вторник, 16 юни 2015 г.

(Не) чили кон карне ала Драго


Коя ли рецепта на Драго не е интересна, че и тази да не ме впечатли. И макар рецептата да е чили, което от своя страна води, че ястието е люто, то при мен няма как да се получи, понеже у дома не сме любители на лютото. Но въпреки, че премахнах от рецептата чилито, ястието се нареди достойно на масата, като много вкусно и различно от обичайната ни кухня. Благодаря ти, Драго за прекрасното предложение!


Продукти:
  • 4 глави стар лук
  • 3 скилидки чесън
  • 2 печени чушки (пиперки)
  • 200 г консерва домати
  • 200 мл бира
  • 200 г царевица от консерва
  • 400 г сварен боб
  • 500 г домашна кайма, овкусена с черен пипер, сол, кимион и чубрица
  • 1/2 ч. л. майорана
  • 1/2 ч. л. риган
  • зехтин
  • 2-3 сварени моркови

за картофеното пюре:
  • 1 кг сварени картофи
  • 100-150 мл прясно мляко
  • 50-60 г краве масло
  • сол

Приготвяне:
Две глави лук се запържват в зехтин заедно с нарязаният на дребно чесън и печените пиперки. Прибавят се доматите и бирата и се оставят на котлона да къкрят около 30 минути. И ако решите да направите истинско Чили кон карне сега е момента да прибавите и чили :)
Соса се овкусява с ригана и майорана и се добавят царевицата и боба. 

В друг тиган се запържват останалите две глави лук, като към него се прибавя каймата и се готви до готовност на каймата.

Топлите сварени картофи се пасират, овкусяват се със сол. Прибавя се кравето масло и се разрежда с прясното мляко и...пюрето е готово.

В правоъгълна тава се разполага пюрето. В средата на тавата се поставят сварените моркови и се покриват с пюре. В образувалите се ,,легълца'' се изсипва каймата и върху нея се поставя бобената смес. 


По рецептата на Драго тук се настъргва кашкавал, но аз пак по семейни причини :) го избягнах и поставих тавата да се запече във фурната до зачервяване на ястието.
И въпреки, че малко модифицирах рецептата на Драго, мога да кажа, че се получи едно много вкусно ястие. 


Пробвайте и да ви е сладко!  

15 коментара:

  1. Много лесно и същевременно оригинално ястие Криси.Дори може да се направи само във веган вариант с плънката от боб.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си, Ели за веган варианта. Когато направих сместа с боба и царевицата, толкова ми хареса, че си помислих даже да я оставя така да си я хапнем. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Наистина оригинално ястие. Чили кон карне обичаме вкъщи, а този вариант съм сигурна, че ще ни допадне. Поздрави, Хриси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, аз за първи път правя това ястие, но в никакъв случай няма да е за последно. И на нас много ни хареса, предложено по този начин от Драго.
      Поздрави и прекрасен ден, мила!

      Изтриване
  3. Отговори
    1. Така е, Стела, много различно ястие :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Хриси, прекрасно изпълнение. Всеки готвач допринася нещо свое във всяко едно ястие, което приготвя. Дори и да спази всичките съвети и изисквания, ястието ще стане различно на вкус. Защо ли? Защото всеки влага нещо от себе си - душата си , старанието си. Така и при теб, всяко едно ястие приготвено от теб има твоя индивидуална нотка. С голямо удволствие преглеждам публикациите ти.
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Аля! Много си права за влагането на душата в готвенето, и ако прибавим и щипка любов, и най-обикновеното ястие става уникално.
      Радвам се, че ти доставят удоволствие моите публикации!:)
      Прегръдки, мила, за прекрасен ден!

      Изтриване
  5. А аз като любител на чилито, ще я възпроизведа дословно;) Мерси, че ме препрати където трябва, Хриси! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Там, там, Марте, е истината...и като отидеш там (при Драго) и сигурно няма да ти се излиза :))
      От мен хубав утрешен ден!

      Изтриване
  6. Пропуснала съм това при Драго,но тук е много изкушаващо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, при Драго с настърганото кашкавалче отгоре е още по-изкушяващо :)
      Поздрави, мила!

      Изтриване