събота, 13 юни 2015 г.

Сладко от зелени орехчета


За да си направите сладко от зелени орехчета е необходимо да си наберете около 90-100 броя или  900-950 г млади орехчета.
Обелете орехчетата, като си предпазите ръцете от потъмняване, с хирургически ръкавици.
За да не потъмнеят обелените орехчета се поставят във вода с лимонтозу.
Варят се в 3-4 води, като след всяко варене се охлаждат със студена вода. Това се прави с цел орехчетата да омекнат и да изчезне горчивият им вкус.
Накрая орехчетата се оставят 8-10 часа в студена вода.


Измиват се отново и се поставят в захарен сироп, приготвен от 1 кг захар и 500 мл вода.
Варят се около 30 минути, отнемат се от котлона и се оставят настрана за около 8-10 часа.
Поставят се отново на огъня и се варят до сгъстяване на сиропа.


Сиропа се проверява, като капка капната върху чиния не се разлива. Сиропа може да ви се вижда рядък, но като изстине се сгъстява. Накрая се прибавя 1/2 ч. л. лимонена киселина и 3-4 листа индрише.


Сладкото се разлива в топли бурканчета, които се обръщат с капачките надолу, до тяхното изстиване.
От тази доза получих 5 малки (бебешки) бурканчета.



16 коментара:

  1. Много хубаво сладко! Орехчетата как се белят, с белачка само част от кората, или цялата зелена част? Благодаря ти за отговора, и усмихната неделя ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Теди! Бели се само зелената част на орехчетата, и понеже са млади и отдолу се показва бялата част. Аз ги белих с ножче, защото са много малки и няма как да се белят с белачка.
      Спокойна и слънчева неделя!

      Изтриване
  2. Никога не съм опитвала, Хриси. Ама като чета, играчка си е. Като имам условията някой ден, ще си направя и аз. Изглежда много вкусно!
    Поздрави сърдечни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, наистина си е голяма играчка правенето на сладкото, особенно беленето на тези малки орехчета, но нека да има и от такова сладко...:)
      Поздрави и слънчев ден, мило момиче!

      Изтриване
  3. Пра Баба ми едно време правеше и всеки път като отидехме на гости ме гощаваше в чинийкс с лъжичка. Ех, детство мило. Много хубаво беше си спомням.
    Благодаря ти, че ме върна в детството. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Габи, много неща ни връщат в детството и са ни мили спомените за тях.
      Слънчева прегръдка, момиче мило! :)

      Изтриване
  4. Хриси, с теб сме били на една вълна този уикенд :). Аз с белените го правя по по-бързата процедура и пак става супер. Твоето изглежда превъзходно!! А какви снимки само!!
    Прегръдка и хубава вечер, миличка!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, посетих ти блога и си хапнах от твоето сладко :) Много ми се услади :))
      Благодаря ти за комплиментите, мила!
      Поздрави и прегръдки за успешна нова седмица!

      Изтриване
  5. И как си го поднесла! Обичам това сладко, може би защото баба го правеше много рядко и беше на най-високото място в шкафа със сладката! Само се облизвахме и чакахме специалния момент, в който баба ще отвори някое бурканче..... Аз правих ликьор тази година, а при нас са вече големи орехчетата. Насладих се на твоето Хриси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети! Аз все закъснявам с рецептите. Живея в Балкана и при нас по-късно се събужда природата :) Мислих и ликьор да направя, но ще го оставя за догодина.
      Поздрави и спорна нова седмица!

      Изтриване
  6. Хриси, точно днес варя сладко от орехчета! Дано ми се получат нещата:). Твоето изглежда много вкусно, а бе супер се е получило, но ти си майстор, с каквото и да се захванеш!:) И какви вълшебни снимки си направила! Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! И твоето сладко ще се получи и знам, че ще му направиш и хубава фотосесия :))
      Прегръдки за успешна седмица!

      Изтриване
  7. Ох, искам и аз...всъщност защо се белят орехчетата, аз сякаш съм виждала с необелени?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, сладкото съм го правила по рецепта от една много стара книга за консервиране и там е дадена с обелени орехчета :)

      Изтриване
  8. Орхчетата се белят, за да не горча, затова се кипват и в две три води .Моля, ако имате рецепта и за ореховка, ще споделите ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за пояснението!
      Кочо, не съм правила ореховка, но ако намеря рецепта ще споделя.
      Поздрави!

      Изтриване