Наближава месец от моята последна публикация и за да се оправдая причината не беше в мен, а техническа :) Фотоапарата ми спешно отиде на ремонт и след като един месец търпеливо чаках неговото отремонтиране, накрая ми го върнаха с пукнат дисплей. И когато се възмутих за пукнатината, започнаха да ме убеждават как аз съм виновна, че се съгласили да ми отремонтират фотоапарта и трябва да им бъда благодарна и за това, че въпреки пукнатината ще ми вземат парите. И ако някой не ми вярва, че такива неща се случват в нашата Родина, нека ми се обади и да му препоръчам съответния сервиз. :) Но стига толкова за моите перипети и премина към съществената част.
За всички мои приятели и последователи, които ми се обадиха да ме попитат за причините за спрените публикации, сега в това жежко време ги черпя с не един, а два невероятни сладоледа, обособени в два терина. Благодаря ви, приятели за вниманието и загриженоста!
Сладолед с маскарпоне
Продукти:
- 2 яйца
- 100 г захар
- 250 г маскарпоне
- 250 мл течна сладкарска сметана
- 2 ванилии
Приготвяне:
Яйцата, заедно със захарта се разбиват на водна баня до сгъстяване и побеляване на яйцата. Оставят се да се охладят.
Сметаната се разбива до меки връхчета.
Към охладената яйчена смес се прибавя маскарпонето и се разбива с миксер до еднородност.
Сместа се добавя към разбитата сметана и с помощта на шпатула се хомогенизира.
Ароматизира се с ванилията.
От пухкавата смес се отделя около 2 ч. ч., които се прибират в хладилника.
Правоъгълна кексова форма се постила със стреч фолио и сместа се изсипва в нея. Формата се покрива внимателно с фолиото и се поставя във фризер до замръзване.
Започваме и вторият много вкусен сладолед :)
Продукти:
- 2 яйца
- 50 г захар
- 100 г течен шоколад
- 50 г + 100 млечен (черен) шоколад
- 250 мл течна сладкарска сметана
Приготвяне:
Яйцата + захарта се разбиват на водна баня до сгъстяване и побеляване на яйцата. Към топлата смес се прибавя 50 г натрошен и течния шоколад. Сместа се разбърква до разтопяване на шоколадите и се оставя да изстине.
Сметаната се разбива до меки връхчета.
Към нея се прибавя охладената шоколадова смес и се разбърква внимателно с шпатула до еднородност.
Останалият 100 г шоколад се нарязва на дребно и се поставя в сместа.
От приготвената смес се отделя 2 ч. ч., които също се поставят.
Форма за терин (в моят случай обла) се покрива със стреч фолио.
Шоколадовата смес се поставя във формата. покрива се с фолиото и се поставя във фризера до пълното замразяване на сладоледа.
Двете форми се изваждат от фризера и с помощта на обла форма или лъжица се издълбава канал в средата на сладоледа.
Каналите се запълват съответно на белият сладолед с отделената кафява смес, а шоколадовият сладолед с белият.
Остатъка от сместа и издълбаният сладолед се поставят във формите.
Терините се връщат във фризера.
Докато терините стягат отново във фризера се прави кокосовата подложка.
Кокосова подложка
Продукти:
- 2 (60 г) белтъка
- 100 г захар
- 150 г кокосови стърготини
- 50 г брашно
Приготвяне:
Белтъците, заедно със захарта се разбиват до побеляване. Прибавят се кокоса и брашното. Разбърква се и сместа се разстила върху хартия за печене с размери 20/30 см или отворите на двете форми.
Пече се на 180 градуса до леко покафеняване.
След като платката изстине се разрязва на две, оформят се два правоъгълника и се поставят във формите върху сладоледите.
Много писане беше, но ви гарантирам, че приготвянето на двата сладоледа + подложката отнемат минимално време. Остава само голямото чакане по замразяването на терините.
И след като мине голямото чакане на замразяването, терините се поръсват - белият с натрошени орехи и бисквити, а шоколадовия с течен шоколад.
Да ви е сладко!
Весело и слънчево лято! :)