четвъртък, 17 юли 2014 г.

Питка за здраве и успех



Питка направена с много вълнение и любов! Повода е дипломирането на големият ни син в Westminster university в Лондон. Пожелаваме му много здраве, успехи и да му се сбъднат всички мечти и желания!

Продукти за тестото:
  • 200 мл прясно мляко
  • 200 мл кисело мляко
  • 2 яйца + 1 белтък
  • 25 г прясна мая или 1 пак.(11 г) суха мая
  • 5 с. л. олио
  • 1 ч. л. захар
  • ч с. л. сол
  • около 700 г брашно
Необходими са още:
  • 80 г краве масло
  • 1 жълтък + 1 ч. л. прясно мляко + 1 ч. л. зехтин
  • сусам

Приготвяне:
Маята се разтваря в топлото прясно мляко със захарта. Прибавят се две шепи брашно и сместа се оставя на топло да шупне.
Брашното се пресява и към него се добавят киселото мляко, яйцето + белтъка, олиото, солта и шупналата смес. Меси се меко тесто. покрива се с кърпа и се оставя да почине 15 минути. Тестото се разделя на две части. Едната част се разделя на още две.
Вземате по-голямата част от тестото и я разточвате на голям правоъгълник. Намазвате с разтопеното краве масло. Навивате на руло и го поставяте в тава покрита с хартия за печене. Правите разрези с ножица, но не до долу. Режите едно кръгче и го накланяте наляво, режите друго кръгче и накланяте надясно.
От другите две части едната я оформяте на хубава топка и поръсвате с брашно. Другата част от тестото разточвате и нарязвате на ленти. Поръсвате ги с брашно.



Започвате да преплитате лентите върху топката.



Трябва да получите ето такава плетеница.




Поставяте плетената топка в средата на тавата.



Оставяте питката на топло да втаса.
Ако искате да си направите допълнителна украса, трябва да замесите малко тесто, с около 150 мл вода и брашно, щипка сол. Оставете го да се отпусне.
Втасалата питка намажете с жълтъка, размесен с пр. мляко и зехтина.
От тестото за украсата може да си оформите различни фигурки.
Цветето съм го изрязала с формичка за сладки, а листенцата ги направих по този начин. :))




Декорацията се поставя върху питката след като е втасала и намазана със жълтъка.



Питката се пече на 180 градуса.






12 коментара:

  1. Хриси, да ти е живо и здраво момчето!
    И дай боже да се завърне тук, за да приложи знанията и уменията в Родината си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси за хубавите пожелания!

      Изтриване
  2. Живи и здрави да сте всички, а на Петьо честито и успешен старт с дипломата в джоб :)!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Прегръдки и целувки и от мен! :)))

      Изтриване
  3. От здраве да не се отървете!Питката е великолепна...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленче! Здраве и много усмивки...:)))

      Изтриване
  4. Прекрасна питка! Много успехи на сина ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Илианка! А относно питката - уча се от теб. :)))

      Изтриване
  5. Здраве и успехи на момчето!Питката е чудесна!

    ОтговорИзтриване
  6. Разкошна е! какъв е диаметърът на тавата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче!
      Питката съм опекла в тава с размер 32 см в диаметър.

      Изтриване