понеделник, 12 октомври 2015 г.

Щрудел с грис и плодове


Продукти:
  • 400 г листи за баница
  • 3 яйца
  • 5 с. л. захар
  • 150 мл олио
  • 150 г пшеничен грис
  • 200 г кисело мляко
  • 10 г бакпулвер
  • 2 ванилии
за плънката:
  • 1 дюля
  • 4-5 ябълки
  • 4-5 круши
  • 10 с. л. захар
  • канела
  • 2 листа индрише
  • 3-4 с. л. олио
  • 1-2 с. л. краве масло

Приготвяне:
Дюлята и ябълките се обелват, почистват се от семките и се нарязват на дребни кубченца.
Поставят се в тефлонов тиган, заедно с олиото и се запържват до омекване.
Крушите също се обелват, почистват се от семките и се нарязват на дребни кубченца. 
Прибавят се към дюлята и ябълките и също се запържват. Добавя кравето масло.
Ако крушите са твърди се поставят в тигана, заедно с дюлята и захарта. 
Прибавя се захарта, канелата и индришето. Сместа се оставя на котлона до разтопяването на захарта. Оставя се да изстине.  

Яйцата се разбиват заедно със захарта до побеляване. Прибавят се олиото, киселото мляко, гриса, бакпулвера и ванилията. Сместа се разбърква до хомогенност.

Взема се един лист и се намазва с помощта на четка със сместа. Поставя се втори лист, който също се намазва. Следва третия лист, намазва се със сместа и върху него се поставя от плънката.


Навива се на руло по най-бързия начин, защото листите омекват. 
Навитото руло се поставя в тава постелена с хартия за печене. 
По същият начин се приготвят и останалите рула.
Отгоре рулата се намазват с част от сместа.


Щруделът се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна до зачервяване.
Поднася е поръсен с пудра захар.


Идеята за този щрудел е от тук

Да ви е сладко, слънчево и усмихнато! :)

20 коментара:

  1. Идеята, изпълнението и вкусът (сигурна съм!) на този щрудел са просто прекрасни! Хриси, може ли парченце... Представям си колко различен и още по-богат ще е крайният резултат. :)
    Поздрави и ведър ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Дюля, ябълки и круши - с дъх на есен! Впечатляваща разновидност на щрудел, Хриси!
    Майсторка си, нали си знаеш?!
    Прегръдки, миличка! С пожелание за вълнуваща и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Съвършен щрудел,Хриси!Както винаги перфектно изпълнение и поднасяне на безупречен десерт!Хубава ,ведра октомврийска седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни нови рецепти, Хриси,
    идеи, изпълнение и представяне с много вкус, красота и финес.
    Поздравления, хубава и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Хриси, златен есен лъха от твоите снимки! Представям си аромата...мммм! Чудесни са! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Хриси,чудесен сладкиш ! Имам един въпрос с какво може да заменя пшеничният грис,че нямам под ръка ? Желая ти хубава седмица.!☺

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Теменуга! Пробвай с царевичен грис ...предполагам, че ще стане.
      Сподели резултата, ако се решиш да го направиш :)
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  8. Хриси,чудесен сладкиш ! Имам един въпрос с какво може да заменя пшеничният грис,че нямам под ръка ? Желая ти хубава седмица.!☺

    ОтговорИзтриване
  9. Обожавам такава плънка - с невероятен вкус и аромат е! Правила съм обикновен щрудел, ще опитам и твоето интересно предложение.
    Хубава седмица, Христинка!

    ОтговорИзтриване
  10. Разкошен щрудел, Хриси! Богат на аромати и вкусове! Запазвам си идеята!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Гери, Габи, Роси, Дианка, Люси, Инче, Светле, благодаря ви момичета мили!
    Много мили коментари, които усмихнаха дните ми!
    Топли прегръдки на всички вас! :)

    ОтговорИзтриване
  12. az jiveia v Ispania i tyk dyli niama...obojavam shtrydel i shte go napravia samo s kryshi i iabalki...ima li dryg plod ,koito moga da pribavia kato treti?Do kolko dni moje da prestoi?Blagodaria za hybavite retsepti...jelaia zlatna esen i leka zima

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, съжалявам за закъснелият отговор, но сега видях коментара!
      Шрудела според мен може да се направи и с един плод и пак ще е вкусен.
      Може и с различни сортове плодове. Разнообрази и сподели какво се е получило, Хриси!
      А колкото до трайноста, немога да ти отговоря, защото у дома свърши бързо :)

      Изтриване
  13. Хриси, еми не мога да устоя и на щрудела ти - прекрасен е! И тъкмо имам в излишък дюли, ще направя непременно, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, направи щрудела, няма да съжаляваш и да ви е сладко! :)

      Изтриване
  14. Здравейте,
    Тази сутрин нали обърнахме времето и станах рано , бяха ми останали кори от баница и го направих с качамак /цар.грис/, искам да кажа на всички обезателно да го направят.Боже как ухае, точно като Вас го нарязах и поръсих.Нямах грис и беше рано, та с качамака.Прекрасен е и Ви благодаря от сърце.Ето така се доставя радост като споделите нещо хубаво, което сте направили.Браво, Христина!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Руми!
      Много ме зарадва коментара ти :) Това е и целта на блога ми, да споделям сполучливи и хубави рецепти, и колкото се може повече хора да ги виждат.
      Сърдечно благодаря за хубавите думи!
      Поздрави и прекрасна нова седмица! :)

      Изтриване
  15. Много вкусна рецепта и не трудна за правене. Стана любима вкъщи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието! Радвам се, че щрудела се е харесал на вашето семейство!
      Поздрави! :)

      Изтриване