Петковден - един от най-хубавите български празници, който почитаме с усукана баница-питка в чест на големият ни син с хубавото мъжко име - Петко!
Нека е жив и здрав, успешен, обичан и много щастлив! И всички дни бъдат изживяни в радост и усмивки!
Продукти:
- 2 яйца - 1 жълтък за намазване
- 300 мл топло прясно мляко
- 3 с. л. разтопено кр. масло
- 1 с. л. захар
- 1 ч. л. сол
- 1 пак, суха мая (11 г, френска)
- 600 г брашно
за плънката:
- 300 г сирене
- 1 яйце
- 100 г разтопено краве масло
Приготвяне:
В топлото мляко се разтварят захарта и маята.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят солта, разбитите леко яйце + белтъка, мазнината и разтворената мая.
Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса.
Тестото се разделя на 4 равни части.
Разточва се едната част на кръг с размер 35-38 см, намазва се с разтопеното масло и се поръсва с 1/3 от натрошеното сирене, смесено с яйцето.
Разточва се втората част и се поставя върху първата, следва масло и сирене. Така се процедира и с третата част. Последната част тесто не се маже с нищо.
Кръгът се нарязва на ленти.
Лентите се усукват.
Поставят се в тава с размер 32 см, постелена с хартия за печене.
Баницата-питка се оставя да почине на топло около 10-15 минути, намазва се с разредения жълтък с малко прясно мляко и по желание се поръсва със сусам.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.
Да ви е сладко!
Весел празник на всички празнуващи!
С голяма благодарност на Мария от ,,Моят кулинарен свят" за предоставената вкусотия, чиято рецепта изпълних дословно, но като се опече баницата повече ми заприлича на питка и затова допълних името. :)
Нека да ви е жив и здрав Петко! А тази усукана - баница питка си подбрала много точно за този голям български празник, разделящ топлите от студените дни! При нас даже заваля сняг!Поздрави Христинка на теб и твоето семейство!
ОтговорИзтриванеХриси,
ОтговорИзтриванеда е честит именният ден на сина ти Петко .Жив и здрав да е, много успехи занапред.
Чудесна е питката, прекрасна за този хубав, български празник.От близо 14 години пея в църковния хор на църквата " Св.Петка " във Варна.Днес Литургията беше много тържествена.
Честит празник на всички именници ! Поздрави !
Да ви е жив и здрав именника! Късмет, щастие и любов да съпътстват дните му!
ОтговорИзтриванеДа ви е сладка питката, разкошна е! Както вали навън ей, сега ще разхвърлям брашното из кухнята, може пък и аз да я докарам така хубава :)!
Прегръдка за всички ви! :*
Честит празник на семейството ти, Хриси! Да ви е жив и здрав именника и много да ви радва и поднася поводи за гордост!
ОтговорИзтриванеПитката е страхотна. Още като я видях при Снежка, много я харесах.
При първа възможност ще я направя и аз.
Прегръдки!
Хриси,
ОтговорИзтриванечудесна е питката - както винаги!
В моето семейство (може би в нашия край) на това му викаме Месеница. Поне изглежда по същия начин. В какви спомени за бабината кухня ме върна с тази питка ако знаеш....
Жив и здрав да ти е именика!
Прегръдки :)
Чудесна питка за хубав повод!
ОтговорИзтриванеДа ви е жив и здрав именника и да му е
хубав живота.
Честит празник! Да ви е жив и здрав именника. Пожелавам му много щастие в живота.
ОтговорИзтриванеПитката е невероятна - вкусна и красива!
Поздрави!
Дали би могло да се омеси тестото и да се остави в хладилник от вечерта, а на следващия ден да се направи баницата.
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ИзтриванеЧесто правя тесто от вечерта и на сутринта пържа мекици, но питка не съм правила с него. Опитайте и споделете!
Поздрави!
Може да престои в хладилник. Често приготвям тази питка, ние й казваме масленица. Вечер, когато е изцяло готова, дори поръсена със сусам, я слагам в хладилника, а на сутринта я изпичам. Върховна е!
ИзтриванеДа Ви е жив и здрав именника!
Може да престои в хладилник. Често приготвям тази питка, ние й казваме масленица. Вечер, когато е изцяло готова, дори поръсена със сусам, я слагам в хладилника, а на сутринта я изпичам. Върховна е!
ИзтриванеДа Ви е жив и здрав именника!
Мариана, много благодаря за информацията! :)
ИзтриванеБлагодаря и за пожеланията! :)
Хриси, жив и здрав да ви е Петко, живи и здрави да сте всички около него! Бъдете щастливи! А питкобаничката е просто прекрасна, майстор си голям!
ОтговорИзтриванеПоздрави. :)
Здрав и щастлив да е именика, Хриси! Страхотна питка-баница си приготвила за повода! Браво!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ви, мили дами, за всички хубави думи и пожелания!
ОтговорИзтриванеНезнам как се нарича тази вкусотия дали баница, дали питка или тутманик, само мога да ви кажа, че е много, много вкусно! Не пропускайте да си я направите!
Прегръдки за всички вас, с пожелание за здраве и много усмихнати дни! :))
Хриси, Хриси...Баничката е страхотна...А и е много красива!
ОтговорИзтриванеПоздрави мила!
Благодаря, Аля! ...а пък и колко е вкусна :)))
ИзтриванеИ Петко съм пропуснала, и тази вкусна питко-баница, но от сърце желая най-напред здраве!
ОтговорИзтриванеТози път много пропусна, Веси :))) ....тази вкусотия не беше за изпускане :))
ИзтриванеБлагодаря ти за пожеланието!
Ubiets e banitsata!!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Стела! :)
ИзтриванеБлагодаря за рецептата.Питката стана за чудо и приказ.Очаровах всички! Благодаря.
ОтговорИзтриванеМного благодаря за доверието! Радвам се, че ще сте останали очаровани от питката!
ИзтриванеПоздрави!
Добро утро,Хриси! Имам въпросче: Искам да направя тази твоята апетитна баничка за из път. Ако я направя вечерта, ще остане ли мека и пухкава за другата сутрин. Може би ще трябва да я сложа в найлоново пликче, след като изстине. Какво ще кажеш?
ОтговорИзтриванеДобро утро, Аля!
ИзтриванеИ на другият ден баницата-питка остава мека душичка, но и като всяко тестено е хубаво след като изстине да я сложиш в найнолово пликче.
Поздрави и усмихнат ден! :)