Нали сте чували фразата: прост като гъбена чорба! Но в интерес на истината простите неща, понякога се оказват и най-вкусни, особенно ако се използват продукти, които ни е дала майката-природа.
- 400 г горски гъби (в моят случай припанки и вретенки)
- 1 глава лук
- 1 голям морков
- 2 шепи ориз
- черен пипер
- стрък девесил
- магданоз
- олио
- сол
- бучка краве масло
Приготвяне:
Горските гъби събират доста песъчинки, затова се измиват в няколко води. Ако гъбите за по-големи се нарязват, а ако са малки се оставят цели.
В тенджера се сипват 5-6 с. л. олио. Прибавят се дребно нарязаните лук и морков. Когато лукът стане прозрачен се прибавят гъбите. Сместа се поразбърква и след около 3-5 минути се налива 1.5л вода. Чорбата се вари почти до готовност на гъбите.
Прибавя се измитият ориз и чорбата се посолява.
Вари се до готовност на ориза.
Овкусява се с черният пипер, девесила и магданоза.
Накрая се поставя и бучка краве масло.
Да ви е сладка топлата и ароматна чорбица в хладните есенни дни!
И внимавайте !!! с горските гъби. Не сте ли сигурни дали са ядливи, непременно ги изхвърлете!!!
Хриси,
ОтговорИзтриванене съм познавач на гъбите, баща ми познава само някои по нашия край - полските печурки и сърнелките.Имам голям страх от гъбите, особено от горските.Но щом ги познава човек може да приготви от тях вкусни ястия и чорби.Чудесна топла чорбица.
Поздрави и лека и спорна нова седмица !
Ели, наистина е опасно да береш гъби, ако не ги познаваш и затова трябва много да се внимава. Аромата им е незаменим и ние се възползваме от дара на природата.
ИзтриванеБлагодаря ти и хубава вечер!
Оооо една от л.бимите ми супички. Обожавам гъбите. Тази супичка определено ще ми дойде добре в хладните вечери :)
ОтговорИзтриванеГъбите са толкова универсални, че където и да ги сложим, все са си на място :)
ИзтриванеБлагодаря ти, Аля!
Някаква есенна красота е тук!
ОтговорИзтриванеКрасива и доходна ни е есента :)
Изтриване