Не, че някой не знае как се прави баница, но като ми подариха турски кори и след като стана една разкошотия, трябваше да споделя с вас, на каква вкусотия се насладихме вкъщи.
След дълго гледане и търсене в интернет, сътворих тази баничка, която както бях чувала за нея, се топи в устата. Има истина във всички писания за турските кори и ако имате възможност да се снабдите с тях, не се колебайте да си облажите душата :)
Корите бяха 5 на брой и ми казаха, че са за две баници. Отделих 2 броя, а третият го разрязах на две и направих баницата с 2 кори и половина. Двете кори също разрязах на две.
Ето и останалите продукти:
Корите бяха 5 на брой и ми казаха, че са за две баници. Отделих 2 броя, а третият го разрязах на две и направих баницата с 2 кори и половина. Двете кори също разрязах на две.
Ето и останалите продукти:
- 3 яйца L
- 300 г кисело мляко
- 1 с. л. брашно
- 100 мл олио
- 100 г краве масло
- 1/2 ч. л. сода бикарбонат
- 1 ч. л. бакпулвер
- 250-300 г сирене
Приготвяне:
Тава с размери 35-40 см се намазва с част от кравето масло.
Яйцата се разбиват леко с тел. Към тях се прибавя киселото мляко смесено със содата бикарбонат. Добавят се олиото и брашното с бакпулвера.
Както написах по-горе корите се разрязват на две.
Всяка половина се намазва с яйчено-млечната смес, поръсва се с натрошеното сирене и с част от кравето масло, нарязано на малки парченца.
Кората се навива от широката част на руло. След това на охлюв и се поставя в тавата.
Така се процедира и с останалите кори, които се завиват около първото руло.
Отгоре баницата се намазва с четка с олио.
Завива се с алуминиево фолио и се пече 20 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Фолиото се отстранява и баницата се допича до хубав загар.
Добър апетит!
Хриси,
ОтговорИзтриванемоята баба правеше много и различни по вид баници.Много са качествени турските кори и са подходящи както за баници, така и за баклави.Аз не ползвам бакпулвер, рядко сода при правене на баници.Просто слагам повечко яйца и ефекта е същия.Или малко лимонада или газирана вода.Чудесна баница се е получила.
Поздрави и лека седмица !
Ели, нямам опит с турските кори, но понеже баницата се получи много добра и реших да я публикувам в блога. Предполагам, че както аз търсих рецепта с тези кори, така и други ще имат това желание, и нека да видят, и моят начин на приготвяне на баницата.
ИзтриванеПоздрави!
Благодаря за споделената рецепта! Ще я пробвам !
ИзтриванеИ аз слагам лимонада и става невероятна.
ИзтриванеТук продават само турски кори. Струват ми се прекалено дебели за разлика от българските. Не става ли баничката много дебела, искам да кажа само кори?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Аля!
ИзтриванеРадвам се на твоето посещение и коментар при мен!
За първи път правя баница с турски кори и бях очарована от тях. Корите са малко по-дебели от нашите стандартни (изключая печените на сач), но в същото време са меки и след опичането на баницата се топят в устата.
Немога да ти кажа каква марка са, защото бяха в една бяла хартия, малко като в насипно състояние :)
Поздрави и усмивки, мила!
Здравейте! Тези кори ми се виждат като нашите "печени на сач". Те са дебелички, но баницата става прекрасна с тях. Важно е да има повечко кисело мляко, поне аз така го установих. Тогава стават пухкави и баницата е ....
ИзтриванеТук продават на триъгълници, кръгли и квадратни. Триъгълните ги ползвах за банички пурички-пържени и стават. Да по-дебели са от нашите. Ще взема да направя с тях. Твоята баничка изглежда много апетитно, както и всичко което представяш. Сега намислих усуканата баничка да врътна. В други ден сме на път да хапнем по пътя :)))
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриванеЧудесен блог! Поздравления!
ОтговорИзтриванеМного благодаря за хубавите думи!
ИзтриванеПоздрави!
Баницата с тези кори, е много различна. Дано ги пуснат в България навсякъде. За моя радост тук има много турски магазини. Разкошна е, Хриси! Поздрави!
ОтговорИзтриванеСърдечно ти благодаря, Кате!
ИзтриванеНаистина е жалко, че при нас трябва някой да отиде до Турция, че да ни снабди с кори за баница. Аз и поради тази причина не бях правила, нито яла такава баница.
Поздрави!
Лелее, баничка!!! Ах, Хрисим ще ме вкараш ти днес в грях! :)
ОтговорИзтриванеДа, с турските "дебели" кори стават чудни баници, а с по-тънките им разкошни баклави. Едно време мама не се стараеше като баба да изтънява корите и баницата ѝ бе по-пухкава и сочна от бабината. Та, когато опитах турските, усетих вкуса на мамините баници. Изводът: ако не умеете да изтънявате кори за баница, не се тревожете - по-сочната плънка ще ви помогне да имате една страхотна баница!
Ирме, крайно време е да се опитам и да разточа една баница, че каквато се получи :) и щом казваш да не се престараваме на корите ми вдъхваш кураж да опитам :)
ИзтриванеПоздрави и благодаря!
Специални благодарности за рецептата, баницата стана превъзходна! 🌷
ОтговорИзтриванеДоста пъти съм правила баница с турски кори, но определено тази рецепта ми е фаворит.
Много мили и вдъхновяващи думи, Биляна!
ИзтриванеБлагодаря ти от все сърце!
😘😘😘
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата,баницата стана разкошна.
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за доверието!
ИзтриванеРадвам се, че баницата се е харесала на вашето семейство!
Поздрави!
Страхотна се получи. Благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за отзива! Да ви е вкусно!
ИзтриванеБаницата стана фантастична. Направих я точно, както си я написала, Хриси. Благодарение на фолиото стана мека и сочна с хрупкава коричка. И за да бъде изцяло турска, сиренето и маслото също бяха турски. Благодаря за тази рецепта! Сполучлива и вкусна както и други твои рецепти. Например толумбичките 😄❤️❤️
ОтговорИзтриванеЕхаа, колко много ме усмихна, мила Лили! Благодаря от все сърце за споделеното мнение!
ИзтриванеМоже ли напишете диаметъра на тавата?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! В началото на ,,приготвянето'' съм написала размера на тавата, но нека го напиша пак: 35-40 см. в диаметър. Хубава вечер!
ИзтриванеЧудесна рецепта! Мноооого благодаря!
ОтговорИзтриванеМного благодаря за отзива!
Изтриване