжица докато тестото стане на топка. Оставя се да изстине.
Към тестото се прибавят яйцата едно по-едно, като след всяко яйце тестото се бърква до усвояването му. За по-лесно може да бъркате тестото с миксер с приставките за тесто. Става бързо, лесно и тестото е много гладко.
Върху хартия за печене се очертава кръг с размер 22-23 сантиметра. 
Тестото се поставя в пош с широк звездовиден накрайник и се шприцова върху очертания кръг. Първо се очертават две широки ивици и над тях, където се събират се шприцова трети кръг, може и с кръгообразни движения да се оформи.


Венецът се поставя в предварително загрята фурна на 200 градуса. Пече се 15 минути и след това фурната се намаля на 180 градуса, като печенето продължава още 20 минути. Вратата на фурната по време на печенето не се отваря, за да не спадне сладкиша. Накрая се оставя във фурната да поизстине на отворена врата. Имам проблем с печката, много ме затрудни печенето на сладкиша и оттам го и препекох :)
След като изстине сладкиша се разрязва на две и се пълни с крем.
Много са кремовете, с които можете да напълните този голям еклер. Аз избрах вкусния и пухкав крем Шантили, и за истински разкош уханни диви ягодки.


Рецептата за приготвяне на крема може да видите тук.
След като еклеровото колело се напълни с крем, върху него се разпръскват ароматни горски ягодки. Похлупва се с капака, който се изрязали и... :) надали има човек, който може да устои на такова изкушение.


Да ви е сладко, да ви е ведро, да ви е топло и весело в душите! 
Бъдете здрави и щастливи!






24 коментара:

  1. Честита първа блогогодинка, Хриси! Много вдъхновение и още повече читатели на блога ти пожелавам. И не се съмнявам, че ще е така. Тук има толкова много апетитни рецепти - доказателство, че животът е вкусен. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита първа блогогодинка, мила Хриси! Пожелавам ти още многооо години да ни усмихваш и вдъхновяваш с очарователните си рецепти и още по - очарователни снимки. Нека всяка следваща година бъде по - прекрасна и вдъхновяваща от предходната. Избора ти за рецепта на тази дата е съвършен! Еклера е чудесен!!!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Хриси, честита годинка на блога ти! Още много, много годинки да му празнуваш (и ние с теб) и все така да ни радваш и изкушаваш (а за килцата ще си затваряме очите пред кантара :) )!!
    Почерпката е страхотна, благодаря!!
    Целувки и прегръдки, миличка!!

    ОтговорИзтриване
  4. Христинка! Честита годинка! Пожелавам ти още много вдъхновения и да ни запознаваш с още много такива сладки красоти! За тази една година ти навлезе много силно и се затвърди много стабилно в кулинарното блог-общество! А с изборът на този френски сладкиш, доказа за пореден път уменията си! Браво! Продължавай да ни радваш! Остани здрава!

    ОтговорИзтриване
  5. Хриси,
    да ти е честита 1 година блог.Скоро и моят блог ще навърши една година.Пожелавам ти още много вдъхновение, много кулинарни изненади и много здраве занапред.Продължавай в същия дух да радваш всички твои почитатели.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Честита годинка, сестричке! :* Сама си извоюва мястото в блог пространството с хубавите и чудесни рецепти и красиви снимки! С ведрия си и усмихнат характер! С таланта и усета на естет във всяка една публикация! Желая ти здраве и още много рецепти, читатели и посетители! Заслужаваш ги!
    Сладкишът е великолепен и се черпя веднага, тъкмо и кафе имам пред мен:)!
    Голяма прегръдка с пожелание за много усмихнат, въпреки дъжда ден! :*

    ОтговорИзтриване
  7. Vse taka zizneni,novtorstveni i uspiavashti da preskochite 100 !!!

    ОтговорИзтриване
  8. Леле, Хриси, измина ли година? Все едно преди 3-4 месеца се похвали, че вече си имаш свое местенце. Ама то е така, хубавите неща не познават то що е час и ден. :)
    Честита ти първа годинка! От сърце ти пожелавам здраве, безкрайно вдъхновение и много любов - май е всичко, което може да ти помага във списването. :) Удоволствие е да посещавам местенцето ти! Успех и занапред!
    Прегръдки най-сърдечни! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесен и заслужен повод за празник, Хриси!
    На теб пожелавам здраве и щастливи мигове с любимите хора, а на нас - още много и все така прекрасни странички да намираме тук!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  10. Христинка,Честито ти годинка на блога ! Много хубави и интересни рецепти.За което ти благодаря. Продължавай желая ти здраве и щасие!!!☺

    ОтговорИзтриване
  11. Христинка,Честито ти годинка на блога ! Много хубави и интересни рецепти.За което ти благодаря. Продължавай желая ти здраве и щасие!!!☺

    ОтговорИзтриване
  12. Честит рожден ден на прекрасния ти блог! Желая ти още дълги години творческо вдъхновение, защото си много ценна за всички, които се интересуват от това вълшебно изкуство кулинарията. Имаш чудесни идеи и всяка рецепта изпълняваш със стил, прецизност и старание! Прекрасна си, Хриси :)
    Голяма прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  13. Хриси, честита годинка на вкусното ти място. Почерпката е прекрасна и стилна. Пожелавам ти още много вдъхновения за вкусни рецепти и много почитатели.

    ОтговорИзтриване
  14. Съвършен десерт за толкова празничен повод!Първата годишнина е особено трепетна и специална,да ти е честита,Хриси!И занапред продължавай да радваш читателите си с невероятно находчиви рецепти и прекрасни презентации!

    ОтговорИзтриване
  15. Това е най-красивият Париж Брест, който съм виждала! Хриси, поздравявам те, мила, невероятно изпълнение! Честита блогогодинка, пожелавам ти все така да пълниш местенцето със стойностни и хубави рецепти, сладки и солени изкушения, много прекрасни емоции и приятелства! Прегръдки!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Честита Блогогодинка, Хриси! Пожелавам ти още много прекрасни моменти в блог-пространството, още много приятни среща, добри приятели и вкусни рецепти за теб и за нас :) От много отдавна искам да направя тази рецепта, но така и не се наканвам. Твоите снимки обаче ме убедиха, че пропускам много и имам две възможности сега; или да го приготвя скоро или да си грабна ей това хубаво парченце, което си отрязала. Май няма да чакам :) Прегръдка от мен, мила и весел празник още веднъж!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ви от все сърце, мили дами, за прекрасните думи! Много ме развълнувахте, зарадвахте и стоплихте сърцето ми!
    Светле, Габи, Петя, Ели, Ивана, Стела, Гери, Вили, Теменуга, Таня, Ани, Роси, Кате, Люси - огромна, топла и сърдечна прегръдка за всички вас! Бъдете здрави и усмихнати!

    ОтговорИзтриване
  18. Хриси, честита блогогодинка на прекрасното ти блогче! Живота наистина може да бъде вкусен видян през твоят кулинарен поглед :) Желая ти от сърце здраве и творческо вдъхновение за много години!
    Удоволствие беше да мина покрай всички красиви пожелания и да оставя и моето :)
    Слънчев поздрав :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много ти благодаря за хубавите думи и пожелания!
      Поздрави и усмивки! :)

      Изтриване
  19. Добра ли??? Мисля, че първата годинка е просто зашеметяваща Хриси!! Толкова вкусно и красиво местенце си имаш, златни ти ръце! Пожелавам ти да имаш желание и още вдъхновения за нови вкусни прелести!! Обичам да надничам тук, и винаги успяваш да ме изненадаш с нещо!!
    Топли и слънчеви поздрави Хриси!!

    ОтговорИзтриване
  20. Честита блогогодинка и от мен, Христинка!
    С голямо удоволствие те посещавам и се възхищавам на интересните рецепти, красивото поднасяне и прекрасни снимки!
    Невероятен сладкиш!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  21. Вили, Инче, много ви благодаря момичета, мили!
    Как само ми стоплихте душата по вечерно време! :)
    Прегръдки и хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
  22. Хриси, черпя се на патерица с тази френска класика, при теб отлично изпълнена...
    Блога ти е повече от прекрасен, ти си невероятно мил и позитивен човек и се радвам да ти гостувам всекидневно - винаги си харесвам по нещо. Прегръдка и дай боже някога и на живо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, благодаря ти от все сърце за позитивните и подкрепящи коментари!
      Много ми е приятно нашето виртуално общуване и както казваш ти: дано се видим и на живо!
      Прегръдка, мила! :)

      Изтриване