сряда, 9 юли 2014 г.

Терин с ягоди



При толкова добри кулинари неможе да не надниквам в техните блогове. Честа посетителка съм и в блога на моята сестра Ивана Кръстева от ,,С нож и вилица в ръка'', която беше моя вдъхновител за създаването на този блог. Благодаря и' за подкрепата и помощта, за всички напътствия и съвети, без които нямаше да успея в създаването на ,,Животът може да е вкусен''. Възхищавам и' се за добрия кулинарен нюх, за усета и' за стил, за твърдостта и', с която се пребори с трудностите в живота и най-вече за възпитанието и отглеждането на чудесните и' деца. Бъди жива и здрава, и винаги лицето ти да грее с твоята чаровна усмивка.

 Продукти:
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 200 мл прясно мляко
  • 80 г захар
  • 200 г бял шоколад
  • 10 г желатин
  • 1 ч. ч. студено кафе еспресо
  • 1 с. л. ром или коняк
  • ванилия
  • 200 г ягоди
  • 12-13 бишкоти
Приготвяне:
Желатинът се накисва в малко вода.
Млякото и захарта се загряват до завиране. Добавя се начупеният шоколад и се разбърква до хомогенна смес. Прибавя се желатина, като сместа се бърка до пълното му разстваряне. Крема се оставя да се охлади.
Разбива се сметаната заедно с ванилията. Охладеният и леко започващ да се стяга крем се смесва със сметаната.
Формата, в която ще редим терина се застила със стреч фолио.
На дъното се изсипва половината крем. Част от бишкотите се потапят в кафето с ром(коняк) и се нареждат върху крема. Отгоре се слагат нарязани ягоди и се покриват с останалия крем. Най-отгоре се нареждат останалите потопени в кафе бишкоти.
Терина се покрива с фолиото и се прибира в хладилник за 4-5 часа.
След като стегне се обръща в подходящ поднос и се отстранява фолиото.
Отгоре се украсява с пресни ягоди, поляти със сладко или сироп от ягоди.

И..., както казва Ивана, калориите на този терин ви хвърлят във въздуха, но си заслужава да опитате тази разкошотия.


4 коментара:

  1. Мммм, едно парченце, моля...:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай, Веси! С удоволствие за теб! :)

      Изтриване
  2. И добре,че го направи! С чудесните си рецепти и красиви снимки за година, заслужи близо 600 хил. посещения в блога! Браво!
    Благодаря ти за топлите и мили думи, сестричке:*!
    Прегръдка от мен и Роби за хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. След няколко дена блога ще направи една година, и отново ти благодаря за оказаната подкрепа! :)
      Прегръдки и от нас за слънчев ден!

      Изтриване