Продукти:
за тестото:
- 340 г брашно
- 150 г захар
- 2 ванилии
- 180 г студено краве масло
- 4 жълтъка
- 2-3 с. л. студена вода
за крема:
- 100 мл течна сладкарска сметана
- 100 г шоколад 52%
- 2-3 капки ром или ромова есенция
Приготвяне:
Аз замесих тестото в планетарен миксер, но може да се замеси и на ръка.
В купа се поставят брашното, захарта, ванилията и нарязаното на малки кубчета масло. Ако замесвате тестото с миксер, той се пуска на по-слаба степен докато сместа стане на трохи. На ръка - сместа се претрива през пръстите.
Прибавят се един по един жълтъците и ако е необходимо и водата.
Тестото се замесва набързо, не е необходимо продължително месене.
Увива се в стреч фолио и се поставя в хладилник за 30 минути.
Получава се около 770 г тесто.
От него се късат около 50 парченца с тегло 15 грама. Може и на око да ги направите, но ако искате подковите да са еднакви, е необходимо теглене.
Парченцата тесто се правят на топче и след това се оформят на фитил с размер 7-8 сантиметра.
Поставят се в тава, постелена с хартия за печене във форма на подкова.
Сладките се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса 11-12 минути.
Охлаждат се в тавата, където са печени и тогава се прехвърлят в поднос.
Сметаната за крема се загрява до завиране. Залива се нарязаният шоколад и се оставя 1-2 минути. След това се сместа се разбърква, ароматизира се и се прибира в хладилник.
След като крема се е охладил и стегнал се разбива до пухкавост с миксер.
Кремът се поставя в пош с малък кръгъл накрайник.
Върху половината подкови се шприцова крем и се захлупват с останалите сладки.
Поръсват се с пудра захар.
Да ви е сладко!
Рецептата е адаптирана от тук.