Рецепта, издържала в годините, като една от най-правените и любими в българските семейства.
Почти навсякъде в Интернет пространството печената тиква с мляко се прави без брашно, но моите спомени от рецептата на майка ми са с брашно. Затова и тази класика я представям така както я помня и обичам, както е ухаела в детството ми и продължава сега да ухае и в моят дом.
Единственото, което съм променила с годините, е гарнирането на тиквата при поднасяне с карамелов сос.
Продукти:
- 1.800 кг изчистена тиква
- 300 - 350 г захар
- 1 л прясно мляко
- 5 яйца
- 3 с. л. брашно
- 80 г краве масло
- 2 ванилии
за карамеления сос
Изчистената тиква се нарязва на ,,локумчета".
Поставят се в подходяща тава и се поръсва с брашното. Разбърква се с ръце, така че всички парченца да се овалят в брашно.
Яйцата заедно със захарта се разбиват леко с тел. Захарта може да варира, в зависимост от сладостта на тиквата. Прибавя се млякото и сместа се разбърква до разтопяване на захарта. За по-бързото разтопяване на захарта, млякото може леко да се затопли.
Сместа се ароматизира с ванилията и се изсипва върху тиквата.
Отгоре се поставят парченца краве масло.
Тиквата се пече на 220 градуса до зачервяване.
Приготвяне на карамеловият сос:
Захарта се карамелизира. Към нея се прибавя затоплената сметана. Разбърква се, като се внимава да не се изгорите. Сместа доста пръска, затова е по-добре да я отместите от котлона и след това да я върнете на слаба степен до разтопяване на карамела.
Накрая се добавя маслото и карамела се оставя да изстине.
Тиквата се поднася, полята с карамеловият сос и по желание се гарнира със смокини от сладко.
Да ви е сладко!
Нека във всеки дом и семейство има здраве, любов, разбирателство и благополучие!
Честит ден на Християнското семейство!
Честит ден на Християнското семейство!
Прекрасна рецепта!Благодаря!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря, Ваня!
ИзтриванеЩе се радвам да опиташ рецептата!
Поздрави!
Разкошна е, Хриси! Бъдете здрави и благословени!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, Кате!
ИзтриванеПрегръдки!
Чудесна тиквена изненада Хриси ! Чудесно и много красиво предложение.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Тиквено време е и не трябва да се лишаваме от вкусните сладкиши с тиква :)
Изтриване