За да си направите сладко от зелени орехчета е необходимо да си наберете около 90-100 броя или 900-950 г млади орехчета.
Обелете орехчетата, като си предпазите ръцете от потъмняване, с хирургически ръкавици.
За да не потъмнеят обелените орехчета се поставят във вода с лимонтозу.
Варят се в 3-4 води, като след всяко варене се охлаждат със студена вода. Това се прави с цел орехчетата да омекнат и да изчезне горчивият им вкус.
Накрая орехчетата се оставят 8-10 часа в студена вода.
Измиват се отново и се поставят в захарен сироп, приготвен от 1 кг захар и 500 мл вода.
Варят се около 30 минути, отнемат се от котлона и се оставят настрана за около 8-10 часа.
Поставят се отново на огъня и се варят до сгъстяване на сиропа.
Сиропа се проверява, като капка капната върху чиния не се разлива. Сиропа може да ви се вижда рядък, но като изстине се сгъстява. Накрая се прибавя 1/2 ч. л. лимонена киселина и 3-4 листа индрише.
Сладкото се разлива в топли бурканчета, които се обръщат с капачките надолу, до тяхното изстиване.
От тази доза получих 5 малки (бебешки) бурканчета.
Много хубаво сладко! Орехчетата как се белят, с белачка само част от кората, или цялата зелена част? Благодаря ти за отговора, и усмихната неделя ти пожелавам!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Теди! Бели се само зелената част на орехчетата, и понеже са млади и отдолу се показва бялата част. Аз ги белих с ножче, защото са много малки и няма как да се белят с белачка.
ИзтриванеСпокойна и слънчева неделя!
Никога не съм опитвала, Хриси. Ама като чета, играчка си е. Като имам условията някой ден, ще си направя и аз. Изглежда много вкусно!
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни! :)
Гери, наистина си е голяма играчка правенето на сладкото, особенно беленето на тези малки орехчета, но нека да има и от такова сладко...:)
ИзтриванеПоздрави и слънчев ден, мило момиче!
Пра Баба ми едно време правеше и всеки път като отидехме на гости ме гощаваше в чинийкс с лъжичка. Ех, детство мило. Много хубаво беше си спомням.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, че ме върна в детството. Прегръдки!
Така е, Габи, много неща ни връщат в детството и са ни мили спомените за тях.
ИзтриванеСлънчева прегръдка, момиче мило! :)
Хриси, с теб сме били на една вълна този уикенд :). Аз с белените го правя по по-бързата процедура и пак става супер. Твоето изглежда превъзходно!! А какви снимки само!!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубава вечер, миличка!!
Руми, посетих ти блога и си хапнах от твоето сладко :) Много ми се услади :))
ИзтриванеБлагодаря ти за комплиментите, мила!
Поздрави и прегръдки за успешна нова седмица!
И как си го поднесла! Обичам това сладко, може би защото баба го правеше много рядко и беше на най-високото място в шкафа със сладката! Само се облизвахме и чакахме специалния момент, в който баба ще отвори някое бурканче..... Аз правих ликьор тази година, а при нас са вече големи орехчетата. Насладих се на твоето Хриси!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Бети! Аз все закъснявам с рецептите. Живея в Балкана и при нас по-късно се събужда природата :) Мислих и ликьор да направя, но ще го оставя за догодина.
ИзтриванеПоздрави и спорна нова седмица!
Хриси, точно днес варя сладко от орехчета! Дано ми се получат нещата:). Твоето изглежда много вкусно, а бе супер се е получило, но ти си майстор, с каквото и да се захванеш!:) И какви вълшебни снимки си направила! Прегръдки, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! И твоето сладко ще се получи и знам, че ще му направиш и хубава фотосесия :))
ИзтриванеПрегръдки за успешна седмица!
Ох, искам и аз...всъщност защо се белят орехчетата, аз сякаш съм виждала с необелени?
ОтговорИзтриванеВеси, сладкото съм го правила по рецепта от една много стара книга за консервиране и там е дадена с обелени орехчета :)
ИзтриванеОрхчетата се белят, за да не горча, затова се кипват и в две три води .Моля, ако имате рецепта и за ореховка, ще споделите ли?
ОтговорИзтриванеБлагодаря за пояснението!
ИзтриванеКочо, не съм правила ореховка, но ако намеря рецепта ще споделя.
Поздрави!