,,Всеки би се запитал дали войната и сладкарството може да има нещо общо. Положителният отговор на този въпрос е създаването на една прекрасна бишкотена торта - Малахов (на френски ,,Malakoff"). Тя е рожба на френския генерал Жан Жак Пелисие, участник в Кримската война(1853-1856) и пълководец при превземането на крепостта ,,Малахов курган". След завръщането си у дома, генералът, който е и страстен кулинар се заема със създаването на една лека и нежна торта, която да възвеличи с името си превземането на крепостта.
Само за една 1 година тази торта преминава през ръцете на много майстори-сладкари и обикаля европейските сладкарници. Много от сладкарите допълват украсата и' и променят някои от съставките и' по свой вкус, но в същността си бишкотената торта си остава един от най-вкусните и ефектни френски шедьоври.'' - сп. Кулинарен журнал брой 18
Продукти за бисквитения блат:
- 100 г краве масло
- 50 г захар
- 150 г брашно
- щипка сол
- 1 ванилия
Необходими са още:
- 300 г бишкоти
- 300 мл прясно мляко
- 1 с. л. какао
Продукти за крема:
- 3 жълтъка
- 100 г захар
- 350 мл прясно мляко
- 10 г желатин
- 350 мл течна сладкарска сметана
- 2 ванилии
Приготвяне на блата:
Разбива се омекналото кр. масло на стайна температура, заедно със захарта. Постепенно към него се прибавя брашното. Когато сместа стане на трохи се сипва останалото брашно и се доомесва на ръка.
Постила се кръгла форма 22 см в диаметър с намокрена и изцедена от водата хартия за печене. Тестото се поставя във формата и се разстила с ръце.
Пече се на 180 градуса до леко покафеняване. Изважда се от формата заедно с хартията и като поизстине блата малко, внимателно се отстранява хартията. Блата е крехък и лесно се троши.
Приготвяне на крема:
Желатина се залива с 50 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Прясното мляко се поставя в малка тенджерка на котлона да заври. Жълтъците се разбиват заедно със захарта до побеляване. На тънка струйка се прибавя млякото към жълтъците, като разбиването продължава с миксер на ниски обороти. По този начин сместа се темперира. Връща се сместа на котлона и се готви до леко сгъстяване, около 3-4 минути. Отнема се от огъня и се прибавя желатина. Разбърква се до разтопяването на желатина. Крема се оставя да изстине.
Студената сметана се разбива с миксер до меки връхчета. Първо се разбива на по-ниски обороти и като започне да се сгъстява, оборотите се увеличават.
Яйчно-млечният крем се прибавя към сметаната и се разбърква с лъжица до хомогенност.
Сглобяване на тортата:
В отваряема тортена форма 26 см в диаметър се поставя бисквитеният блат.
Част от бишкотите се отрязват от едната страна, в зависимост от височината на формата. Всяка бишкота се потапя в прясното мляко и се изправя от вътрешната страна на борда на формата.
В останалото прясно мляко се слага 1 с. л. какао. За по-лесно разтваряне на какаото, млякото може леко да се затопли.
Поставя се 1/3 от крема върху блата. Част от останалите бишкоти и отрязаните парченца се потапят в прясното мляко с какото и се поставят върху крема.
Слага се 2/3 от крема, следва пак бишкоти и накрая се завършва с останалия крем.
На другият ден тортата се освобождава от ринга и се декорира с настърган шоколад и крокан.
Историята и рецептата за тази популярна и до днес торта, прочетох в сп. Кулинарен журнал брой 18/ 2014г. При направата на тортата си позволих известни изменения, съобразно нашият вкус.
В оригиналната рецепта бишкотите се топят в силен ром, но при това положение тортата не може да се консумира от деца, затова аз предпочетох прясното мляко. Измених също метода на сглобяване на тортата, но в крайна сметка се получи една наистина френска изтънченост и сладост.
Тази торта и до днес е много популярна във Франция, Северна Италия и Австрия.
От мен освен тази прекрасна торта имате пожелание за един прекрасен ден и многоооо усмивки!
Този Малахов ми взе ума....Прекрасна торта,Хриси,а снимките са такова бижу....:))),красота!
ОтговорИзтриванеЛека и слънчева неделя!
Благодаря, Миленка!
Изтриване:))...е някой път и снимките ми се получават :)) Ако знаеш каква мъка са ми...:)
Хриси, може ли да си опитам от тази красива торта? Ама прекрасна е! Хем домашна и уютна, хем страшно изискана, браво. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави усмихнати от мен!
Гери, опитай си тортичка с наслада! Има и за теб, има и за гостите, за които я направих!
ИзтриванеБлагодаря ти, за хубавите думи!
бисквитен блат ,но без бисквити...нещо не разбрах
ОтговорИзтриванеЗдравей, Ива!
ИзтриванеБисквитен блат не се прави само с готови бисквити. Рецептата е за домашно приготвен бисквитен блат. При изпичането му става твърд и крехък, като бисквита.
Голяма красота!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Габи!
ИзтриванеПриеми и моите искрени поздрави!
Хриси, пак изкушаваш - чудесна е и тази торта!
ОтговорИзтриванеИва, намесвам се, вероятно ще ти отговори и Хриси - именно това е бисквитен блат, домашно приготвен, Хриси е описала и продуктите и направата му.
Веси, благодаря! Ако знаеш колко изкушаващи рецепти са ми на ума и незнам дали ще ми стигне времето да ги изпълня.:)
ИзтриванеБлагодаря ти, и за обяснението за бисквитения блат на Ива!
Zdraveite Hristina , hvanah se da pravq tazi torta ...Vze mi uma! No imam edin problem. Kazvate da se ostavi krema da iztine i sled tova kum nego da se pribavi sladkarskata smetana. Samo che na men krema mi pochti iztina no e mnogo techen... kak shte stane gust krem ... I vse pak slojih jelatina ( trqbva da kaja che nikoga ne sum izpolzvala jelatin i ne znam kak reagira...) Molq za pomoshtttttttt, ako e vazmojno po n'ai-burziqt nachin...
ОтговорИзтриванеs uvajenie: Petya Grozdanova
Здравей, Петя! Дано не съм се забавила с отговора, но бях извън къщи. Крема ( млякото със жълтъците) след като се свари е рядък. Както е топъл крема към него се прибавя желатина и се оставя да изстине. Не се притеснявай, ако все още крема е рядък. Сметаната се разбива и към нея се прабавя крема със желатина. Тортата се сглобява както съм я описала и като престои няколко часа в хладилника се стяга. Успех и сподели резултата!
ОтговорИзтриванеМммм, респект за умението. Изглежда невероятно. Ще я пробвам и аз.
ОтговорИзтриванеИмам и въпрос. Защо хартията за печене се мокри?
Благодаря, Вили! Тортата е много вкусна и няма да съжаляваш, ако я направиш! Успех!
ИзтриванеХартията я мокря,защото по-лесно се ,,настанява'' във формата :) Може и да не се мокри, но хартията по-трудно се постила и ни пречи за разтилането на тестото.
Много ти благодаря. Когато имаш време сподели още някоя вкуснотия с нас.
ОтговорИзтриванеИ аз я правя така.Много е вкусна и красива с тези бишкоти отстрани,които топя в силно кафе.Слагам и орехи вътре между редовете бишкоти и крема.
ОтговорИзтриванеЦвети, вярвам че с добавка на орехи тортата става още по-хубава.
ИзтриванеБишкотите отстрани умишлено не съм ги топила в кафе, за да останат бели :)
Поздрави и благодаря за споделеното!
Здравейте ! Може и без бисквитен блат, аз нареждам плътно бишкоти по цялото дъно и след това крема ,така се избягва печенето на блат и става по бързо...
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Анонимен! Наскоро гледах по телевизията направа на тази торта и малко неща съвпадаха с тази рецепта. Има много интерпретации не само на тази торта. Макар и малко видоизменена, но целта ми беше да я направя именно по рецепта от сп. Кулинарен журнал.
ИзтриванеПоздрави и благодаря за споделеното!
Приключих с тортичката! Ще видим какво се е получило на Коледа.Благодаря.Не пречи нищо да постои ден два нали.
ОтговорИзтриванеРадвам се, че за този светъл празник си избрала тази торта!
ИзтриванеНяма никакъв проблем тортата да постои 2-3, че и 4 дена. Аз също днес направих торта за Коледа.
Ще чакам да споделиш впечаленията от тортата.
Весели и щастливи празници!
Лека и много вкусна...Не зная как мога да прикача снимката.
ИзтриванеРадвам се, че тортата ви е харесала!
ИзтриванеИмам страница във фейсбук ,, Животът може да е вкусен'', ако искаш може да качиш снимката там!
Поздрави!
Направих я за Нова година! Стана лека и невероятно вкусна!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че тортата ви е харесала!
ИзтриванеПоздрави!
Здравейте :) Мисля да направя тортата и тъй като искам да избегна желатина, бих искала да Ви попитам дали ще се получи, ако използвам маскарпоне и пресни плодове за крема? Благодаря предварително. Прекрасен блог с вълшебни рецепти! :)
ОтговорИзтриванеЗдравей Христина Колева. Много харесах тортата !! Имам един въпрос! Имам форма 26см. Трябва ли да увелича грамажите ?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Мариела! Тортата се сглобява във форма с диаметър 26 см, така че няма нужда да увеличаваш продуктите. А що се отнася до бисквитения блат, ще стане малко по-тънък.
ИзтриванеПоздрави!