неделя, 6 юли 2014 г.

Мини тортички Лини




За гости, които чакаме с радост и нетърпение, неможе покрай всички приготовления да не помислим за десерта. При мен трапезата трябва да завърши с нещо запомнящо, да бъде черешката на вечерта.
 И понеже нашият племенник рядко ни гостува трябваше да помисля и направя сладкиш, който отговаря на моята представа за неговата личност. Така в крайна сметка сътворих тези чудни и нежни мини тортички ,,Лини''.



Продукти за платката:
  • 6 бр. белтъци (180 г)
  • 200 г захар
  • 200 г лешници
  • 2 с. л. брашно

Продукти за крема:
  • 250 г прясно мляко
  • 80 г кристална захар
  • 3 жълтъка
  • 25 г брашно
  • 100 мл течна сладкарска сметана
  • 20 г пудра захар
  • кората на 1/2 лимон

Продукти за глазурата:
  • 3 белтъка
  • 230 г кристална захар
  • 100 мл вода
  • кокосови стърготини

Продукти за украсата:
  • коктейлни череши
  • шоколад за фигурки

Приготвяне на платката:
Белтъците се разбиват на сняг, като постепенно към тях се добавя захарта. Разбива се до получаването на гъст и лъскав крем. Към него се добавят смлените лешници и брашното, като се разбърква с шпатула. Сместта се изсипва в голямата тава от печката върху хартия за печене и се пече 15-20 минути на 180 градуса или докато платката стане леко златиста. Изважда се от фурната и се охлажда върху скара.

Приготвяне на крема:
Жълтъците се разбиват със захарта, прибавя се брашното и се разрежда с прясното мляко. Прибавя се и лимоновата кора. Сместа се слага в малка тенджерка и вари чрез постоянно бъркане с тел до сгъстяване на крема. Изсипва се в плитка тавичка, покрива се плътно със стреч фолио и се оставя да изстине.
След пълното изстиване, крема се разбива с миксер около 3-4 минути. Сметаната се разбива с пудрата захар и се добавя на порции към крема, като се разбърква с шпатула.

От платката с чаша се изрязват кръгчета. Взависимост колко големи искате да бъдат тортичките, толкова и голяма ще бъде чашата. В моят случай чашата е с размер 7 см в диаметър.
Вземат се по две кръгчета, маже се с крем едното кръгче и се захлупва с второто.
След като са сглобени всички, тортичките се измазват с крема и отстрани. Овалват се в кокосовите стърготини и се оставят в хладилник да стегнат.

Приготвяне на глазурата:
От захарта и водата се приготвя гъст сироп. Белтъците се разбиват с щипка сол и постепенно към тях се излива сиропа като разбиването продължава до получаването на гъст и лъскав крем.
Върху охладените и стегнати тортички се шприцова белтъчния крем и се украсява с коктейлни череши и фигурки от шоколад.








2 коментара:

  1. Чудесна идея!
    И ефектно поднесени !
    Един начин за използване на останали белтъци!
    Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Остават ми доста белтъци и търся начин да ги оползотворя. Радвам се, че съм била полезна!

      Изтриване