сряда, 27 април 2016 г.

Яйца с перца

Когато дойде пролетта и пресният зелен лук залее градините и пазара, винаги се сещам за тази много любима и обикновена манджа. Знам, че жената, която ме е научила на нея няма да прочете тази публикация, но искам от все сърце да си изкажа благодарностите и уважението си към нея. Тя ми даде много внимание, много доброта и обич. Винаги ще я уважавам и прекланям пред нейната доброта, човечност и справедливост!


Продукти:
  • 2 връзки зелен лук
  • 2 с. л. брашно
  • 1 с. л. червен пипер
  • 6 яйца
  • сол
  • магданоз
  • 5-6 с.л. олио

Приготвяне:
Зеленият лук се почиства, измива и нарязва. Поставя се в по-широка тенджера или дълбок тиган, заедно с олиото и се задушава до омекване. 
Добавя се брашното, разбърква се, следва червения пипер и се разрежда с вода до лека гъстота на соса. Посолява се и се оставя на котлона да къкре 2-3 минути.
Тенджерата се отмества от котлона и от ниско се чукват яйцата едно до друго, без да се разбъркват.
Връща се на котлона, който се изключва. 
Хубаво е жълтъка да остане рохкав и като се сервира ястието, и жълтъка се разлее при консумация, вкуса е много приятен. 
Поръсва се със ситно нарязан магданоз.


Опитайте и ще останете очаровани от вкуса на това обикновено и бързо ястие!  
Да ви е сладко! 

понеделник, 25 април 2016 г.

Шоколадови кошнички с крем


Сърдечни благодарности на Лидл за оказаното внимание и чудесните подаръци, които ме провокираха да направя тези сладки шоколадови кошнички, пълни с нежен крем, в компанията на карамел и вкусни шоколадови яйца.
Идеален десерт за предстоящите Великденски празници.


Продукти:
за шоколадовите кошнички
  • 200 г шоколадов кувертюр от Лидл
  • 100 г бял шоколад от Лидл

за крема
  • 250 мл прясно мляко Pilos
  • 2 жълтъка
  • 20 г брашно Castelo
  • 20 г царевично нишесте
  • 70 г захар
  • ванилия
  • 100 мл течна сладкарска сметана
  • 5-7 смлени обикновени бисквити

за украсата
  • шоколадови яйца от Лидл
  • 3-4 с. л. захар за карамела


Приготвяне:
Белият шоколад се разтопява на водна баня. Поставя се в хартиен корнет и с него се рисуват различни детайли от вътрешната страна на силиконови формички за мъфини.
Поставят се в хладилник да стегне шоколада.


Шоколадовият кувертюр се нарязва на дребно и 2/3 от него се разтопява на водна баня. Купата се отмесва от банята. 
Прибавя се и останалият шоколад и се разбърква енергично до разтопяването му.
Във формичките за мъфини се поставя по 2 с. л. шоколад и с помощта на малка лъжица се разнася по стените на формата. Поставят се в хладилник да стегне шоколада.


През това време се приготвя крема. 
Жълтъците се разбиват до побеляване с половината захар. Прибавят се пресятите брашно и нишесте и се разрежда с част от млякото.
Останалото мляко с другата половина захар се поставя на котлона до завиране. 
На тънка струйка топлото мляко се прибавя към жълтъчната смес, като се разбърква непрекъснато. Връща се на котлона и се вари до сгъстяване на крема. 

От така приготвеният крем се отделят две супени лъжици.

Кремът се изсипва в поднос, покрива се със стреч фолио и се оставя да изстине.
Течната сметана се разбива до твърдост.
Изстиналият крем се поставя в купа и се разбива с миксер до пухкавост.
Към него се добавя сметаната и се разбърква с шпатула. 


Към отделеният крем се прибавят 1 ч. л. какао и 5-6-7 смлени обикновени бисквити.
Сместа се обърква и се оформя на топчета с големина на малко орехче.


Шоколадовите кошнички се изваждат от силиконовите форми.



Кремът се поставя в пош с малък кръгъл накрайник и се шприцова на дъното на кошничката.
Поставя се бисквитеното топче и се запълва с крем.


Захарта за украсата се карамелизира и когато започне карамела леко да се втвърдява, се изтегля с лъжица и се оформят различни фигури, които се поставят върху крема. 
Кошничките се доукрасяват с шоколадовите яйца. 



Да ви е сладко и усмихнато!
Весели Великденски празници! 

четвъртък, 21 април 2016 г.

Торта с руло


Очаквате гости, а нямате никакво време за сложни десерти, това е моето предложение за много вкусна и бърза торта, отново с любимият ни крем. Необходими са ви само 30 минути и няма начин да не впечатлите гостите си. :)

Продукти:
  • 1 готово руло с вкус по желание
  • 450 г заквасена сметана 20%
  • 200 г крема сирене
  • 220 г пудра захар
  • 1 пак. Paradies Creme на д-р Йоткер (без варене)
  • ягоди за украса


Приготвяне:
Рулото се нарязва на тънки филии. 
Отваряем ринг с размер 22 см се поставя върху поднос. Филийките от рулото се подреждат от вътрешната страна на ринга, а останалите се поставят отдолу за основа. 

Към заквасената сметана се прибавят крема сиренето, пудрата захар и сухия крем. Сместа се разбива до пухкавост. 
От кремът се отделя в пош за украса на тортата и останалият крем се изсипва в ринга.
Тортата се украсява с отделеният крем и пресни ягоди. 
Оставя се на студено за 1-2 часа и ринга се отстранява. 


Поднесете с ароматно кафе и усмивка! 






петък, 15 април 2016 г.

Белтъчен хляб


Имате останали белтъци, не ви се правят целувки или ангелски кекс,  това е решението за тяхното оползотворяване. Идеята за хляба е от невероятно вкусните белтъчни питки, която рецепта може да видите тук.

Продукти:
  • 140 г белтъци (4 броя)
  • 100 мл прясно мляко
  • 100 мл олио
  • 100 мл вода
  • 1 с. л захар
  • 1 ч. л. сол
  • 1 пак. суха мая (11 г)
  • 550-600 г брашно


Приготвяне:
Маята и захарта се разтварят в топлото прясно мляко.
Белтъците се разбиват леко с телена бъркалка. Към тях се прибавя олиото. От сместа се отделя 2-3 с. л. за намазване на хляба.

Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят солта белтъците, прясното мляко и водата. Замесва се меко тесто. Поставя се купа, намазва се с мазнина и се покрива със стреч фолио. Тестото се оставя на топло да втаса.

Тестото се премесва. Разделя се на две. Всяка част се прави на фитил, които се увиват (като мартеница) :)
Така оформеното тесто се поставя в продълговата (кексова) форма с размери 30/10 сантиметра.
Оставя се отново да втаса. 
Намазва се с отделената смес и се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна.


Да ви е сладко!
Няма нещо по-хубаво от домашно приготвен хляб. Направете го и се насладете на невероятният му аромат! 

сряда, 13 април 2016 г.

Кок или кокакя


Нито бях чувала, нито бях яла тези гръцки сладки, докато не прочетох при Жани от ,,Даровете на Гея'', че са фаворит в гръцките сладкарници и много не им се чудих. Малко са пипкави, изискват време за приготвяне, но зададе ли се празник си заслужава да се почерпим с тези миниатюрни и много вкусни пастички.

Продукти:
за пандишпановите кръгчета

  • 5 яйца
  • 100 г захар
  • ванилия
  • 50 мл вода
  • 5 г амонячна сода
  • 250 г брашно

за крема
  • 500 мл прясно мляко
  • 2 жълтъка
  • 100 г захар
  • 40 г брашно
  • 40 г царевично нишесте
  • ванилия
  • 25 г краве масло
  • 100 мл течна сладкарска сметана

за глазурата
  • 150 г шоколад за готвене 
  • 50 мл прясно мляко
  • 1 с. л. олио

за сиропа
  • 200 г захар
  • 100 мл вода


Приготвяне:
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Прибавя се амонячната сода, разтворена във водата. Ароматизира се с ванилията и се добавя пресятото брашно, като се разбърква с шпатула.
От сместа се поставя в пош с кръгъл накрайник и върху хартия за печене се шприцоват кръгчета с 5 см в диаметър. 


Пекат се в предварително затоплена фурна на 180 градуса до леко покафеняване. Кръгчетата се оставят да изстинат върху хартията и тогава се отлепят.


Жълтъците се разбиват с половината захар до побеляване. Прибавят се брашното и нишестето и се разрежда с част от млякото.
Останалото мляко с другата половина захар се поставят на котлона до завиране. Добавя се горната смес и крема се вари до сгъстяване. Прибавя се кравето масло и се разбърква.
Кремът се изсипва в поднос и се покрива плътно със стреч фолио. (крема изстива по-бързо и не хваща коричка)
Сметаната се разбива до плътност.
Като изстине крема се разбива с миксер и към него се добавя сметаната. Разбърква се с шпатула.

Захарта и водата за сиропа са варят около 10 минути. Изстива.

Кръгчетата се сиропират с четка. 


На половината кръгчета се шприцова крем и се покриват с друго кръгче.


Така приготвените сладки се поставят на студено да стегнат. 

Шоколадът за глазурата се нарязва на дребно и се смесва с млякото и олиото. Поставя се на водна баня до разтопяване и обединяване на продуктите. Получава се хубава и лъскава глазура.

Всяка сладка се потопява в глазурата от едната страна и се оставя на студено. 
По желание се разтопява допълнително шоколад и сладките се украсяват.


Жани пише, че от тази доза се получават 25 сладки, аз получих 35, но явно съм шприцовала по-малки кръгчета. 
Отне ми доста време за приготвянето на тези многоооо вкусни сладки, но ви уверявам заслужава си. Изключително финни, сочни и вкусни малки пастички! 


Пробвайте и да ви е сладко!


четвъртък, 7 април 2016 г.

Торта Винтидж


Честит рожден ден на мен! :)
На този ден (и не само) си пожелавам най-вече здраве, хубавите моменти никога да не свършват, романтиката и обичта да продължават да ме съпътстват и винаги да съм обградена от любимото ми семейство!


Продукти:
за блатовете:

  • 100 г смлени бадеми
  • 100 г смлени лешници
  • 250 г ситна кристална захар
  • 80 г брашно
  • 7 белтъка (210 г)

за крема:
  • 600 мл прясно мляко
  • 3 жълтъка
  • 8 с. л. захар
  • 4 с. л. царевично нишесте (70 г)
  • 2 ванилии
  • 250 г краве масло
  • 100 г пудра захар
  • 5 бр. ягоди

Приготвяне на блатовете:
В купа се смесват лешниците, бадемите и брашното.
Белтъците се разбиват заедно със захарта на гъст сняг.
Към тях се прибавя сухата смес и се разбърква внимателно с шпатула.

На хартия за печене се очертават 6 кръга с диаметър 22 см. 
Сместа се разпределя върху очертаните кръгове. 


Блатовете се пекат на 180 градуса в предварително затоплена фурна за около 4-6 минути, като се поставят един след друг.
Оставят се да изстинат върху хартията.


Приготвяне на крема:
Жълтъците се разбиват с половината захар до побеляване. Добавя се нишестето и се разрежда с около 100-150 мл от млякото.
Останалото мляко, заедно с другата половина захар се поставя на котлона до завиране. 
Изсипва се горната смес в млякото и се вари до сгъстяване. 
Готовият крем се изсипва в поднос, покрива се със стреч фолио и се оставя да изстине.
Изстинал кремът се поставя в купа и се разбива с миксер.

Омекналото краве масло се разбива до пухкавост с пудрата захар. Към него лъжица по лъжица се прибавя от крема, като разбиването продължава до гладък и пухкав крем.

В поднос се поставя отваряем ринг и в него се поставя единият блат. Намазва се с част от крема (около 3 с. л.), поставят се тънко нарязаните ягоди и се поставя следващият блат.


Най-отгоре тортата се намазва с крем и се оставя на студено да стегне крема. 

Тортата се освобождава от ринга и ако е необходимо се доизмазва отстрани. 
Поръсва се с какао и се украсява по желание. 


Тортата се сервира охладена, с голяма усмивка и хубави мисли! :)



Да ви е сладко! 


И тортата в разрез :)


За направата на тортата използвах тази рецепта. 

понеделник, 4 април 2016 г.

Пиле ала Галерия


Не знам в колко кухни я споменават Пепа Стоева от ,,Храна за мойте канибали", но у дома е доста спрягана с нейните вкусни ,,канибалски'' ястия. Защо се казва това ястие ,,ала Галерия" също не знам, но мога да ви кажа, че е уникално вкусно. Благодаря ти, Пепи, за всички вкусни рецепти, които споделяш с нас!

Продукти:
  • 1 кг пилешно месо (филе, от бутчета)
  • 1 кг картофи
  • 250-30 г кашкавал
  • 100 г топено сирене 
  • 400 г гъби манатарки
  • 3 с. л. царевично нишесте

за маринатата:
  • 50 мл ракия (при Пепи - водка)
  • 50 мл лимонов сок
  • 1 ч. л. захар
  • 3 белтъка
  • 50 мл соев сос
  • 1 к. л. сол
  • 1 к. л. червен пипер
  • щипка индийско орехче
  • щипка черен пипер
  • 3 скилидки чесън (смачкани и нарязани)


Приготвяне:
Белтъците се разбиват до побеляване. Към тях се прибавят останалите продукти за маринатата.
Пилешкото месо се нарязва на хапки и се поставя в маринатата. Купата се покрива с фолио и се поставя в хладилника най-малко за 3-4 часа. (колкото повече се остави месото да се маринова, толкова по-добре)

Месото се отцежда от маринатата и се посипва с нишестето. Разбърква се хубаво. 
Всяка хапка се поставя в загрята мазнина в тиган и се запържват до готовност. 
В същата мазнина се запържват и гъбите, заедно с 20-30 мл от маринатата. Прибавя се топеното сирене и се бърка до разстопяването му. 
Гъбите се прибавят към месото.

През това време се изпържват и картофите, които се смесват с месото и гъбите. Размесват се внимателно и се поставят в тава.
При Пепи към ястието се прибавя и филе(шунка), но аз неможах да намеря хубава шунка в кварталния магазин и затова съм я пропуснала. 
Ястието се поръсва с настърганият кашкавал. Кашкавалът се поставя на половината тава, а другата половина остава непокрита, за тези, които не консумират кашкавал. :) ...и не им се казва за топеното сирене :)


Ястието се запича до разтопяване на кашкавала. 


Да ви е сладко! 

петък, 1 април 2016 г.

Сладкиш с бишкоти и маскарпоне

,,Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж" - Чудомир
Честит ден на шегата, хумора и лъжата!


Продукти:
  • 200 г бишкоти Savoiardi
  • 250 г маскарпоне
  • 150 мл течна сладкарска сметана
  • 200 г бял шоколад
  • 200 мл подсладено прясно мляко + 2 с. л. какао



Приготвяне:
Сметаната се затопля до завиране. Към нея се добавя начупеният шоколад, разбърква се до хомогенност и се оставя в хладилника до сгъстяване, около 2-3 часа. Сместа не се втвърдява напълно, остава леко течна. 
Разбива се с миксер до сгъстяване и пухкавост. Прибавя се маскарпонето и кремът се разбива до еднородност. Получава се много пухкав и невероятно вкусен крем.



Всяка бишкота се потапя за секунда в какаовото прясно мляко и се подрежда в поднос.
Кремът се разделя на две части и едната част се намазва върху бишкотите.


Следва втори ред напоени бишкоти и върху тях се шприцова останалият крем.
Сладкишът се оставя на студено за 2-3 часа и се украсява по желание.


Да ви е сладко!
Бъдете здрави, усмихнати и позитивни! :)