понеделник, 23 юни 2014 г.

Царевични плетеници



Когато видях тези плетеници тук нямаше как да ги подмина. Толкова пленителни и изкушаващи, с такава хубава коричка, сякаш казващи - направи ме и ме изяж.
Ето и рецептата:

Продукти за тестото:
  • 20 г прясна мая(1пакетче суха)
  • 250 мл прясно мляко
  • 1 ч. л.захар
  • 300 г бяло брашно
  • 200 г царевично брашно
  • 1.5 ч. л. сол
  • 2 яйца
Още:
  • 80 г краве масло
  • 1 яйце
Приготвяне:
Маята и захарта се разтварят в топлото мляко. Поръсват се с 1 шепа брашно, разбърква се и се оставя да шупне.
В дълбока купа се изсипват царевичното брашно, двете яйца, шупналата смес и постепенно бъркайки се прибавя бялото брашно. Замесва се меко тесто, покрива се с кърпа и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се премесва и се изсипва на плот, посипан с царевично брашно.
Тестото се разделя на две части.
Едната част се разточва на правоъгълник, намазва се с омекналото краве масло, похлупва се на две. Нарязва се на ивици, като в средата на всяка ивица се прави прорез. Получените ленти се усукват няколко пъти през прореза.


От другата половина на тестото можем да си направим и такива плетеници.







Оформените плетеници подреждаме в тава, постелена с хартия за печене. Оставяме ги за около 15-20 минути да се отпуснат, след което ги намазваме с разбитото яйце. По желание можем да ги поръсим с различни семена.




Пекат се в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.


2 коментара:

  1. Ама как си ги навръткала :), много са хубави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много са приятни за правене и много вкусни за хапване :)))

      Изтриване