Времето върви, годините се изнизват и докато се поогледаме и малкият ни син е вече пълнолетен. Пухкавият и усмихнат сладур , преминал през ,,всичкознаещото'' юношество, сега е чаровен младеж, на когото пожелаваме да съумее да използва пълноценно всяка минута от живота, да преследва мечтите си, живота му да е изпълнен с много обич, удовлетвореност, усмивки и щастие. Искрено му желаем да е здрав, да има много късмет и да се бори за нещата, които обича!
Продукти:
за блата от рулца
- 7 яйца М
- 100 г захар
- 80 г брашно
- ванилия
- 400 г течен шоколад
за два блата
- 6 яйца
- 180 г захар
- 160 г брашно
за крема
- 1 л прясно мляко
- 4 яйца
- 80 г брашно
- 80 г царевично нишесте
- 240 г захар
- 200 г много меко краве масло
- ванилия
- 3 големи банана
за сиропа
- 100 мл прясно мляко
- 2 с. л. захар
за глазурата
- 100 мл течна сладкарска сметана
- 80 г черен шоколад
за украсата
Приготвяне на блата от рулцата:
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Прибавя се пресятото брашно и внимателно с шпатула се обединява с яйцата. Ароматизира се с ванилията.
Голямата тава от печката (30/40 см) се застила с хартия за печене и сместа се изсипва в тавата.
Блатът се пече 10-12 минути при 180 градуса.
Изпеченият блат се обръща върху кърпа и се навива на руло.
Оставя се да изстине, след което се развива, разрязва се на две по дължина и се намазва с течния шоколад. За по-лесно разнасяне, шоколада се поставя в микровълновата печка за секунди, малко да се втечни.
Навиват се две рула и се оставят на студено да стегне шоколада.
Навиват се две рула и се оставят на студено да стегне шоколада.
Всяко руло се нарязва на малки рулца с размер 2.5 см. От тях излизат общо около 30 рулца.
Приготвяне на двата блата:
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
Към белтъците се поставя захарта и се разбиват до плътен сняг. Към тях се прибавят един по един жълтъците, като разбиването продължава.
Добавя се пресятото брашно и сместа се разбърква внимателно с шпатула.
Разделя се две и се изпичат два блата с размер 28 см в диаметър при 180 градуса.
Блатовете се охлаждат върху решетка.
Приготвяне на крема:
Яйцата се разбиват с половината захар. Прибавят се пресятите брашно и нишесте, и сместа се разрежда с част от прясното мляко.
Останалото мляко + другата половина захар се поставят на котлона до завиране.
Горещото мляко се налива на тънка струйка към яйчената смес и се връща отново на котлона до сгъстяване на крема.
Готовият крем се изсипва в плитка тавичка или поднос, покрива се със стреч фолио и се оставя да изстине.
Изстиналият крем се разбива с миксер 3-4 минути до пухкавост и към него се прибавя лъжица по лъжица разбитото краве масло с 2-3 с. л. пудра захар.
Сглобяване на тортата:
Взема се единият кръгъл блат и се пристяга в отваряем ринг върху поднос. Блатът се сиропира с половината подсладено прясно мляко.
Върху него се разстила 1/3 от крема и се нарежда нарязаният на колелца банан.
Върху тях се разпределя пак крем, следва колелца банан и се завършва с втория кръгъл блат.
Блатът се намазва с крем, като се оставя от крема за измазване на тортата отстрани.
Тортата се оставя на студено 2-3 часа.
Тортата се освобождава от ринга и се измазва отстрани с крем.
Сметаната за глазурата се затопля до завиране и се изсипва върху нарязания на дребно шоколад. Изчаква се 1-2 минути и се разбърква до хомогенизиране.
Глазурата се изсипва върху тортата и се изчаква да стегне.
За украсата: двата вида шоколад се разстопяват.
С лъжица се поставя върху хартия за печене от тъмния шоколад и върху него се поставя от белият шоколад. Фигурата се оформя с помощта на дървено шишче.
Прекрасна торта, за която получих и подобаващи поздравления от всички, които я опитаха :))
Тортата я направих специално за младежа в чест на празника му, като идеята взаимствах от тук.