Коя ли рецепта на Драго не е интересна, че и тази да не ме впечатли. И макар рецептата да е чили, което от своя страна води, че ястието е люто, то при мен няма как да се получи, понеже у дома не сме любители на лютото. Но въпреки, че премахнах от рецептата чилито, ястието се нареди достойно на масата, като много вкусно и различно от обичайната ни кухня. Благодаря ти, Драго за прекрасното предложение!
Продукти:
- 4 глави стар лук
- 3 скилидки чесън
- 2 печени чушки (пиперки)
- 200 г консерва домати
- 200 мл бира
- 200 г царевица от консерва
- 400 г сварен боб
- 500 г домашна кайма, овкусена с черен пипер, сол, кимион и чубрица
- 1/2 ч. л. майорана
- 1/2 ч. л. риган
- зехтин
- 2-3 сварени моркови
за картофеното пюре:
Приготвяне:
Две глави лук се запържват в зехтин заедно с нарязаният на дребно чесън и печените пиперки. Прибавят се доматите и бирата и се оставят на котлона да къкрят около 30 минути. И ако решите да направите истинско Чили кон карне сега е момента да прибавите и чили :)
Соса се овкусява с ригана и майорана и се добавят царевицата и боба.
В друг тиган се запържват останалите две глави лук, като към него се прибавя каймата и се готви до готовност на каймата.
Топлите сварени картофи се пасират, овкусяват се със сол. Прибавя се кравето масло и се разрежда с прясното мляко и...пюрето е готово.
В правоъгълна тава се разполага пюрето. В средата на тавата се поставят сварените моркови и се покриват с пюре. В образувалите се ,,легълца'' се изсипва каймата и върху нея се поставя бобената смес.
По рецептата на Драго тук се настъргва кашкавал, но аз пак по семейни причини :) го избягнах и поставих тавата да се запече във фурната до зачервяване на ястието.
И въпреки, че малко модифицирах рецептата на Драго, мога да кажа, че се получи едно много вкусно ястие.
Пробвайте и да ви е сладко!
Много лесно и същевременно оригинално ястие Криси.Дори може да се направи само във веган вариант с плънката от боб.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Права си, Ели за веган варианта. Когато направих сместа с боба и царевицата, толкова ми хареса, че си помислих даже да я оставя така да си я хапнем. :)
ИзтриванеПоздрави!
Наистина оригинално ястие. Чили кон карне обичаме вкъщи, а този вариант съм сигурна, че ще ни допадне. Поздрави, Хриси!
ОтговорИзтриванеКате, аз за първи път правя това ястие, но в никакъв случай няма да е за последно. И на нас много ни хареса, предложено по този начин от Драго.
ИзтриванеПоздрави и прекрасен ден, мила!
Vkusno i raznoobrazno.
ОтговорИзтриванеТака е, Стела, много различно ястие :)
ИзтриванеПоздрави!
Хриси, прекрасно изпълнение. Всеки готвач допринася нещо свое във всяко едно ястие, което приготвя. Дори и да спази всичките съвети и изисквания, ястието ще стане различно на вкус. Защо ли? Защото всеки влага нещо от себе си - душата си , старанието си. Така и при теб, всяко едно ястие приготвено от теб има твоя индивидуална нотка. С голямо удволствие преглеждам публикациите ти.
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки!
Благодаря, Аля! Много си права за влагането на душата в готвенето, и ако прибавим и щипка любов, и най-обикновеното ястие става уникално.
ИзтриванеРадвам се, че ти доставят удоволствие моите публикации!:)
Прегръдки, мила, за прекрасен ден!
Много идейно.....
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленка! :)
ИзтриванеМного идейно.....
ОтговорИзтриванеА аз като любител на чилито, ще я възпроизведа дословно;) Мерси, че ме препрати където трябва, Хриси! Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеТам, там, Марте, е истината...и като отидеш там (при Драго) и сигурно няма да ти се излиза :))
ИзтриванеОт мен хубав утрешен ден!
Пропуснала съм това при Драго,но тук е много изкушаващо!
ОтговорИзтриванеВеси, при Драго с настърганото кашкавалче отгоре е още по-изкушяващо :)
ИзтриванеПоздрави, мила!