Хубава торта за още по-хубав повод. Празнуваме рожденният ден на големият ни син.
От все сърце му пожелаваме най-много здраве, винаги да бъде щастлив и обичан, успехи във всички начинания в живота и много усмивки.
Продукти за ореховия блат:
Започваме с приготвянето на ореховите блатове. Разбиваме белтъка на сняг, като прибавяме захарта постепенно. Прибавяме ситно смлените орехи, брашното и разбъркваме с шпатула. Върху хартия за печене очертаваме два кръга с размера на разглобяема форма(в моя случай размера е 26 в диаметър), разпределяме сместа върху кръговете и печем на 180 градуса до леко покафеняване.
За кафявият блат разбиваме яйцето със захарта, прибавя се прясното мляко и брашното смесено и пресято с какаото и бакпулвера. Ароматизира се с ванилията.
Печем на 180 градуса до готовност.
Оставяме блатовете да изстинат върху решетка.
Сега идва ред да си приготвим и крема. Разбиваме жълтъците с половината захар, прибавяме пресятите брашно и царевичното нишесте, и разреждаме с около 100 мл прясно мляко. Останалото мляко с другата половина захар загряваме до завиране. Към яйчената смес се излива около 1/3 от горещото мляко и се темперира. Връща се към останалото мляко и се вари 3-4 минути, като се бърка постоянно с телена бъркалка. Крема става много гъст, но това да не ви притеснява. Изсипва се в разлат съд, покрива плътно със стреч фолио, за да не хваща коричка при изстиването му.
След като крема е изстинал напълно се изсипва в купа и се разбива с миксер 4-5 минути. Сметаната се разбива до плътност и на порции се прибавя към сладкарския крем, като бъркаме с шпатула.
Вече можем да започнем да сглобяваме и самата торта.
Поставяме на дъното на разглобяема форма хартия за печене, слагаме и хартия по борда на формата, за по-лесно освобождаване на тортата, поставяме един орехов блат, разпределяме 1/3 от крема върху него, слагаме кафявия блат, другата 1/3 от крема, захлупваме с втория орехов блат. Намазваме с останалия крем, като от него оставяме малко за украса и ако е небходимо за измазване на борда на тортата.
Така сглобената торта поставяме в хладилник за 4-5 часа.
Докато тортата отлежава в хладилника си правим бонбоните ,,Фантазия''. За тях са ни необходими:
След като тортата е отлежала подобаващо, освобождава се от ринга на формата и се залива с глазурата, която е разтопена на водна баня.
Оставеният крем се слага в пош с накрайник звезда, шприцоват се малки розички и върху тях се поставят бонбоните.
Получавате една много вкусна и сочна торта. Пригответе си я, заслужава си.
Не мога да ви покажа разрез на тортата, защото беше изядена сред природата с весели и добри приятели :)
От все сърце му пожелаваме най-много здраве, винаги да бъде щастлив и обичан, успехи във всички начинания в живота и много усмивки.
Продукти за ореховия блат:
- 6 белтъка
- 200 г захар
- 200 г орехи
- 2 с. л. брашно
- 1 яйце
- 8 с. л. захар
- 100 мл прясно мляко
- 120 г брашно
- 10 г бакпулвер
- 2 с. л. какао
- 1 ванилия
- 500 мл прясно мляко
- 4 жълтъка
- 200 г захар
- 40 г брашно
- 40 г царевично нишесте
- 1 ванилия
- 300 мл течна сладкарска сметана
Започваме с приготвянето на ореховите блатове. Разбиваме белтъка на сняг, като прибавяме захарта постепенно. Прибавяме ситно смлените орехи, брашното и разбъркваме с шпатула. Върху хартия за печене очертаваме два кръга с размера на разглобяема форма(в моя случай размера е 26 в диаметър), разпределяме сместа върху кръговете и печем на 180 градуса до леко покафеняване.
Печем на 180 градуса до готовност.
Оставяме блатовете да изстинат върху решетка.
Сега идва ред да си приготвим и крема. Разбиваме жълтъците с половината захар, прибавяме пресятите брашно и царевичното нишесте, и разреждаме с около 100 мл прясно мляко. Останалото мляко с другата половина захар загряваме до завиране. Към яйчената смес се излива около 1/3 от горещото мляко и се темперира. Връща се към останалото мляко и се вари 3-4 минути, като се бърка постоянно с телена бъркалка. Крема става много гъст, но това да не ви притеснява. Изсипва се в разлат съд, покрива плътно със стреч фолио, за да не хваща коричка при изстиването му.
След като крема е изстинал напълно се изсипва в купа и се разбива с миксер 4-5 минути. Сметаната се разбива до плътност и на порции се прибавя към сладкарския крем, като бъркаме с шпатула.
Вече можем да започнем да сглобяваме и самата торта.
Поставяме на дъното на разглобяема форма хартия за печене, слагаме и хартия по борда на формата, за по-лесно освобождаване на тортата, поставяме един орехов блат, разпределяме 1/3 от крема върху него, слагаме кафявия блат, другата 1/3 от крема, захлупваме с втория орехов блат. Намазваме с останалия крем, като от него оставяме малко за украса и ако е небходимо за измазване на борда на тортата.
Така сглобената торта поставяме в хладилник за 4-5 часа.
Докато тортата отлежава в хладилника си правим бонбоните ,,Фантазия''. За тях са ни необходими:
- 150 г обикновени бисквити
- 40 г корнфлейкс
- 100 г млечен шоколад
- 50 г краве масло
- 1 с. л. мед
- 50 мл течна сладкарска сметана
- няколко капки ромова есенция
- кокосови стърготини за овалване на бонбоните
След като тортата е отлежала подобаващо, освобождава се от ринга на формата и се залива с глазурата, която е разтопена на водна баня.
Оставеният крем се слага в пош с накрайник звезда, шприцоват се малки розички и върху тях се поставят бонбоните.
Получавате една много вкусна и сочна торта. Пригответе си я, заслужава си.
Не мога да ви покажа разрез на тортата, защото беше изядена сред природата с весели и добри приятели :)
Да ти е живо о здраво момчето :*! Заслужава такава хубава торта, да му е сладък живота като нея ! Желая му късмет и много, много щастие!
ОтговорИзтриванеВиждам, че сте си изкарали и много хубаво сред красивия Габровски Балкан! Следващият път ще дойда и аз с вас:)!
Целувки за всички ви!
Много ти благодаря за хубавите пожелания! Като си дойдеш в България непременно ще отидем там. Месността е Скалско, там се събират и летят парапланеристите. Много е красиво и вълнуващо! Целувки и от нас!
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриване