понеделник, 23 юни 2014 г.

Торта Фантазия

Хубава торта за още по-хубав повод. Празнуваме рожденният ден на големият ни син.
От все сърце му пожелаваме най-много здраве, винаги да бъде щастлив и обичан, успехи във всички начинания в живота и много усмивки.


Продукти за ореховия блат:
  • 6 белтъка
  • 200 г захар
  • 200 г орехи
  • 2 с. л. брашно
Продукти за кафявия блат:
  • 1 яйце
  • 8 с. л. захар
  • 100 мл прясно мляко
  • 120 г брашно
  • 10 г бакпулвер
  • 2 с. л. какао
  • 1 ванилия
Продукти за крема:
  • 500 мл прясно мляко
  • 4 жълтъка
  • 200 г захар
  • 40 г брашно
  • 40 г царевично нишесте
  • 1 ванилия
  • 300 мл течна сладкарска сметана
1 опаковка шоколадова глазура

Започваме с приготвянето на ореховите блатове. Разбиваме белтъка на сняг, като прибавяме захарта постепенно. Прибавяме ситно смлените орехи, брашното и разбъркваме с шпатула. Върху хартия за печене очертаваме  два кръга с размера на разглобяема форма(в моя случай размера е 26 в диаметър), разпределяме сместа върху кръговете и печем на 180 градуса до леко покафеняване.



За кафявия блат разбиваме яйцето със захарта, прибавя се прясното мляко и брашното смесено и пресято с какаото и бакпулвера. Ароматизира се с ванилията.



Печем на 180 градуса до готовност.
Оставяме блатовете да изстинат върху решетка.



Сега идва ред да си приготвим и крема. Разбиваме жълтъците с половината захар, прибавяме пресятите брашно и царевичното нишесте и разреждаме с около 100 мл прясно мляко. Останалото мляко с другата половина захар загряваме до завиране. Към яйчената смес се излива около 1/3 от горещото мляко и се темперира. Връща се към останалото мляко и се вари 3-4 минути, като се бърка постоянно с телена бъркалка. Крема става много гъст, но това да не ви притеснява. Изсипва се в разлат съд, покрива плътно със стреч фолио, за да не хваща коричка при изстиването му.



След като крема е изстинал напълно се изсипва в купа и се разбива с миксер 4-5 минути. Сметаната се разбива до плътност и на порции се прибавя към сладкарския крем, като бъркаме с шпатула.





Вече можем да започнем да сглобяваме и самата торта.
Поставяме на дъното на разглобяема форма хартия за печене, слагаме и хартия по борда на формата, за по-лесно освобождаване на тортата, поставяме един орехов блат, разпределяме 1/3 от крема върху него, слагаме кафявия блат, другата 1/3 от крема, захлупваме с втория орехов блат. Намазваме с останалия крем, като от него оставяме малко за украса и ако е небходимо за измазване на борда на тортата.


Така сглобената торта поставяме в хладилник за 4-5 часа.

Докато тортата отлежава в хладилника си правим бонбоните ,,Фантазия''. За тях са ни необходими:

  • 150 г обикновени бисквити
  • 40 г корнфлейкс
  • 100 г млечен шоколад
  • 50 г краве масло
  • 1 с. л. мед
  • 50 мл течна сладкарска сметана
  • няколко капки ромова есенция
  • кокосови стърготини за овалване на бонбоните
Бисквитите и корнфлейкса се смилат. Шоколадът + кравето масло + меда се разтопяват на слаб огън и се прибавят към сухата смес. Добавя се и сметаната, и се ароматизира с есенцията. Сместта се ,,омесва'' с ръце, оформят се топчета и се овалват в кокосовите стърготини. Поставят се в хладилник, може и фризер да се стегнат.
След като тортата е отлежала подобаващо, освобождава се от ринга на формата и се залива с глазурата, която е разстопена на водна баня.
Оставеният крем се слага в пош с накрайник звезда, шприцоват се малки розички и върху тях се поставят бонбоните.




Получавате една много вкусна и сочна торта. Пригответе си я, заслужава си.
Немога да ви покажа разрез на тортата, защото беше изядена сред природата с весели и добри приятели :)







3 коментара:

  1. Да ти е живо о здраво момчето :*! Заслужава такава хубава торта, да му е сладък живота като нея ! Желая му късмет и много, много щастие!
    Виждам, че сте си изкарали и много хубаво сред красивия Габровски Балкан! Следващият път ще дойда и аз с вас:)!
    Целувки за всички ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за хубавите пожелания! Като си дойдеш в България непременно ще отидем там. Месността е Скалско, там се събират и летят парапланеристите. Много е красиво и вълнуващо! Целувки и от нас!

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване