Една прекрасна питка от семейство Цветя :))
Продукти:
- 200 мл топло прясно мляко
- 200 г кисело мляко
- 3 яйца - 1 жълтък за намазване на питката
- 1 с. л. захар
- 1 ч. л. сол
- 1 пак. суха мая
- 4 с. л. олио
- около 750 г брашно
Приготвяне:
В топлото мляко се разтваря маята и захарта.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят дадените продукти.
Замесва се меко тесто, поставя се в купа, намазва се с олио и се оставя покрито със стреч фолио на топло да втаса.
Тестото се разделя на четири равни части.
Всяка част се разточва на кръг с диаметър 32-33 сантиметра.
Поставят се една върху друга, като помежду тях се маже с разтопеното краве масло, смесено с олиото. Пследният кръг не се маже.
От периферията на кръга се отрязва около 1-2 см тесто, което се навива на руло и се отделя за средата на питката.
Кръга се разделя на осем сектора, като не се срязва докрай в средата.
С много остър нож (макетно ножче) се прави прорез в средата на всеки сектор.
Краищата на обособения триъгълник се подгъват навътре и по този начин среза се отваря.
След като оформим питката, в средата се поставя отделеното и навито на руло тесто.
Питката се оставя да втаса на топло.
Намазва се с отделеният жълтък, който е примесен с капки прясно мляко и олио.
Питката се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Рецептата е адаптирана от тук.
В топлото мляко се разтваря маята и захарта.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят дадените продукти.
Замесва се меко тесто, поставя се в купа, намазва се с олио и се оставя покрито със стреч фолио на топло да втаса.
Тестото се разделя на четири равни части.
Всяка част се разточва на кръг с диаметър 32-33 сантиметра.
Поставят се една върху друга, като помежду тях се маже с разтопеното краве масло, смесено с олиото. Пследният кръг не се маже.
От периферията на кръга се отрязва около 1-2 см тесто, което се навива на руло и се отделя за средата на питката.
Кръга се разделя на осем сектора, като не се срязва докрай в средата.
С много остър нож (макетно ножче) се прави прорез в средата на всеки сектор.
Краищата на обособения триъгълник се подгъват навътре и по този начин среза се отваря.
След като оформим питката, в средата се поставя отделеното и навито на руло тесто.
Питката се оставя да втаса на топло.
Намазва се с отделеният жълтък, който е примесен с капки прясно мляко и олио.
Питката се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Рецептата е адаптирана от тук.
Непременно ще я направя днес :) прекрасна е, Хриси!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва питката, Паола! Ще чакам отзиви... :)
ИзтриванеМного е красива, Хриси! Голяма майсторка си!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила! И усмихната нова седмица!
Благодаря, мило момиче! :)
ИзтриванеНа теб още по-усмихната и весела седмица! :))
Прекрасна питка, Хриси - много е красива и ефектна,
ОтговорИзтриванеразкошно е и шоколадовото руло с череши.
Благодаря, поздрави за теб, хубаво и усмихнато лято!
И на теб, Дианка, весело и усмихнато лято, като твоите хубави коментари!
ИзтриванеБлагодаря! :)
Поредно красиво и оригинално цвете, Хриси! Благодаря за идеята! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Светле, много си мила! Благодаря ти! :)
ИзтриванеЧестит да днешния празник, Хриси на всички именяци!! Ти си го почела по перфектен български обичай с тази красива питка!!
ОтговорИзтриванеПрегръдка, миличка и хубава вечер!!
Руми, имаме или нямаме именици винаги си почитаме българските празници! :)
ИзтриванеБлагодаря ти, мила! :)
Страхотна е и тази твоя питка,Хриси!Както винаги майсторско изпълнение със забележителен резултат!Благодаря за постъпковите снимки,много полезни ще са!Сърдечен поздрав!
ОтговорИзтриванеИ аз ти благодаря, Роси за хубавите думи! :)
ИзтриванеКогато правя дадена рецепта много се радвам на постъпковите снимки и затова се старая и аз да предложа рецептата максимално достъпна!
Поздрави и прекрасен ден!
Очень красивый получился пирог! Браво!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, Светлана!
Изтриване