понеделник, 24 септември 2018 г.

Пай с плодове и крем Франжипан


Много плодове ни дарява природата през есента. И в комбинация, ароматите им така добре се допълват, че създават истинска симфония от вкусове, които се помнят дълго.

Продукти:
за тестото

  • 250 г брашно
  • 180 г студено краве масло
  • 1 щипка сол
  • 3 с. л. захар
  • 2 жълтъка
  • настъргана кора на 1 лимон

за крема Франжипан
  • 100 г меко краве масло
  • 100 г захар
  • 1 яйце
  • 1 жълтък
  • 120 г белени бадеми
  • 1/2 ч. л. бадемов екстрат
  • 1/2 ч. л. ванилов екстрат 
  • 2 с. л. брашно (равни)

плодове
  • сини сливи
  • круши


Приготвяне:
Студеното масло се нарязва на кубчета и се стрива с брашното с пръсти. Прибавя се солта, захарта, жълтъците и настърганата лимонова кора. Замесва се тесто. Тестото за пай винаги се замесва за кратко.  Увива се в стреч фолио и се прибира в хладилник за 15 минути. 

За приготвянето на крема Франжипан бадемите се смилат. Маслото се разбива със захарта до получаване на кремообразна консистенция, след което се прибавя яйцето, разбива се, прибавя се жълтъка и сместа се бие още малко. 
Прибавят се смлените бадеми, бадемовият и ваниловият екстрат и накрая се слага брашното. 
Получава се ароматен гъст крем. 

Охладеното тесто се разточва, като по-лесно се разточва между два листа стреч фолио. Поставя се във форма с размер 23-24 сантиметра и излишното тесто се премахва, като се прекара точилката отгоре на формата. Тестото се надупчва с вилица и се поставя в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 минути. 
 
Отстраненото тесто се доомесва с още малко брашно. Разточва се и от него се изрязват малки цветчета. 

Блатът се изважда от фурната, изсипва се крема и отгоре се нареждат нарязаните плодове. Поръсват се с кафява захар. (не е задължително) 
По ръба на пая се нареждат изрязаните цветчета, като всяко едно отдолу се намазва с белтък. 


Сладкишът се връща във фурната се пече още 30 минути. 

Опеченият пай се оставя да изстине във формата и след това се доохлажда върху решетка.  За финал се поръсва с пудра захар. 


И след като достигнете финала може да се насладите на един сладкиш със съвършен есенен вкус и аромат. 


Да ви е сладко! 

Рецептата е адаптирана от сп. Кулинариум  





петък, 21 септември 2018 г.

Шоколадова торта с малини


Продукти:
за блатовете
  • 350 г брашно
  • 550 г захар
  • 100 г какао
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 15 г бакпулвер
  • 1 ч. л. сол
  • 4 яйца М
  • 300 мл гъст айрян (200 г кисело мляко + 100 мл вода)
  • 250 мл горещо кафе
  • 180 мл олио
  • 2 ванилии

за крема
  • 400 мл течна сладкарска сметана
  • 400 г течен шоколад
  • 50 г какао
  • 6 с. л. пудра захар
  • 20 мл ром
  • 300 г малини

за украсата
  • 350 г шоколад
  • сладък мъх
  • малини
  • къпини
  • арония


Приготвяне на блатовете:
В голяма купа се смесват брашното, захарта, какаото, двата вида сода, ванилията и солта. Сместа се разбърква до хомогенност на продуктите.
В друга купа се счупват яйцата, които се разбиват леко с тел. Към тях се добавят айряна и олиото. Разбърква се и течността се прибавя към сухите продукти. Разбърква се и накрая се добавя горещото кафе. 
Сместа се разделя на четири равни части. 
Форма за печене с размер 20 см се покрива с хартия за печене, като стените се намазват с мазнина. Излива се първата част и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути. Проверявайте с шишче дали блатът се е опекал.
Опеченият блат се изважда и се поставя да се охлади върху решетка. 
Така се опичат и останалите блатове. 

Приготвяне на крема:
Студената сметана се разбива до плътност.
Течният шоколад трябва да е на стайна температура и като се наклони бурканчето да се излива. Ако не е достатъчно течен го поставете за кратко в микровълновата печка. Шоколадът не трябва да бъде топъл. 
И така, течният шоколад се прибавя към сметаната и се разбива енергично с миксер. Добавят се какаото и пудрата захар, и се разбърква до еднородност. 


Сглобяване на тортата:
Върху подност се поставя отваряем ринг. В него се поставя единият блат и се покрива с 1/4 от крема. Върху него се поставят малини. Следва блат, крем, малини...и така до последният блат, който се покрива с малко от крема, като се оставя от последната 1/4 крем за намазване на тортата отвън.
Тортата се поставя в хладилника за 2-3 часа да стегне.


Освобждава се от ринга и се намазва с останалият крем.
Отстрани тортата се облепя с парченца шоколад.

Направа на шоколадовата дървестна кора:
Парче алиминиево фолио се намачква леко. Върху него се поставя стреч фолио.
Шоколадът се разтопява на водна баня и се излива върху стреч фолиото.


Оставя се на студено да стегне шоколада.
След като шоколадът е стегнал се чупят парченца, с които се облепя тортата. С помошта на плоска четка за рисуване и разтопен шоколад се запълват някои разстояния между парчетата шоколад.
Белият ефект се получава, като 1 с. л. нишесте се разрежда с алкохол до кашичка. С тази смес тук-там се намазва шоколада.
След това се минава с четка със сухо какао.
Ако много се белее и не ви харесва, леко се намокря и пак се минава с какао.



Направата на шоколадовите листенца съм обяснила тук, а  сладкият мъх ще намерите тук.


Приятен апетит!

Ето и още един вариант с портокали, на тази прекрасна торта.


вторник, 18 септември 2018 г.

Сбричолата с течен шоколад


Това е втората рецепта, която публикувам в блога за сбричолата, въпреки че доста често я приготвям, но все не остава за снимки... И както бях писала в първата публикация, това е неустоим италиански сладкиш, в който се влюбваш от първи път. И естествено рецептата е от автентичните, разнообразни и невероятни сладкиши на Ивана от ,,С нож и вилица в ръка".
Изключително лесен и бърз за приготвяне, така че не се чудете, а пресявайте брашното :)

Продукти:
  • 350 г брашно
  • 150 г захар
  • 150 г студено краве масло
  • 10 г бакпулвер
  • 2 ванилии
  • 2 яйца
  • 200 г течен шоколад


Приготвяне:
Брашното, заедно с бакпулвера се пресява в купа. Към него се добавят захарта, ванилията и яйцата. Накрая се прибавя и нарязанато на малки парченца краве масло. 
С пръсти сместа се намачква, да се получат трохи. 
Тавичка с размери 22 см се постила с хартия за печене. 
Върху нея се поставя половината от маслената смес, която се разтила и се издига лек борд. 
Шоколадът леко се затопля до течно състояние. Излива се върху трохите и отгоре се разпределя и останалата маслена смес. 


Сладкиша се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути или до хубав загар. 
Охлажда се леко във формата и след това се доохлажда върху решетка. 
Сбричолатата се нарязва напълно изстинала. 


Да ви е сладко! 


неделя, 9 септември 2018 г.

Бриоши с крем и парченца шоколад


Много вкусни, меки и ароматни бриоши, идеални за закуска в компанията на топъл чай.


Продукти:
за тестото

за крема

още
  • 100 г шоколад
  • пудра захар


Приготвяне:
В топлото прясно мляко се разтваря маята. Течността се изсипва в 200 г от брашното. Разбърква се и се оставя на топло да втаса. 

Към втасалото първоначално тесто се добавят захарта, водата, солта, жълтъка и по малко от останалото брашно. Когато сместа се посгъсти се прехвърля на плота и се доомесва до меко тесто. 
Тестото се поставя в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса. 

Докато тестото втасва се приготвя крема. Всички продукти се смесват, разбъркват се с тел и се поставят на котлона, до сгъстяване на крема. Кремът се оставя да изстине. 

Втасалото тесто се разточва на правоъгълник с размери 30/40 сантиметра. Половината от кората се намазва с крема и се поръсва с нарязаният на дребно шоколад. Тук е момента да отбележа, че идеално за тази цел е употребата и на шоколадови капки. 
Кората се нарязва на 8 равни ленти откъм късата страна. Намазаната част с крема лента се покрива с ненамазаната. Усуква се и се навива на охлювче. 
Така приготвените бриошчета се подреждат в тава постелена с хартия за печене. (при мен е подложка за печене, много удобна и практична).


Бриошите се пекат директно в предварително затоплена фурна на 170 градуса 25 минути. 


Още топли се намазват с четка с краве масло и се поръсват с пудра захар. 


След като изстинат бриошите, могат да се замразят, пакетирани в полиетиленова торбичка. След като се извадят от фризера се поставят в микровълновата печка на функция ,,размразяване" за 1-2 минути и получавате топла, бърза и вкусна закуска, без промяна на първоначалните вкусови качества.

Да ви е сладко!

Рецептата е адаптирана от тук

сряда, 5 септември 2018 г.

Кюфтета с бял сос


Години не бях правила кюфтета с бял сос и мога с чисто сърце да кажа, че даже бях позабравила как се правят :) И затова тази рецепта е за всички, които като мен рядко правят такива кюфтета и да има къде да погледнат, когато се сетят за тях .... ама наистина станаха много вкусни :)

Продукти:
за кюфтетата
  • 500 г кайма
  • 1 филия сух хляб
  • 1 малка главичка лук
  • 1 яйце
  • черен пипер
  • 1 кафена чашка ориз

за соса
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 1 стрък целина
  • 2-3 стръка магданоз
  • 30-40 г краве масло
  • 2 с. л. брашно
  • 2 яйца L
  • 200 мл прясно мляко
  • 300 г кисело мляко
  • сол


Приготвяне:
Към каймата се прибавят накиснатата и изцедена с вода филия хляб, яйцето, ситно нарязаният лук, ориза и черният пипер. Омесва се хубаво и се оформят малки кюфтенца, които се овалват в брашно. 

В 1.5 л вода се поставят моркова, обелен и нарязан на кубчета, лука, също нарязан, целината и магданоза. Посолява се леко и се поставя на котлона. Вари се до полуомекване на зеленчуците. 
Във врящият бульон се пускат кюфтета, които се варят 25-30 минути на слаб котлон. 
Когато са сварени се изваждат от бульона. 
Зеленчуците също се изваждат и се пасират. Връщат се отново в бульона. 

Яйцата се разбиват с тел и към тях се добавят млеката. 

В тенджера се разтопява кравето масло и в него се запържва брашното. Разрежда се с бульона, като се бърка непрекъснато. 
Добавя се и яйчено-млечната смес. 
Като заври соса се пускат и кюфтета. Ястието се оставя на котлона само да ,,клокне'' и ако е необходимо се доовкусява със сол и черен пипер. 
Кюфтенцата се поднасят поръсени с магданоз. 

:) ...и не ме питайте като сина, защо соса е жълт, а не бял...може би от моркова или яйцата, а се насладете на една неувяхваща класика! 


Добър апетит!