неделя, 20 юли 2014 г.

Домашни кифлички





Ще се ,,покоряват'' върхове в хубавите ни планини,...шега няма :), но и раниците трябва да са пълни, че виж сме загубили някой милиграм :) И след голямо търсене на нещо подходящо за ,,прехода'' попаднах на тези, както казва Руми божествени кифлички.
Ето тук четох, гледах и най-накрая докарах, наистина мекички и ароматни кифлички.


Продукти за тестото:
  • 1 кг брашно
  • 500 мл прясно мляко
  • 200 мл олио
  • 2 яйца + 1 белтък
  • 20 г прясна мая (1пакетче суха)
  • 1 с. л. захар
  • 1 с. л. сол

Продукти за пълнежа:
  • 200 г краве масло
  • 200 г сирене

Продукти за намазване:
  • 1 жълтък + 1 с. л. прясно мляко + 1 с. л. олио
  • сусамово и маково семе 

Приготвяне:
Затоплете прясното мляко, заедно със захарта и размийте маята. Оставете сместа за 10-12 минути да шупне.
Прибавете към нея олиото, яйцата и солта. Изсипете сместа в брашното и замесете много меко тесто. В процеса на месене аз добавих още около 50 г брашно, но тестото трябва да бъде много меко, така че не прекалявайте с брашното. Поставете го в дълбока купа, покрийте го със стреч фолио и оставете на топло да втаса.
Докато втасва тестото си направете пълнежа.
Намачкайте сиренето и добавете към него омекналото краве масло. От сместа оформете 32 маслени топчета.
Когато тестото е втасало го поставете върху намаслен плот. Оформете го на руло и нарежете на 32 еднакви части. Оформете си малки питчици.



Всяка питчица разточете на елипса, направете три прореза в единия край, а в другия сложете маслено топче.



Навийте на стегнати рулца, като при навиването гледате плънката да се разпредели равномерно по дължина.
Наредете кифличките в тава застелена с хартия за печене на малко разстояние едно от друго. Оставете ги за около 10 минути да втасат, намажете ги с отделения жълтък и ги поръсете със семената.













Изпечете кифличките  в загрята фурна на 180 градуса до златисто.
Грабвайте една и гледайте да не се опарите :)





Няма коментари:

Публикуване на коментар