вторник, 29 юли 2014 г.

Торта Дарко



Вчера моят най-добър, най-мил, най-грижовен, най-обичащ и обичан съпруг имаше юбилей. Мога още много да продължа с най..., но нека най-вече да бъде жив и здрав, все така всеотдаен и любящ съпруг и баща.
Тази торта е от старите тетрадки, но любовта му към нея не остарява :) Сиропирани блатове, маслен крем, крокан, стафиди и накрая шам и то много шам :)...такова беше неговото желание. Е, за многото шам малко не се споразумяхме, той като добряк отстъпи:))), но в негова чест имаше от всичко.



Продукти за правоъгълните платки:
  • 10 яйца (размер М)
  • 10 с. л. захар
  • 10 с. л. брашно
  • 2 с. л. какао
Продукти за кръглите блатове:
  • 4 яйца (размер М)
  • 4 с. л. захар 
  • 4 с. л. брашно
Продукти за крокан:
  • 100 г орехови ядки
  • 150 г захар
Продукти за крема:
  • 5 жълтъка
  • 250 г качествено краве масло
  • 200 г захар
  • 50 мл вода
  • 2 ванилии
  • 100 г стафиди
Продукти за сиропа:
  • 200 мл прясно мляко
  • 2 с. л. захар
Продукти за шама:
  • 4 белтъка
  • 300 г захар
  • 80 мл вода
Продукти за глазурата:
  • 100 г шоколад за готвене
  • 80 мл течна сладкарска сметана

Приготвяне на платките:
Разбийте 5 яйца с 5 с. л. захар на пяна. Към тях прибавете 5 с. л. пресято брашно и разбъркайте внимателно с шпатула. Изсипете сместа в постелена с хартия за печене тава с размери 30/33 сантиметра и опечете на 180 градуса.
Обърнете платката върху влажна кърпа, махнете хартията и завийте на руло откъм късата страна.
Постъпете по същият начин и с останалите 5 яйца, само че прибавете и какаото.
За кръглите блатове: разбийте яйцата със захарта на пяна, прибавете пресятото брашно и разбъркайте с шпатула. Разделете сместа на две. Постелете с хартия кръгла форма с диаметър 23 сантиметра, изсипете едната половина от сместа и изпечете на 180 градуса.
Обърнете опеченият блат върху скара и премахнете хартията.
Опечете и вторият блат.
За да направите крокана - карамелизирайте захарта, изсипете ореховите ядки, разбъркайте и изсипете в тавичка постлана с хартия за печене. След като изстине и се втвърди крокана го смелете в блендер.
Крема се приготвя по следният начин: от захарта и водата се пригответе сироп, който се вари 3-4 минути.
Разбийте жълтъците и към тях на тънка струйка добавете сиропа. Разбивате до получаването на пухкав крем.
Разбийте омекналото на стайна температура краве масло. Прибавяйте на порции крема като продължавате разбиването до хомогенност и пухкавост.


Приберете крема в хладилник да се постегне.

Сглобяване на тортата:
Сложете единият кръгъл блат в поднос. Сиропирайте го леко с подсладеното прясно мляко и го намажете тънко с крем.
Развийте рулата и ги сиропирайте с прясното мляко. Намажете ги с крем. Оставете си малко крем и за отгоре на рулата.
Посипете платките с натрошения крокан и сложете стафидите. Притеснете леко с ръка, за да потънат стафидите и крокана в крема.



Нарежете платките на по пет ленти.
Вземате една бяла лента и навивате на руло. Поставяте я в средата на кръглия блат.
Следва да вземете кафява лента и да я обвиете около бялата с леко притискане.


Процедира се по същият начин докато свършат лентите.
Отгоре навитите ленти се намазват с останалия крем.



Най-отгоре се поставя вторият кръгъл блат и се сиропира с останалото прясно мляко.
Тортата се завива със стреч фолио и се поставя най-малко за 4-5 часа в хладилник.
Приготвяне на шама: От захарта и водата се приготвя захарен сироп. Белтъците се разбиват на пяна и към тях на тънка струйка се изсипва горещия захарен сироп, като разбиването продължава до плътна и лъскава смес.
Глазура: Шоколада се разстопява на водна баня и към него се прибавя сметаната. Разбърква се енергично до хомогенност.
Тортата се украсява първо с шама, като отгоре се прави венец от него. По средата се излива шоколадовата глазура и леко се заглажда.
Тортата може да си декорирате по ваше желание и фантазия :)




Празника мина в много смях и веселба...и остава да си пожелаем дните ни да минават най-вече в здраве, мир, любов и разбирателство! 



11 коментара:

  1. Жив и здрав да ти е Дарката! Желая ви още много години щастие и разбирателство! Нямам думи за тортата, да ви е сладък живота като нея!
    Наздраве! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите пожелания! :) Пожелавам и на вас сладък живот :)))...и наздраве! Целувки и от нас!

      Изтриване
  2. Нещо не е обяснено за приготвянето на правоъгълните платки.От посочените количества продукти и обясненията-нещо не се разбира,къде отиде какаото?Иначе тортата е интересна и сигурно вкусна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен! Мисля, че ако прочетете по внимателно обясненията, ще разберете къде отиде какаото. Даже съм посочила и сместа в какъв размер тава се пече. Хубав ден!

      Изтриване
  3. Толкова вкусна красота! Жив и здрав да е рожденикът и ти, Хриси, за да се радвате взаимно още безброй години!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Дай боже винаги да се радваме един на друг, както до сега!

      Изтриване
  4. И аз искам да попитам за правоъгълните блатове. Горе, на описанието за продуктите пише 10 яйца , 10 с.л........., а отдолу пише 2 пъти по 4 яйца , къде отиват 2 - те яйца ( говорим само за правоъгълните блатове ). Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви, Анонимен! Съжалявам, но в бързината съм сбъркала. Правят се два правоъгълни блата с по 5 яйца, 5 с. л. захар и 5 с. л. брашно.
      С четири яйца се приготвят, когато яйцата са размер L . Сега ще оправя публикацията. Отново се извинявам и благодаря за Вашата проницателност!
      Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
    2. И аз Ви благодаря за бързия отговор ! А на Вас пожелавам, да ни радвате с още много кулинарни изкушения .

      Изтриване