неделя, 18 октомври 2015 г.

Свински джолан в гювеч




Продукти:
  • 3 свински джолана без кокал
  • 5-6 картофа
  • 1-2 моркова
  • 2 големи глави лук
  • 5-6 печени пиперки
  • 500 г гъби манатарки
  • 200 мл бяло вино
  • сол
  • черен пипер
  • олио


Приготвяне:
Обеленият лук се нарязва на по-дебели колела. Промушва се с клечки за зъби (за да не се разделя) и се запича на скара. 
Морковите се обелват, разрязват се на две и също се запичат на скара.
Джоланите  както са цели (предварително посолени) се поставят на скарата колкото да се появят резки. 
Картофите се обелват, нарязват се на едро и се посоляват.
Пиперките се нарязват на ленти.

Леко запечените джолани се поставят на дъното на гювеча.
Около тях се нареждат картофите, печените пиперки, гъбите, морковите и най-накрая се поставят кръгчетата лук. 
Залива се с виното и вода, колкото съвсем леко да се покрият продуктите. 
Отгоре се поръсва с зърна черен пипер и по желание с няколко скилидки чесън.


Гювечът се поставя в студена фурна, която се включва на 220 градуса. Вмомента, в който яденето започне да ухае, фурната се намалява на 180 градуса и забравяме за него 3 часа.



Чаша хубаво вино, весели приятели и да ви е сладко! :)



9 коментара:

  1. Чак при мен ухае! :)
    За пръв път срещам така подготвени предварително продуктите. Това още повече е засилило аромата и вкуса на гювеча.
    Хубава неделя, Христинка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си, Инче, много аромат и вкус се съдържа в това ястие :)
      Поздрави, мила!

      Изтриване
  2. Това направо само пада от коста, нали... Чудесно е, Хриси!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, аз избрах джоланите без кост, но наистина станаха много крехки.
      Поздрави, мило момиче! :)

      Изтриване
  3. Обожавам ястия в гювеч, Хриси! А това колко червено винце може да изпие..мммм! Пак страхотна рецепта - ама аз не се и изненадвам вече! Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, у дома ястията приготвени в гювеч са на почит и често ги приготвям.
      Поздрави и топла прегръдка, мила! :)

      Изтриване
  4. еустоимо е, Хриси - с тези предварително жарнати месо и лук!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Някъде ми избягало Н-то:)

      Изтриване
    2. Аз го почувствах Н-то, Веси :), почувствах и колко добър човек си!
      Поздрави, мила! :)

      Изтриване