сряда, 30 юли 2014 г.

Ангелски кекс



Лято е, и на дневен ред са сладоледите..., но с правенето на сладоледи остават и много белтъци. Гледах тук-там, рових се къде ли не, и накрая попаднах на блога Само за гладни. Прочетох добре обяснената рецепта на този кекс и накрая ,,смело'' го направих. Получи се много плътен дунапренен кекс.

Продукти:
  • 10 белтъка (300 г)
  • 1 и 1/2 захар (390 г)
  • 1 ч. ч. брашно (150 г)
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • щипка сол
  • ванилия
  • 2 с. л. олио
  • настъргана кора от 1 лимон
  • 1 с. л. какао
Грамажите, които съм дала в скобите, са тези, които аз съм притеглила и направила кекса по тях.

Приготвяне:
Белтъците се разбиват  с половината захар на плътен сняг. Добавят се ванилията, солта и олиото. Разбъркването продължава на слаба скорост на миксера.
Пресява се брашното, заедно с бакпулвера и се добавя останалата захар.
Брашното се прибавя на порции към белтъчната смес, като се бърка с шпатула. Накрая се добавя и лимоновата кора.
Изсипва се половината от сместа в подмазана с олио кексова форма. С помощта на цедка се ръси какаото.



 Формата се допълва с останалата смес.


Кекса се пече на 160 градуса около 40-50 минути.


Освен, че оползотворяваме останали белтъци си хапваме и много вкусен кекс :)
Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Aбе, че как няма да ни е сладко и вкусно с теб..вчера торта, днес кекс ...все хубави рецепти!
    Да ви е сладко и на вас :*!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! С вас ние още по сладко, но...уви малко сте ни далече :)))
      Целувки и прегръдки!

      Изтриване