Продукти:
- 400 г листи за баница
- 3 яйца
- 5 с. л. захар
- 150 мл олио
- 150 г пшеничен грис
- 200 г кисело мляко
- 10 г бакпулвер
- 2 ванилии
за плънката:
- 1 дюля
- 4-5 ябълки
- 4-5 круши
- 10 с. л. захар
- канела
- 2 листа индрише
- 3-4 с. л. олио
- 1-2 с. л. краве масло
Приготвяне:
Дюлята и ябълките се обелват, почистват се от семките и се нарязват на дребни кубченца.
Поставят се в тефлонов тиган, заедно с олиото и се запържват до омекване.
Крушите също се обелват, почистват се от семките и се нарязват на дребни кубченца.
Прибавят се към дюлята и ябълките и също се запържват. Добавя кравето масло.
Ако крушите са твърди се поставят в тигана, заедно с дюлята и захарта.
Прибавя се захарта, канелата и индришето. Сместа се оставя на котлона до разтопяването на захарта. Оставя се да изстине.
Яйцата се разбиват заедно със захарта до побеляване. Прибавят се олиото, киселото мляко, гриса, бакпулвера и ванилията. Сместа се разбърква до хомогенност.
Взема се един лист и се намазва с помощта на четка със сместа. Поставя се втори лист, който също се намазва. Следва третия лист, намазва се със сместа и върху него се поставя от плънката.
Навива се на руло по най-бързия начин, защото листите омекват.
Навива се на руло по най-бързия начин, защото листите омекват.
Навитото руло се поставя в тава постелена с хартия за печене.
Щруделът се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна до зачервяване.
Поднася е поръсен с пудра захар.
Идеята за този щрудел е от тук.
Поднася е поръсен с пудра захар.
Идеята за този щрудел е от тук.
Да ви е сладко, слънчево и усмихнато! :)
Идеята, изпълнението и вкусът (сигурна съм!) на този щрудел са просто прекрасни! Хриси, може ли парченце... Представям си колко различен и още по-богат ще е крайният резултат. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и ведър ден!
Дюля, ябълки и круши - с дъх на есен! Впечатляваща разновидност на щрудел, Хриси!
ОтговорИзтриванеМайсторка си, нали си знаеш?!
Прегръдки, миличка! С пожелание за вълнуваща и усмихната седмица!
Съвършен щрудел,Хриси!Както винаги перфектно изпълнение и поднасяне на безупречен десерт!Хубава ,ведра октомврийска седмица!
ОтговорИзтриванеСтрахотни нови рецепти, Хриси,
ОтговорИзтриванеидеи, изпълнение и представяне с много вкус, красота и финес.
Поздравления, хубава и усмихната нова седмица!
Хриси, златен есен лъха от твоите снимки! Представям си аромата...мммм! Чудесни са! Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеХриси,чудесен сладкиш ! Имам един въпрос с какво може да заменя пшеничният грис,че нямам под ръка ? Желая ти хубава седмица.!☺
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Теменуга! Пробвай с царевичен грис ...предполагам, че ще стане.
ИзтриванеСподели резултата, ако се решиш да го направиш :)
Поздрави!
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриванеХриси,чудесен сладкиш ! Имам един въпрос с какво може да заменя пшеничният грис,че нямам под ръка ? Желая ти хубава седмица.!☺
ОтговорИзтриванеОбожавам такава плънка - с невероятен вкус и аромат е! Правила съм обикновен щрудел, ще опитам и твоето интересно предложение.
ОтговорИзтриванеХубава седмица, Христинка!
Разкошен щрудел, Хриси! Богат на аромати и вкусове! Запазвам си идеята!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Гери, Габи, Роси, Дианка, Люси, Инче, Светле, благодаря ви момичета мили!
ОтговорИзтриванеМного мили коментари, които усмихнаха дните ми!
Топли прегръдки на всички вас! :)
az jiveia v Ispania i tyk dyli niama...obojavam shtrydel i shte go napravia samo s kryshi i iabalki...ima li dryg plod ,koito moga da pribavia kato treti?Do kolko dni moje da prestoi?Blagodaria za hybavite retsepti...jelaia zlatna esen i leka zima
ОтговорИзтриванеХриси, съжалявам за закъснелият отговор, но сега видях коментара!
ИзтриванеШрудела според мен може да се направи и с един плод и пак ще е вкусен.
Може и с различни сортове плодове. Разнообрази и сподели какво се е получило, Хриси!
А колкото до трайноста, немога да ти отговоря, защото у дома свърши бързо :)
Хриси, еми не мога да устоя и на щрудела ти - прекрасен е! И тъкмо имам в излишък дюли, ще направя непременно, мила!
ОтговорИзтриванеВеси, направи щрудела, няма да съжаляваш и да ви е сладко! :)
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеТази сутрин нали обърнахме времето и станах рано , бяха ми останали кори от баница и го направих с качамак /цар.грис/, искам да кажа на всички обезателно да го направят.Боже как ухае, точно като Вас го нарязах и поръсих.Нямах грис и беше рано, та с качамака.Прекрасен е и Ви благодаря от сърце.Ето така се доставя радост като споделите нещо хубаво, което сте направили.Браво, Христина!
Здравейте, Руми!
ИзтриванеМного ме зарадва коментара ти :) Това е и целта на блога ми, да споделям сполучливи и хубави рецепти, и колкото се може повече хора да ги виждат.
Сърдечно благодаря за хубавите думи!
Поздрави и прекрасна нова седмица! :)
Много вкусна рецепта и не трудна за правене. Стана любима вкъщи.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието! Радвам се, че щрудела се е харесал на вашето семейство!
ИзтриванеПоздрави! :)