петък, 16 октомври 2015 г.

Шоколадова кутия с три вида бонбони



За шоколадовата кутия е необходимо 400 г шоколад. Аз съм използвала шоколада за готвене на Лидл. Кутията е с размер 22/10/6 см.


Като начало върху хартия за печене се начертават два правоъгълника с желаните размери, като единия правоъгълник трябва да бъде с 3-4 мм по-голям, който ще бъде капак на кутията.
Дългите странични части също се увеличават с 3-4 мм по дължина.


Шоколадът се нарязва на дребно и се поставя на водна баня, като от него се отделя 1/3.
След като шоколада се е разтопил, се отмества от водната баня и към него се прибавя отделения шоколад. Бърка се до разтопяване и хомогенизиране. По този начин шоколада се темперира.
Шоколадът се изчаква малко да поизстине, поставя се за най-лесно в найлонова кесийка, на която се отрязва връхчето и се запълват начертаните провоъгълници.
Оставят се на студено да се втвърди шоколада.
Шоколадовите части се обръщат обратно, с гладката част нагоре.
Разтопеният и темпериран шоколад се поставя в хартиен корнет и върху шоколадовите части се рисуват мотиви по желание и фантазия. Оставят се отново на студено да се втвърдят.
Частите на кутийката се сглобяват с шоколад.


Шоколадовата кутийка се напълва с бонбони и е готова за две млади и влюбени сърца, на които пожелавам да гледат в една посока, да се уважават и много обичат!


Кутийката е пълна с три вида бонбони. Едните са бонбони Ferrero Rosher, другите са Лешникови трюфели и третия вид ще ви ги представя сега.

Шоколадово-карамелени трюфели


Продукти:
  • 100 мл течна сладкарска сметана
  • 50 г захар
  • 1 ч. л. нес кафе
  • 1 с. л. мед
  • 100 г черен шоколад с над 70 % какао
  • 150 г бял шоколад

Приготвяне:
Сметаната се затопля до завиране.
Захарта се карамелизира и към нея се добавя топлата сметана, нес кафето и меда. Разбърква се  и след разтварянето на захарта сместа се отмества от огъня. 
Черният шоколад се нарязва на дребно и се добавя към горната смес. Разбърква се до хомогенност и след като изстине се поставя във фризера докато стегне. Сместа е по мека и затова е необходимо да се охлади във фризер. 
Правят се топчета, които се поставят отново във фризер.
Белият шоколад се разтопява на водна баня.
Взема се шоколадово топче, поставя се в белият шоколад, овалва се и с помощта на вилица се поставя върху хартия за печене. 
Бонбоните се поставят и съхраняват на студено.
Получават се около 30 трюфела с мека вътрешна консистенция и по-твърда бяла обвивка.



18 коментара:

  1. Чудна! Чудна! Думи нямам! Браво!
    И една прегръдка от мен за майсторлъка! :*

    ОтговорИзтриване
  2. Останах без дъх! Както винаги перфектна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Хриси, чудесна е!
    Направо ще си хрупам от кутията :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Хриси, прекрасни са и кутията и бонбоните! Работата с шоколад ти се отдава много! Винаги са ме впечатлявали нещата, които твориш с него! Кога ли и аз ще мога да направя нещо толкова красиво - май само в мечтите ми ;) Дано да им се е усладил живота на младите влюбени сърца след тези блаженства!
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Хриси, чудна, чудна кутийка си приготвила! А бонбонките! - те са преввъзходни!

    ОтговорИзтриване
  6. Прецизна и изящна изработка! Поздравления, Христинка!

    ОтговорИзтриване
  7. Каквото и да кажа за тази красота ще е недостатъчно, Хриси! Имаш талант да сътворяваш шоколадови произведения! Аз не мога да оформя един обикновен трюфел, а какво остава за такава прелест! Сякаш не е пипната от човешка ръка, толкова перфектна изработка!
    Да е също толкова красив и живота на младите влюбени! Завиждам им за шоколадовите изкушения. :–)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Много е хубава шоколадовата кутия компплименти а в комбинация с шоколадовите бонбони още повече.Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  9. Ивана, Живка, Петя, Аля, Габи, Бети, Тили, Светле, благодаря ви мили момичета, че така високо оценявате шоколадовата ми кутийка с вкусните бонбони!
    Стоплихте сърцето ми и ми усмихнахте дните!
    Прегръдки за всички вас! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Ох, как го изпуснах това...прекрасен подарък!
    А дали влюбените сърца са Роби и Ивана?
    Но които и да са са щастливци - и с любовта си и с близък човек, като теб!
    Много си способна, Хриси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, Веси!
      Кутийката не е за Роби и сестра ми :), много са далече, но като се видим и на тях ще напълня една с бонбони :)
      Прегръдка, мила!

      Изтриване
  11. Красиви, стилни,фантастични и невероятно вкусни са и кутийката и бонбоните! Поздравявам те,Христина за таланта и златните ти ръце!
    Направо подарък бижу!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много ти благодаря, Танче, за хубавите думи! Много ме ласкаеш!
      Думите ти стоплиха душата ми и усмихнаха лицето ми!
      Прегръдки, мила!

      Изтриване
  12. Браво, Хриси! Невероятни са и кутийката и бонбоните!

    ОтговорИзтриване