четвъртък, 21 юни 2018 г.

Мехлем с невен и зехтин


Още нашите баби са приготвяли мехлем с невен и свинска мас за изгаряния, охлузвания и рани, но в наши дни тази рецепта може да има и други интерпретации, и тази е една от тях.
Рецептата я прочетох в книгата ,,Съветите на баба в наши дни" и така доказаното отдавна е преоткрито днес.

Продукти:
  • 200-250 г  невен с част от дръжката и листенцата
  • 500 мл зехтин
  • 40 г твърдо какаово масло
  • 40 г пчелен восък


Приготвяне:
В книгата ,,Съветите на баба в наши дни" рецептата е дадена с 50 г сушен цвят от невен, но аз използвах пресен. 
Какаовото масло се купува от аптеките. 
Пчелният восък е от магазин за пчеларски материали. 

Невенът се поставя в стъклен буркан и се залива със зехтина. Сместа се оставя да престои 2-3 седмици на топло в добре затвореният буркан. 

Прецеждаме сместа с тензух. 
Към нея прибавяме какаовото масло и пчелният восък. Поставяме на котлона и бъркаме докато всичко се разтопи, като гледаме сместа да не завира. 
Насипва се в тъмни бурканчета и се съхранява на студено. 


За повече информация относно лековитите свойства на невена може да прочетете тук или в Интернет.  

понеделник, 18 юни 2018 г.

Сладоледена торта Шоколад и Бейлис

18 юни е денят, в който преди 4 години благодарение на моята сестра Ивана отворих вратите на моята кухня и започнах да споделям с всички вас това, което обичам да правя и ме прави щастлива. 
В блогърството има много трудни моменти, не всичко се получава както ти се иска, не винаги можеш да направиш хубави снимки, но когато вложиш любов към храната и крайният резултат не закъснява. И въпреки трудните моменти, блогърството ми даде уникални и специални моменти около храната, доведе ме до запознанства с много интересни хора, който споделят същата страст към кулинарията. 
...Но ако ви нямаше вас моите читатели и последователи, дали ентусиазмът би ме напуснал!!! ...
Благодаря на всички вас за коментарите, за хубавите думи и пожелания, чрез които ми давате подкрепа, сила и смисъл да продължавам напред! 
Днес е ден за празнуване и затова черпя с най-вкусната и уникална сладоледена торта!  


Продукти:
за блата
  • 1 яйце
  • 60 г кисело мляко
  • 50 мл олио
  • 50 мл горещо кафе
  • 50 мл ликьор Бейлис
  • 175 г захар
  • 150 г брашно смес за кекс София Мел
  • 25 г какао
  • 1/2 ч. л. бакпулвер
  • 1/2 ч. л. сода бикарбонат

за бейлис сладоледа
  • 5 жълтъка
  • 300 мл прясно мляко
  • 150 г захар
  • 250 мл течна сладкарска сметана
  • 50 мл бейлис

за шоколадовият сладолед
  • 5 жълтъка
  • 300 мл прясно мляко
  • 100 г захар
  • 50 г черен шоколад
  • 50 г течен шоколад
  • 250 мл течна сладкарска сметана

за украсата
  • 50 г шоколад
  • какао
  • целувки
  • листенца маточина


Приготвяне на блата:
Яйцето се смесва с киселото мляко и олиото и се разбърква с тел. Добавят се бейлиса и горещото кафе. 
В купа се смесват брашното, захарта, какаото, бакпулвера и содата.  
Прибавя се течната смес и се разбърква. 
Сместа се поставя във форма с размер 26 сантиметра.
Блатът се пече на 180 градуса 20 минути. 
Оставя се да изстине върху скара. 


Приготвяне на бейлис сладоледа:
Прясното мляко се затопля заедно със захарта, до нейното разтваряне. Изсипва се към разбърканите жълтъци. Връща се на котлона, бърка се постоянно до леко сгъстяване на сместа. Не трябва да завира, за да не се пресече. Добавя се бейлиса и кремът се оставя да изстине напълно. 
Течната сметана се разбива до плътност. 
Изстиналият яйчен крем се прибавя към сметаната. Разбъква се с шпатула внимателно до хомогенност. 


Приготвяне на шоколадовият сладолед:
Приготвя се по същият начин както бейлис сладоледа само, че вместо бейлис, към горещият крем се прибавят шоколадите. Разбъркват се до стопяването им. 


Сглобяване на тортата:
Отваряем ринг се поставя в поднос, като от вътрешната страна се поставя ацетатна лента. (може да си изрежете ленти от джобове за документи). 
На дъното се поставя блата и върху него се излива шоколадовата смес. Поставя се за около 2-3 часа във фризер. 
Върху шоколадовият слой се поставя бейлис сместа. Заглажда се и с помощта на сладкарски гребен се правят шарки.
Тортата се поставя във фризер за цяла нощ. 

Украсява се с разтопен шоколад, какао и целувчени розички. 



Да ви е сладко!
Бъдете здрави, приятели, и нека дните ви бъдат изпълнени с много смях и обич! 

вторник, 12 юни 2018 г.

Сладкиш Зебра с череши и шоколад


В сезона на ледените изкушения ни остават доста белтъци и вместо да се чудите как да ги оползотворите, направете този прекрасен сладкиш с ароматни череши и парченца шоколад.

Продукти:


Приготвяне:
Черешите се измиват и им се изваждат костилките. Поставят се в гевгир, за да се отцеди течността.
8 белтъка се разбиват заедно с 200 г захар до плътност. 
На тънка струйка се прибавя олиото, като сместта се бърка непрекъснато. 
Добавя се и киселото мляко. 
Накрая - пресятото брашно с ванилията и солта. Разбърква се с шпатула, като се внимава сместа да не спада. 

Сместта се разделя на две еднакви части.
В първата част се слага останалото 50 г брашно и натрошеният шоколад.
Във втората част - пресятото какао. 

Сладкиша може да го опечете в правоъгълна форма, както е направен тук, а можете и като мен - в кръгла с отваряем ринг, с размер 26 сантиметра. 
Формата се облепя с хартия за печене. 
Взема се една лъжица от бялата смес и се поставя в средата на формата. Върху нея се поставя една лъжица от кафявата смес. Следва бяла, кафява...и т.н., докато тестото свърши. 
Отгоре се нареждат черешите. 
Сладкишът се пече 35 минути на 180 градуса.
Малко преди да минат тези минути се разбиват трите белтъка със 100 г захар до плътност.
Сладкишът се изважда и белтъчната смес се разстила върху топлият сладкиш. 
Връща се във фурната, която се намалява на 160 градуса, и се допича още 15 минути. 
Охлажда се във формата, след което се освобождава от нея и изстива напълно върху решетка.


Да ви е сладко!


петък, 1 юни 2018 г.

Бадемови бонбони с фурми


Толкова съвършени, балансирани, уникални... Чудесен подарък за любими хора, за празник или просто за подслаждане и повдигане на доброто настроение.

Продукти:
  • 230 г бадемов марципан
  • 25 бр. обелени сурови бадеми
  • 25 бр. фурми без костилки
  • 150 г шоколад (черен или млечен)
  • 50 г бял шоколад


Приготвяне:
Най-лесно бадемите се обелват, като се залеят с гореща вода и се оставят докато водата се охлади. Взема се ядка между пръстите и като се стисне, люспата се отделя. Обелените бадеми се оставят 2-3 часа да изсъхнат. 
Ползвам домашен бадемов марципан, който приготвям по тази рецепта. 

Фурмите леко се разрязват по дължина и в тях се поставя ядка бадем.
Топче бадемов марципан се разстила между пръстите и с него се обвива фурмата. 
Така подготвените бонбони се поставят в хладилника, да се охладят. 

Шоколадът се разтопява на водна баня. С помощта на две вилици всеки бонбон се топва в шоколада, отцежда се от излишният шоколад и се поставя върху хартия за печене. 
Бонбоните се оставя на студено да стегнат. 
Украсяват се с разтопен бял шоколад. 



Да ви е сладко! 


Красив и слънчев месец юни, изпълнен с много усмивки!