неделя, 5 октомври 2014 г.

Торта Малахов


,,Всеки би се запитал дали войната и сладкарството може да има нещо общо. Положителният отговор на този въпрос е създаването на една прекрасна бишкотена торта - Малахов (на френски ,,Malakoff"). Тя е рожба на френския генерал Жан Жак Пелисие, участник в Кримската война(1853-1856) и пълководец при превземането на крепостта ,,Малахов курган". След завръщането си у дома, генералът, който е и страстен кулинар се заема със създаването на една лека и нежна торта, която да възвеличи с името си превземането на крепостта.
Само за една 1 година тази торта преминава през ръцете на много майстори-сладкари и обикаля европейските сладкарници. Много от сладкарите допълват украсата и' и променят някои от съставките и' по свой вкус, но в същността си бишкотената торта си остава един от най-вкусните и ефектни френски шедьоври.'' - сп. Кулинарен журнал брой 18


Продукти за бисквитения блат:
  • 100 г краве масло
  • 50 г захар
  • 150 г брашно
  • щипка сол
  • 1 ванилия

Необходими са още:
  • 300 г бишкоти
  • 300 мл прясно мляко
  • 1 с. л. какао

Продукти за крема:
  • 3 жълтъка
  • 100 г захар
  • 350 мл прясно мляко
  • 10 г желатин
  • 350 мл течна сладкарска сметана
  • 2 ванилии

Приготвяне на блата:
 Разбива се омекналото кр. масло на стайна температура, заедно със захарта. Постепенно към него се прибавя брашното. Когато сместа стане на трохи се сипва останалото брашно и се доомесва на ръка. 
Постила се кръгла форма 22 см в диаметър с намокрена и изцедена от водата хартия за печене. Тестото се поставя във формата и се разстила с ръце.


 Пече се на 180 градуса до леко покафеняване. Изважда се от формата заедно с хартията и като поизстине блата малко, внимателно се отстранява хартията. Блата е крехък и лесно се троши.

Приготвяне на крема:
Желатина се залива с 50 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Прясното мляко се поставя в малка тенджерка на котлона да заври. Жълтъците се разбиват заедно със захарта до побеляване. На тънка струйка се прибавя млякото към жълтъците, като разбиването продължава с миксер на ниски обороти. По този начин сместа се темперира. Връща се сместа на котлона и се готви до леко сгъстяване, около 3-4 минути. Отнема се от огъня и се прибавя желатина. Разбърква се до разтопяването на желатина. Крема се оставя да изстине.
Студената сметана се разбива с миксер до меки връхчета. Първо се разбива на по-ниски обороти и като започне да се сгъстява, оборотите се увеличават.
Яйчно-млечният крем се прибавя към сметаната и се разбърква с лъжица до хомогенност.

Сглобяване на тортата:
В отваряема тортена форма 26 см в диаметър се поставя бисквитеният блат. 
Част от бишкотите се отрязват от едната страна, в зависимост от височината на формата. Всяка бишкота се потапя в прясното мляко и се изправя от вътрешната страна на борда на формата.


 В останалото прясно мляко се слага 1 с. л. какао. За по-лесно разтваряне на какаото, млякото може леко да се затопли.
Поставя се 1/3 от крема върху блата. Част от останалите бишкоти и отрязаните парченца се потапят в прясното мляко с какото и се поставят върху крема.


 Слага се 2/3 от крема, следва пак бишкоти и накрая се завършва с останалия крем.

     
Тортата се заглажда и се поставя в хладилника да стегне, най-добре за една нощ.
На другият ден тортата се освобождава от ринга и се декорира с настърган шоколад и крокан.


Историята и рецептата за тази популярна и до днес торта, прочетох в сп. Кулинарен журнал брой 18/ 2014г. При направата на тортата си позволих известни изменения, съобразно нашият вкус.
В оригиналната рецепта бишкотите се топят в силен ром, но при това положение тортата не може да се консумира от деца, затова аз предпочетох прясното мляко. Измених също метода на сглобяване на тортата, но в крайна сметка се получи една наистина френска изтънченост и сладост.
Тази торта и до днес е много популярна във Франция, Северна Италия и Австрия.
От мен освен тази прекрасна торта имате пожелание за един прекрасен ден и многоооо усмивки!





28 коментара:

  1. Този Малахов ми взе ума....Прекрасна торта,Хриси,а снимките са такова бижу....:))),красота!
    Лека и слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленка!
      :))...е някой път и снимките ми се получават :)) Ако знаеш каква мъка са ми...:)

      Изтриване
  2. Хриси, може ли да си опитам от тази красива торта? Ама прекрасна е! Хем домашна и уютна, хем страшно изискана, браво. :)
    Поздрави усмихнати от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, опитай си тортичка с наслада! Има и за теб, има и за гостите, за които я направих!
      Благодаря ти, за хубавите думи!

      Изтриване
  3. бисквитен блат ,но без бисквити...нещо не разбрах

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ива!
      Бисквитен блат не се прави само с готови бисквити. Рецептата е за домашно приготвен бисквитен блат. При изпичането му става твърд и крехък, като бисквита.

      Изтриване
  4. Отговори
    1. Благодаря, Габи!
      Приеми и моите искрени поздрави!

      Изтриване
  5. Хриси, пак изкушаваш - чудесна е и тази торта!
    Ива, намесвам се, вероятно ще ти отговори и Хриси - именно това е бисквитен блат, домашно приготвен, Хриси е описала и продуктите и направата му.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, благодаря! Ако знаеш колко изкушаващи рецепти са ми на ума и незнам дали ще ми стигне времето да ги изпълня.:)
      Благодаря ти, и за обяснението за бисквитения блат на Ива!

      Изтриване
  6. Zdraveite Hristina , hvanah se da pravq tazi torta ...Vze mi uma! No imam edin problem. Kazvate da se ostavi krema da iztine i sled tova kum nego da se pribavi sladkarskata smetana. Samo che na men krema mi pochti iztina no e mnogo techen... kak shte stane gust krem ... I vse pak slojih jelatina ( trqbva da kaja che nikoga ne sum izpolzvala jelatin i ne znam kak reagira...) Molq za pomoshtttttttt, ako e vazmojno po n'ai-burziqt nachin...
    s uvajenie: Petya Grozdanova

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей, Петя! Дано не съм се забавила с отговора, но бях извън къщи. Крема ( млякото със жълтъците) след като се свари е рядък. Както е топъл крема към него се прибавя желатина и се оставя да изстине. Не се притеснявай, ако все още крема е рядък. Сметаната се разбива и към нея се прабавя крема със желатина. Тортата се сглобява както съм я описала и като престои няколко часа в хладилника се стяга. Успех и сподели резултата!

    ОтговорИзтриване
  8. Мммм, респект за умението. Изглежда невероятно. Ще я пробвам и аз.
    Имам и въпрос. Защо хартията за печене се мокри?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вили! Тортата е много вкусна и няма да съжаляваш, ако я направиш! Успех!
      Хартията я мокря,защото по-лесно се ,,настанява'' във формата :) Може и да не се мокри, но хартията по-трудно се постила и ни пречи за разтилането на тестото.

      Изтриване
  9. Много ти благодаря. Когато имаш време сподели още някоя вкуснотия с нас.

    ОтговорИзтриване
  10. И аз я правя така.Много е вкусна и красива с тези бишкоти отстрани,които топя в силно кафе.Слагам и орехи вътре между редовете бишкоти и крема.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Цвети, вярвам че с добавка на орехи тортата става още по-хубава.
      Бишкотите отстрани умишлено не съм ги топила в кафе, за да останат бели :)
      Поздрави и благодаря за споделеното!

      Изтриване
  11. Здравейте ! Може и без бисквитен блат, аз нареждам плътно бишкоти по цялото дъно и след това крема ,така се избягва печенето на блат и става по бързо...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен! Наскоро гледах по телевизията направа на тази торта и малко неща съвпадаха с тази рецепта. Има много интерпретации не само на тази торта. Макар и малко видоизменена, но целта ми беше да я направя именно по рецепта от сп. Кулинарен журнал.
      Поздрави и благодаря за споделеното!

      Изтриване
  12. Приключих с тортичката! Ще видим какво се е получило на Коледа.Благодаря.Не пречи нищо да постои ден два нали.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че за този светъл празник си избрала тази торта!
      Няма никакъв проблем тортата да постои 2-3, че и 4 дена. Аз също днес направих торта за Коледа.
      Ще чакам да споделиш впечаленията от тортата.
      Весели и щастливи празници!

      Изтриване
    2. Лека и много вкусна...Не зная как мога да прикача снимката.

      Изтриване
    3. Радвам се, че тортата ви е харесала!
      Имам страница във фейсбук ,, Животът може да е вкусен'', ако искаш може да качиш снимката там!
      Поздрави!

      Изтриване
  13. Направих я за Нова година! Стана лека и невероятно вкусна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че тортата ви е харесала!
      Поздрави!

      Изтриване
  14. Здравейте :) Мисля да направя тортата и тъй като искам да избегна желатина, бих искала да Ви попитам дали ще се получи, ако използвам маскарпоне и пресни плодове за крема? Благодаря предварително. Прекрасен блог с вълшебни рецепти! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей Христина Колева. Много харесах тортата !! Имам един въпрос! Имам форма 26см. Трябва ли да увелича грамажите ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мариела! Тортата се сглобява във форма с диаметър 26 см, така че няма нужда да увеличаваш продуктите. А що се отнася до бисквитения блат, ще стане малко по-тънък.
      Поздрави!

      Изтриване