вторник, 24 юни 2014 г.

Шоколадово-ягодов бомбър



Надали някой от нас може да си представи лятото без сладоледените изкушения, които правят дори най-големите горещини приятни.
 През викторианската епоха е дошла модата на т. нар. ,,бомбъри'' - отливани в метални матрици. Сладоледеният сладкиш представлява няколко слоя различен сладолед със сърцевина от замразени плодове или плодов сок.
За да си направим ние това сладоледено удоволствие са ни необходими следните продукти:

За шоколадовият сладолед:
  • 4 жълтъка
  • 250 г прясно мляко
  • 150 г захар
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 100 г шоколад
За ваниловият сладолед:
  • 4 жълтъка
  • 250 г прясно мляко
  • 150 г захар
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • ванилия
За ягодовото сорбе:
  • 200 г ягоди
  • 100 г захар
Приготвяне на шоколадовият сладолед:
Прясното мляко, заедно със захарта и начупения шоколад се поставят в тенджера и се загряват почти до завиране и разтопяване на шоколада. Жълтъците се разбиват на ръка и към тях постепенно се прибавя прясното мляко, за да се темперира сместа. Връща се на котлона и се вари до леко сгъстяване, като се бърка постоянно с телена бъркалка. Оставя се настрана до пълното му изстиване. Сметаната се разбива до меки върхове и се прибавя на порции към яйчно-млечната смес, като се разбърква с шпатула. Така приготвената смес се прибира във фризер да замръзне.
Ваниловият сладолед се приготвя по същия начин с тази разлика, че в млякото не се слага шоколад, а се ароматизира с ванилия.
За ягодовото сорбе - ягодите се пасират заедно със захарта.
След като сладоледите са вече замръзнали, вземаме една купа с обло дъно и я постиламе със стреч фолио.
Изваждаме шоколадовият сладолед от фризера и ако е необходимо го оставяме малко да се отпусне. Разпределя ме го по дъното на купата и връщаме отново във фризера до пълното му замръзване.




Изваждаме от фризера ваниловият сладолед, изчакваме малко да се отпусне и го разпределяме по същия начин върху шоколадовия пласт.



След като и ваниловият сладолед отново бъде замразен, в средата се излива ягодовото сорбе.




Вече приготвеният бомбър се замразява за 3-4 часа.
Изваждаме сладоледеното удоволствие от фризера, обръщаме го върху поднос и го украсяваме с карамелизиран кокос.




Карамелизираният кокос се приготвя, като 100 г кокосови стърготини се смесват с 2-3 с. л. сладко по избор. Поставят се в тавичка и се запичат до карамелен цвят.







Рецептата за сладоледа съм я взаимствала от тук. Благодаря на Теди Титова за чудесната рецепта, която е споделила с нас.










2 коментара:

  1. Това сладоледено изкушение е чудесно ...
    Нямам търпение да го приготвя!
    Благодаря ти !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди, и аз ти благодаря за чудесната рецепта за сладоледа, благодарение на която направих доста сладоледени десерта. Смокиновата сладоледена торта ми е фаворит :)
      Поздрави, мила!

      Изтриване